論盡家傭

跳至

首頁
23456...23

尾頁

侯爵府

anniter1000 發表於 18-9-26 11:49
沖涼習慣個個唔同,我炒果件一日沖几次涼,放假出門之前一定要沖涼。

三個有兩個都話夜晚吾可以沖涼。
完全唔明點解要沖乾淨涼先出街,香港地周圍都咁大塵,佢哋又周街坐周街訓,應該調返轉,去完街番到屋先要沖呀。

複式洋房

見到有媽咪問貪污問題,關於政府個d我地唔講啦因為我諗唔多人有興趣
但最基本,唔好話政府咩貪污先,菲律賓係有機會問你拎到錢就會拎
大家如果有去過菲律賓都知道,一出機場每一個位都係咁收你錢
又保管行李又一畢,離境又一畢(當然佢地乜都冇做過) ,但呢d就屈左你少少錢,雖然唔叫多但唔比點解要咁收錢
----------------------------------------------
正想講沖涼既問題,菲律賓呢個地方係好熱大家都知,但唔似香港咁焗個隻熱,都爽既,但最大問題就係塵呢樣野,因為個到個個都坐電單車,然後出一出去都成身比塵痴住咁
所以媽咪們成日,點解我屋企姐姐成日沖涼?因為菲律賓真係好熱,除非你唔洗出街,唔係既1日至少都要沖3次先覺得舒服(朝早一次,夜晚一次,有時熱到訓唔到都會一次),因為菲律賓唔係個個屋企都有冷氣,多數風扇,所以好多姐姐都習慣咁樣
沖咁多次黎解決熱既問題
而問到點解唔沖涼,又好搞笑,有d會相反覺得點沖都係熱,不如算吧啦,由其賓佬真係會咁,我發誓聽過有個賓佬懶得返工同放工距離好遠,直接係沙灘訓算
有d鄉下地方既姐姐真係唔會日日沖,好窮個種,都係因為貴囉,拎水又煩
不過每個國家都有污穢既人既,唔沖真係純粹懶,冇咩特別

-------------------------------------------
係菲律賓人眼中,華人係一班好有錢既人黎,因為好多華僑係菲律賓都係有錢住大屋,咁冇計佢地菲律賓人咁大洗,我地華人會主動做生意,存錢
如果話唔想黎香港打工問題,好老實邊個想離鄉別井,
依家時代唔同,由其城市女仔,如果大家見過d僱傭學校,準備黎香港做野先修班個d呢,你地睇到唔知以為係中學女仔畢業個d渡假camp ,畢業完咪等搵工囉,有咪有冇咪算囉,佢地有d都當漁翁撒網咁,同埋唔岩咪搵下份囉,因為大家都知直頭幾個家庭搶住要請佢,洗乜憂
但當然我真係見過好想過黎搵錢既姐姐,佢話每一日都問學校有冇僱主請佢,幫屋企人搵錢住靚屋,相信請到佢既僱主會好開心
--------------------------------------
關於偷野問題
相信大家都試過比姐姐偷野,偷錢都正常,偷胸圍底褲衫褲鞋都偷,唔值錢既都偷,大家有冇試過?
呢一下佢地又好醒架喎,慢慢偷d偷d,你自己都唔覺冇左),當然實有一日會偷哂比人發現,問題黎囉,偷左底黎做咩?
緊係賣比人啦,唔洗成本又有錢,第2就緊係寄返鄉下比人,哂下命比人睇下呢d香港野咁樣,菲律賓人就係多嘴八卦又多事
如果你係鄉村人,例如peter同mary今日去行街,然後成條村都知道哂
一係如果隔離屋呀rose一家嘈交,佢地就會走黎關心順便八下野,然後全世界都會知,係菲律賓人際係冇秘密
---------------------------
另外文化方面,咁黎講少少神怪野啦
菲律賓人既世界係相信有巨人,小矮人,精靈既存在,當然唔少得最紅既白衣女鬼佢地都會信,而佢地亦會相信有隻女鬼係會夜晚出黎吸血,但又唔係外國個d殛屍咁
鬼故既話真係好多,但樓上位媽咪話夜晚熨衫手震……
咁你仲信唔信指住月亮會冇左隻耳?
呢d真係藉口姐,你試下叫佢日頭熨囉,睇下佢又有咩藉口

333s    發表於 18-10-17 09:54

男爵府

小山豬 發表於 18-9-26 12:56
見到有媽咪問貪污問題,關於政府個d我地唔講啦因為我諗唔多人有興趣
但最基本,唔好話政府咩貪污先,菲律賓 ...

我舉手報到~

你又岩喎,唔講唔覺

叫佢日頭熨、姐姐會話唔得閒~

哈哈

男爵府

小山豬 發表於 18-9-26 12:56
但最基本,唔好話政府咩貪污先,菲律賓 ...

樓主, 請問菲律賓人對食物(豬、牛、羊、雞、鴨),

有冇話有D 野唔以吃,

我現任姐姐話: 菲律賓人唔可以吃豬肉,

因為會爛腳,又是真的嗎?

