論盡家傭

跳至

首頁
12345...23

尾頁

複式洋房

我係一個菲律賓華僑,但我未結婚冇請過工人,純粹想比大家了解深d呢個民族,所以如果有關工人既問題我唔識答 見好多媽咪都對菲律賓人都唔理解,所以想分享下菲律賓人呢個民族既性格
-----------------------------
兩性關係)
好多媽咪成日都問點解d姐姐都係single mother?就算有老公咁d老公做緊咩??
-首先,菲律賓既男人係直頭真係好廢好廢同花心,無論城市人定鄉下都係,我地成日都話有手有腳肯做洗乜餓死,但菲律賓男人真係可以唔做野,就算有小小錢佢地都會拎哂黎買煙買酒洗哂d錢,然後又會話自己好窮但又唔做野,係菲律賓人既世界唔會似我地華人咁會話存錢,諗下將來咁樣,佢地係有酒今朝醉,聽日既事聽日再算
而且花心唔洗講,好多都成日搞大d女仔,好既都會認左佢生落黎,
係佢地既世界,生小朋友唔會好似我地咁諗【窮呀~冇錢唔好生】,對佢地黎講,有左咪生囉,但唔會諗未來既野,小朋友今日肚餓咪今日先諗點搵錢比佢食,小朋友聽日餐飯就聽日先算

菲律賓女人方面,只可以話用淫黎形容佢地,特別城市女仔
係菲律賓女人既世界,可以嫁出去外國特別白人係一份光榮黎,因為菲律賓人真係好祟洋,比港女更加勁
好多鬼佬都會黎菲律賓玩女人,因為菲律賓d女人就係見到鬼佬,就會自己腿張開,比佢地抽水都好開心,什至一夜情過都會同人曬命覺得比鬼佬上過好光榮

而頭先都講過啦,菲律賓人如果有左小朋友,佢地都會生出黎,搞大左咪生,因為佢地唔會似華人咁諗未來,所以佢地覺得生好小事
特別如果鬼佬搞大既細路佢地更加會生,因為有個白人混血小朋友佢地都覺得好光榮同埋靚,好多混血大個左都可以做明星搵錢
但要知道個d鬼佬都係玩完一晚就走,一個女人仔又冇錢冇老公又養住咁多個細佬……大家可以估到係點

333s    發表於 18-10-17 09:11
JD930    發表於 18-9-24 15:39

男爵府

2024年龍年勳章

留毛

男爵府

樓主指出來做嗰啲,咁大國家就無良家婦女?捌除樓主講嘅私生活,都唔可以抹煞有姐姐俾心機煮飯做家務照顧老幼,視乎係咪請到正常人。

JD930    發表於 18-9-24 15:39

男爵府

留毛學野,多謝

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

juanmc 發表於 18-9-20 17:17
樓主指出來做嗰啲,咁大國家就無良家婦女?捌除樓主講嘅私生活,都唔可以抹煞有姐姐俾心機煮飯做家務照顧老 ...

計比例,少之又少,都唔知有冇30%係正常人!

wcpcelia    發表於 18-9-21 11:25

子爵府

回覆樓主:

總括來講係由渣男蕩女組成,對世界唯一所謂貢獻就係輸出傭工,才子當年講得沒錯

大宅

政府點解淨係輸出垃圾工人比我地,林下搵其他人啦!

子爵府

留毛

子爵府

回覆樓主:

Lm

複式洋房

好啦既然係咁講下工作態度先
好多媽咪成日都話點解d菲律賓姐姐黎到成日做錯野?冇記性?
-------------------
首先係菲律賓既工作其實種類真係唔太多而且人工好低,就算係大學畢業既,好多都係做快餐店店員,而同時如果大家有去過菲律賓都會見到個境像,就係個個小朋友都係爸爸送返學放學,因為個邊既女仔工作機會同待遇比男仔多。
上回講到菲律賓男人都好懶,正男人既工作機會同待遇都普通,或者有d老婆出去外國打工寄錢返黎,所以有d男人都索性唔做野就算。當然好既爸爸就會照顧小朋友老婆做野,但當中係咪真係咁乖咁照顧小朋友?係咪咁專心打理頭家?就見人見智囉
-----------------
而頭先講過工作上其實選擇都唔算好多,所以大部分都係好簡單既工,例如店舖sales,快餐店呢d,其實呢d服務性行業都係好少野記同好簡單,而且係佢地國家做野其實好休閒,全國既人生活態度都係咁,而且冇乜投訴,做下笑下玩下又一日,完全同香港既工作係好大差別
黎到香港做工人姐姐,又要同少主返學又要早餐唔可以點樣點樣,掃地唔可以點樣點樣,係佢地既國家一定唔會習慣,都講過……簡單又hea嘛
依家香港咁唔同,所以咪成日做野錯唔記得囉
---------------------
而當然,菲律賓女仔既性格其實如果咁樣簡單傾計係好舒服好好人,因為佢地乜都會笑一餐好開朗,如果大家真係要問我點樣屋企果個咁古惑點點點……
當然老套一句,咩人都有
但可以比少少資訊你地:請姐姐你地要留意既係佢鄉下地方,你地首先唔好係諗返工個張機票先,因為菲律賓其實你當北同南咁計,多數係馬尼拉既女仔始終城市,d女仔……大家明架啦
如果要請既可以考慮cebu,我個人鍾意cebu既女仔多d,雖然cebu又係大城市,但個到d人冇馬尼拉d城市女仔咁,如果你問我其他鄉下地方好唔好??
鄉下既女仔如果做女朋友就真係好好,因為保守都好錫身冇咁易同人xxx,而且放假佢地同姊妹去睇下香港呢個城市,周圍買靚衫都唔得閒,遲d再打個表得大家參考下每個城市既女仔係點樣

