婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我 ultrasound 見到字宮肌瘤有成 5.5cm 大,醫生建議微創切除以免發大!但是報價出來好貴,共大约12萬,保險也賠款唔到咁多!是否咁貴?同埋要住4晚醫院咁耐?是否好痛?希望各位如知有關資料請給予意見!謝謝!

水晶宮

teddy210ay 發表於 18-9-20 14:36
我 ultrasound 見到字宮肌瘤有成 5.5cm 大,醫生建議微創切除以免發大!但是報價出來好貴,共大约12萬,保 ...

上個月切左粒,3cm 左右,養和微創阮醫生,住左一晚only,埋單 10萬左右 (exact 幾多 我唔知)

別墅

Nbs 發表於 18-9-20 16:07
上個月切左粒,3cm 左右,養和微創阮醫生,住左一晚only,埋單 10萬左右 (exact 幾多 我唔知)
...

咁好只住1晚?我也是養和不過是找另一婦產科盧X 輝!要住院最少3晚呀,報價12萬!妳做完手術子宮割肌瘤位幾耐唔痛呀?醫生話要請兩星期病假呀!

水晶宮

teddy210ay 發表於 18-9-20 16:39
咁好只住1晚?我也是養和不過是找另一婦產科盧X 輝!要住院最少3晚呀,報價12萬!妳做完手術子宮割肌瘤位 ...

我10pm 做完, 2am 已經落床,8am 醫生巡房話出院, 1pm 已經返到屋企 (如果唔係要等屋企人接,會仲早出添)。
老實我唔係怕痛既人,亦覺得今次差唔多係完全無痛,無食過止痛藥。最唔舒服係剛做完喺復甦房,子宮有 d 收縮,因為我係做埋小產吸宮的。我休息左兩日,其間其實都有抱小朋友一兩分鐘 (11kg). 第4日落街行街,第5日已經抱小朋友返學來回各10 分鐘 (佢唔肯行)。夠一個星期已經返工喇。
而家做完剛過一個月。上個星期開始去gym 快步行,琴日再開始教練練gym 喇。

水晶宮

回覆樓主

我覺得你養和12 萬3 晚好合理。
不過使唔使住 3 晚真係個個唔同,我見大部分住一晚都出到,最多兩晚。開肚做都係住 3,4 晚咋嘛。
休息幾耐都係個個唔同啦。不過如果係我嗰個情況,完全無痛又要我唔郁兩星期,屋企又有小朋友,係無可能既事。 自己悶都悶死喇。

別墅

Nbs 發表於 18-9-20 16:55
我覺得你養和12 萬3 晚好合理。
不過使唔使住 3 晚真係個個唔同,我見大部分住一晚都出到,最多兩晚。開肚 ...

係囉,我也有同醫生護士講,好多人做完微創住一晚可出院,住3晚已多仲話住4晚,我也有小朋友怎可能住院咁耐!護士話驚如傷口郁得多會爆,住院可觀察幾日!住4晚醫院,咁我可做咩,又住大房!手術,麻醉,巡房已6萬,養和收5萬多……保險不能 claim 足!

水晶宮

teddy210ay 發表於 18-9-20 17:05
係囉,我也有同醫生護士講,好多人做完微創住一晚可出院,住3晚已多仲話住4晚,我也有小朋友怎可能住院咁 ...

微創喎,傷口最大嗰個都係 1-1.5cm 左右,爆乜鬼。。。

別墅

Nbs 發表於 18-9-20 17:16
微創喎,傷口最大嗰個都係 1-1.5cm 左右,爆乜鬼。。。

姑娘話子宮裡嗰個埋線位!

水晶宮

teddy210ay 發表於 18-9-20 17:20
姑娘話子宮裡嗰個埋線位!

嗰個更加唔會因為郁動而爆,唔係用個子宮嚟郁架嘛。。。 不過呢。。。 可能我講得太多喇,你聽返你個醫生話啦 haha

首頁

尾頁

跳至