論盡家傭

跳至

首頁
45678...23

尾頁

伯爵府

chbch 發表於 18-9-27 21:40
回覆 小山豬 的帖子

謝謝樓主分享. 以前請工人, 印象中全都是luzon人, 感覺上比較醒目, 但心地差, 反轉豬 ...
我請過Luzon, very bad. 依家有negros occidental 同另一個係benguet (都是Luzon). Negros 果個幾好,用咗多過4年,錫小朋友又肯放假OT, 知佢應該想賺多D俾屋企。benguet 果個太新,so far只覺佢好識講嘢,又係走精面果type

男爵府

小山豬 發表於 18-9-27 13:36
回覆 yatyat0701 的帖子

達沃ok架

我自己係app 搵到個davao既完約回鄉一年又想來做,davao ok嗎?但真係好遠,機票好貴

男爵府

chbch 發表於 18-9-27 21:40
回覆 小山豬 的帖子

謝謝樓主分享. 以前請工人, 印象中全都是luzon人, 感覺上比較醒目, 但心地差, 反轉豬 ...

我請過一個negros姐姐,非常好。

複式洋房

blackcurrant00 發表於 18-9-28 07:52
我自己係app 搵到個davao既完約回鄉一年又想來做,davao ok嗎?但真係好遠,機票好貴
...
我覺得davao女仔ok,都係菲律賓南部既人
遠呀,以前個到既恐怖份子都好多,不過依家都開始好左少少
當然呢個關於政治,姐姐黎打工又唔洗驚既
馬尼拉,克拉克800幾hkd都有機票錢,不過你敢唔敢請?
一分錢一分貨啦當

複式洋房

大家驚可以睇一睇菲律賓地圖,地圖panay南下既人我就覺得好d
佢地既語言巳經係講緊宿霧語,唔係大家樂語,
當然都個一句都係講運氣,不過成功率會高d

複式洋房

講小小插曲,雖然我覺得咁樣講好衰,不過菲律賓人有時真係好賤種,要比人管比人話先會做得好,

但當然唔仁道既事我都唔支持,因為有d媽咪真係好叉乞簿,工人點衰都係人
我以前都做過僱傭,因有d媽咪真係賤到d飯仲少過兩舊壽司,工人想唔走都難啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲有, 因philippine風水, 男人少女人多, 唯有幾個女人share 1個男人。 只要個男人知道個No. 1, 揾2, 3,4, 5, 個No. 1隻眼開隻眼閉。 因妹99以前Janet名義上係No.1, 隻佬 2, 3,4,5, 6, 都忍, 仲話if you love this man you can accept all his thing.

大宅

我宜家個工人姐姐幾好, 我好滿意, 好俾心機做野, 不過佢都是離左婚, 帶住三個小朋友, 佢都是一個好媽媽.

侯爵府

Bubeau 發表於 18-9-24 14:50
我姐姐都建議我請cebu嗰d,仲有另外幾個地方佢都話ok,但我請左個luzon,佢話麻麻地。佢唔講都冇留意我剛炒 ...

我之前Cebu 果個well done ,冇乜唔記得嘢,好少比我鬧,後尾去埋加國

侯爵府

OKC 發表於 18-9-26 07:12
多謝樓主分享!

JM你講得好啱,其實以菲律賓民族性-懶,佢哋真係好難脫貧!記得以前陶傑話菲律賓係工人國 ...

咁佢地堅垃圾,僕人國家邊有錯,又貪污,又奸,屋件果件又冇記性

侯爵府

菩提子 發表於 18-9-26 09:03
借口啫。我個個菲工人都只能夜晚睡前沖涼洗頭。早上一定唔可以,晨早起身沖涼,嘈醒全屋人。佢地最叻講大 ...

我都係,咁多隻都係夜晚沖

伯爵府

2018復活節勳章

小山豬 發表於 18-9-22 11:08
好啦既然係咁講下工作態度先
好多媽咪成日都話點解d菲律賓姐姐黎到成日做錯野?冇記性?
------------------- ...

iloilo如何?

侯爵府

小山豬 發表於 18-9-20 16:46
我係一個菲律賓華僑,但我未結婚冇請過工人,純粹想比大家了解深d呢個民族,所以如果有關工人既問題我唔識 ...

occidental mindoro? 純樸嗎

男爵府

小山豬 發表於 18-9-28 08:35
講小小插曲,雖然我覺得咁樣講好衰,不過菲律賓人有時真係好賤種,要比人管比人話先會做得好,

但當然唔仁 ...

你來香港做過?請問海外工人來香港打工要俾幾多佣?佢地要另外俾佣香港中介嗎?

大宅

大肉兒 發表於 18-9-28 16:06
iloilo如何?

我試過一個咁大把,一個月貨仔,炒左。

子爵府

blackcurrant00 發表於 18-9-28 07:52
...
我姐姐都係DAVAO , 黎左8個月SO FAR 都好好. 下個月開始CX 有直航飛DAVAO, 工人機票2K.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

男爵府

jayk_1030 發表於 18-9-28 22:54
我姐姐都係DAVAO , 黎左8個月SO FAR 都好好. 下個月開始CX 有直航飛DAVAO, 工人機票2K.
...

2000貴過cebu...

男爵府

小山豬 發表於 18-9-28 08:28
大家驚可以睇一睇菲律賓地圖,地圖panay南下既人我就覺得好d
佢地既語言巳經係講緊宿霧語,唔係大家樂語,
...

我個係呂宋,除左性格有啲怪,想知點怪可睇我以前啲舖,已續約工作表現仍算正常。

樓主,請教呂宋除左唔覺唔覺偷啲,唔介意分享多啲仲有咩奸法?可以提防下。另外,知唔知海外有冇可能唔經菲當地agent申請?多謝你無私分享。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-9-28 09:28
仲有, 因philippine風水, 男人少女人多, 唯有幾個女人share 1個男人。 只要個男人知道個No. 1, 揾2, 3, ...
估計因為唔忍連唯一吼佢個男人都冇埋

男爵府

Nikitang1111 發表於 18-9-27 15:18
呢個 post 好好睇
多謝樓主資訊

正唔正常真係50/50,咩國藉都一樣有可能,就算在家正常,放假都會變身,睇實唔對路只有炒

首頁
45678...23

尾頁

跳至