333s    發表於 18-10-17 09:13
333s    發表於 18-10-17 09:13

複式洋房

另一方面唔知大家有冇咁唔好彩要面對,關於姐姐煙酒毒問題……
想講下係菲律賓吸煙呢個問題,男人方面真係冇乜幾多個清泉係唔食煙,除左bb仔 🤣🤣🤣,係馬尼拉比較窮同有問題既家庭男仔,可能得小學生既年紀,因為屋企真係好亂,所以為左生存都會做d偷呃既野,之後就會比黑社會既睇中,入幫……
係菲律賓有問題家庭既小朋友都要好快咁成長,為左生存

而女仔都城市既都係貪玩咁食下食下上左癮,而且係菲律賓其實係一個好開放既國家,所以食煙真係冇乜野,唔知大家既姐姐有冇?

所以見到小學生年紀吸煙冇乜特別,而佢地既煙唔似香港咁一包包買,係可以一枝枝咁買,因為對佢地黎講,一次過買一兩包係好貴既事,
係菲律賓殺人放火咩都唔怕,最緊要有錢
有錢,可以唔洗車牌都渣得車
有錢,可以坐監都做少爺(有興趣可以睇下鄧龍威先生既自傳)
有錢,人命都可以買得起,最低5000hkd巳經可以

正因為咁都想係呢一刻希望各位媽咪都可以教下小朋友,其實香港小朋友真係好幸福,我諗請得起工人既小朋友都冇諗過自己同樣小學生既年紀要諗點生存搵錢,可以佢地問返你轉頭,錢咪係atm部機出囉??
唔好笑,我聽過真係,我見過好多細路小四唔識用木快子,唔識綁鞋帶,唔識自己帶手錶,唔識開汽水罐,係另一方同一個世界既小朋友,佢地巳經要學識點樣去搵錢生存,自己養大自己什至比佢地更細既小朋友

男爵府

樓主個舖真係令人開眼界

男爵府

回覆 小山豬 的帖子

多謝樓主,拭目以待你的城市分析表

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

菲男的確有問題, 好多菲菲都係單親

男的唔生性, 女的又唔俾心機工作贏錢

依個國家太難發展經濟

複式洋房

回覆 lawbaby 的帖子

其實菲律賓係好早年代係一個好勁既國家黎,因為佢地天然資源豐富,而且係菲律賓英文係好普及不過都講過,菲律賓人就係短視既人種,佢地只係在乎眼前既一刻,唔會諗到未來
都講過一個最簡單例子就有酒今朝醉,有錢洗左先唔好理
什至係政治上相信唔洗講大家都知菲律賓係好亂,
警察咩都係諗左收錢先,你有錢殺成條村都得,但警察只係知收錢,唔會諗有人呢個人都會殺埋我條村
貪污嚴重,有能力既人都會走,冇能力個班就繼續hea住過,係菲律賓人既生命入面,佢地每一日都好希望可以移到歐美國家

其實如果人民改變所有呢d觀念,相信菲律賓要成為大國唔難,但當然係好遙遠既事

333s    發表於 18-10-17 09:14

公爵府

多謝分享。其實有冇菲律賓工人在香港做了多年仍然工作態度良好?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

複式洋房

回覆 20020116 的帖子

大家可以留意下以前早期既菲律賓姐姐同依家既姐姐對比相信大家都覺以前既姐姐冇咁多問題出現,我唔排除當中真係有無良僱主,
不過想講下菲律賓傭呢樣野,上回都講過菲律賓人大學畢業就算做政府工,唔貪下污其實真係好少錢,所以最早期既女仔都會選擇黎香港打工,就算大學畢業都寧願做工人姐姐都唔留係菲律賓
係當年如果你屋企有個女仔可以出去香港打工係一份光榮黎,而隔離屋d人都會好羨慕,因為咁樣象征佢地屋企會富起黎,生活會開始改善,而頭個幾批姐姐返到鄉下都起哂大屋咁,所以其他女仔都會想黎

而當時年代網絡未普及,什至香港人投訴都唔多,所以衝突冇依家咁勁,而且個陣d菲律賓人都真係單純過更天真嬌,
但依家年代唔同lu,當然都有好姐姐,但佢地知道選擇多左,而且法律會好保障佢地,所以對比以前既姐姐就冇咁勤力lu

首頁
12345...23

尾頁

跳至