意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27092

孖宝就黎28個月最近唔肯食

大宅

國民生產總值:1010

唔知點算!好困擾, 2個厭食到一個點,食少少幾淡就唔食!粥/粉/面/飯/蛋糕/老麥咩都無咩興趣食!兩個月前就半個鐘食到一碗bb碗飯量,而家半碗都無,可以點做。

王國熱話
先生過世,好難受
認識新朋友吃喝玩樂嘻嘻哈哈(emoji)(emoji)
想揾啲40-50+ 志同道合既jm一齊傾傾講講
喪父/母第一年過年你地點過?

大宅

國民生產總值:1213

蟹貨 發表於 18-9-20 11:53
唔知點算!好困擾, 2個厭食到一個點,食少少幾淡就唔食!粥/粉/面/飯/蛋糕/老麥咩都無咩興趣食!兩個月前 ...

帶去公園放玩,玩完可能肯食

大宅

國民生產總值:1010

yhma 發表於 18-9-22 11:28
帶去公園放玩,玩完可能肯食

都係唔肯食(emoji)

大宅

國民生產總值:1213

蟹貨 發表於 18-9-22 13:09
都係唔肯食(emoji)

試下畀佢地參與整嘢食,打蛋,洗菜,煮完話係佢有份煮,要食小小。平時小朋友自己食?

回覆 蟹貨 的帖子

Hello 蟹貨, 明白小朋友食少左媽媽會擔心, 可以試下調節餐與餐既時間, 等小朋友餓少少先餵, 另外雙胞胎之間存在競爭心理, 媽媽可以用奬勵方式培養佢地對食飯既興趣, 例如: 食曬成碗飯餸就可以有一張小貼紙/印仔, 媽媽亦可以改變食物既外觀,好似用卷蛋、熟食物整既壽司、飯團、三文治等等, 比小朋友一齊參與製作過程, 有新鮮感都能夠增加佢地食野既興趣架! 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.