請指教~

複式洋房

回覆 1010k 的帖子

菲律賓人有機會係伊斯蘭教所以唔食得豬肉,但多數都天主教菲律賓人食肉好多仲多過菜,佢地有道名菜叫[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]Sisig就係食豬耳,
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]大家可以叫自己姐姐整下,我就覺得幾好食
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]如果佢天主教咁純粹係佢個人唔食或者皮膚真係唔好姐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我bun話北面大島Luzon,mainly 天主教,比較modern。 南面大島Mindano 回教區, 落後D。 Luzon賓唔同Mindano賓埋堆。話Mindano人好野蠻。

侯爵府

1010k 發表於 18-9-26 13:54
樓主, 請問菲律賓人對食物(豬、牛、羊、雞、鴨),

有冇話有D 野唔以吃,

會爛腳?
咁全球D人都會爛腳,她有精神問題?

公爵府

princesscupcake 發表於 18-9-26 08:19
佢哋擘大眼講大話,真係好離譜,當僱主傻㗎,又唔知自己蠢,係人都知大話都照講。
...

十分同意!我個個菲工主講大話好叻,甚至到無恥地步,好得人驚,所以對佢地講嘅嘢我從來唔會100%信。

之前有JM開post 話菲律賓人係低等民族,被人插到暈,但如果你近呢幾年請開菲傭,除非好好彩請到個人品好,否則你都會認同那位JM講。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-26 18:32
會爛腳?
咁全球D人都會爛腳,她有精神問題?

我姐姐話,其他地球人、佢唔知.

淨係菲律賓人才會吃豬 爛腳.

我答華人也是吃豬,之前你又話乜都吃.

現在我吃乜、你吃乜(雞 魚牛豬旦)

所以只是借口吧?

大宅

Davao 呢個地方的人又點呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

1010k 發表於 18-9-26 19:30
我姐姐話,其他他球人佢,佢唔知.

淨係菲律賓人才會吃豬 爛腳.

爛乜鬼呀, 我bun勁like eat 豬扒, 排骨。 大鄉里, 食過我地D燒肉, 叉燒,燒排骨, 生炒排骨, 椒鹽骨, 話Chinese cooking is very delicious.

佢原本飲咖啡, 但我同媽飲奶茶, 佢又飲奶茶唔飲咖啡。

侯爵府

OKC 發表於 18-9-26 18:38
十分同意!我個個菲工主講大話好叻,甚至到無恥地步,好得人驚,所以對佢地講嘅嘢我從來唔會100%信。

之 ...

請過兩位來自Tuguegara嘅都係夜晚吾肯沖涼,請之前已經講明每晩必須沖涼,未請之前梗係乜都答應啦,到港後就話夜晚沖涼會周身骨痛。
放假番黎夜晚問佢有冇沖涼,佢話 always 但明明條抹身毛巾係乾嘅,佢都可以話俾我聽已經沖咗,佢吾知我因此知佢冇沖反而話有人喺廁所睇佢

大宅

Mindano南大島是未種芒果? 我剛炒工人真係好野蠻,同黑社會無分別。

子爵府

回覆樓主

謝謝樓主分享,呢個topic真係正!

我請過幾個賓,印都用過;但係啲賓俾人感覺真係好計較,唔好講話做多啲,連自己嘅基本責任都做唔到;又係咩原因呢?

我都覺得佢哋好唔甘心同我地打工,係唔係佢哋覺得自己大學畢業,覺得自己學歷高,唔願意俾我哋指使?

象牙宮

anniter1000 發表於 18-9-26 21:13
Mindano南大島是未種芒果? 我剛炒工人真係好野蠻,同黑社會無分別。

係咪回教?
Mango係Luzon嘅。

男爵府

gilgil39 發表於 18-9-27 09:08
謝謝樓主分享,呢個topic真係正!

我請過幾個賓,印都用過;但係啲賓俾人感覺真係好計較,唔好講話做多啲 ...

我都覺得姐姐很不甘心替我們打工.

為什麼呢?

因為我們是華人? 但佢簽約前已經知道..

公爵府

1010k 發表於 18-9-27 09:37
我都覺得姐姐很不甘心替我們打工.

為什麼呢?

我都覺得係!

大學畢業又如何,老實說,個個都無common sense 無帶腦,所謂大學畢業,可能等同香港初中程度

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

Lozon是否在南部,我唔知佢咩教,但佢咩肉都食。

大宅

回覆 OKC 的帖子

初中程度絕對無,佢哋智商得10歲,連做人都未識。

象牙宮

anniter1000 發表於 18-9-27 12:46
回覆 lily-of-valley 的帖子

Lozon是否在南部,我唔知佢咩教,但佢咩肉都食。

Luzon係北面的大島, Manila在Luzon Island, 盛產芒果香蕉。 比較現代化, 我地去philippine玩, 都集中在Luzon Island.

南面Mindano Island, 自成一國, 信回教的。 我bun話 Luzon people 同Mindano people no connection. They like to fight. 形容好似野人地帶咁。
我問佢have you go to Mindano island? No, I won't go there.

以前D bun 淨來自Luzon, 但而家巿場大, agent 發掘Mindano bun. 所以唔食豬肉, 同印一樣, 詭異古怪。
可能預咗bun信天主教, 費事請回教, 咪借頭借過唔食豬。

首頁
23456...23

尾頁

跳至