論盡家傭

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

小山豬 發表於 18-9-25 02:37
回覆 JD930 的帖子

其實我都講左我唔代表全部菲律賓女仔都咁……唔明嘈乜野你覺得有問題可以唔睇,或者你 ...
唔覺得有問題,樓主講當地實情係真嘅,其他人亦可以眼光闊啲地同時理解姐姐都有好有壞,完全冇反對,冇挑戰嘅意思,樓主繼續寫,大家都好支持會繼續追,明白多啲事實。平台係公開平等發表嘅,唔需要大反應。

333s    發表於 18-10-17 09:51

男爵府

97+01 發表於 18-9-25 09:44
想問樓主,宗教信仰方面點睇呢?
我一直唔明佢地成日返教會活動,好似好虔誠咁,但轉頭又成日講大話,借錢, ...
有啲返教會係陪朋友,唔係真信徒,香港都有唔少人陪朋友啦。真嗰啲係正常人未必係講大話偷嘢整爛嘢搏炒嗰啲。你自己分辨吧

大宅

講得公道,菲律賓人垃圾,溅狗,貪錢,做錯唔認賬,瀨人,又頓,又懶,又黑心,全球最衰國家。

333s    發表於 18-10-17 09:52

男爵府

juanmc 發表於 18-9-25 17:55
唔覺得有問題,樓主講當地實情係真嘅,其他人亦可以眼光闊啲地同時理解姐姐都有好有壞,完全冇反對,冇挑戰 ...

同意,支持樓主,好多人継續追

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

樓主, 佢地D人, 以貪污出名。 當年賣酒公司同北京大使館做生意, 淨係philippine embassy 的人問攞著數, 攞煙, 酒, 要2種發票, 一張mark高30%用來比政府, 另一張正價比錢嘅。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

另一份做酒店, 好多philippine 當香港女人係佢地D賓婆咁, 以為约女人實會受溝, 比檸檬, 嘈喧巴閉。
sunday, 遮打花園, D識途老馬番鬼去花園揀合心水, 睇啱, 單吓眼, 個賓婆就會起身跟番鬼走。 你快, 腳踏入花園, 未落mtr, 已經走得。

大宅

我一直唔明佢地成日返教會活動,好似好虔誠咁,但轉頭又成日講大話,借錢, ...

不好意思,我不了解菲律賓人。但我從一位菲律賓工人口中得知。返教會並非一定同宗教活動有關,教會系佢地集中地,在那可進行買賣活動,而貨品來源可以來自零成本"僱主家財物"。那我終於明白,當時的工人為何咁堅持一定要返教會,調一日假都似拿佢命般.

333s    發表於 18-10-17 09:52

大宅

菲律賓人真係好奸,仲衰過大陸同胞,我真係講唔出菲垃圾有咩優點。淨係岩岩又炒左一件垃圾菲.

公爵府

lawbaby 發表於 18-9-22 13:34
菲男的確有問題, 好多菲菲都係單親

男的唔生性, 女的又唔俾心機工作贏錢

多謝樓主分享!

JM你講得好啱,其實以菲律賓民族性-懶,佢哋真係好難脫貧!記得以前陶傑話菲律賓係工人國,激嬲菲政府,但其實無講錯,人民唔長進,政府腐敗無能,女人為了養家,唯有出國做外傭。

333s    發表於 18-10-17 09:53

公爵府

anniter1000 發表於 18-9-26 07:02
菲律賓人真係好奸,仲衰過大陸同胞,我真係講唔出菲垃圾有咩優點。淨係岩岩又炒左一件垃圾菲. ...

係,我見過所有外傭都奸、古惑,真係好垃圾,香港雇主一定要嚴同惡先可以「冶」到佢地。

但比較有錢又受過真正教育那些我見過,係外國同事,就好得多。

公爵府

回覆樓主

樓主,菲律賓人點睇香港人?以我對著多個菲工主經驗,佢哋好似唔憤氣同我吔打工,佢哋做錯事我哋平心靜氣指出,佢哋唔接受又多多藉口駁咀,講一堆廢話掩飾,當雇主白痴?

侯爵府

佢哋擘大眼講大話,真係好離譜,當僱主傻㗎,又唔知自己蠢,係人都知大話都照講。

侯爵府

anniter1000 發表於 18-9-26 07:02
菲律賓人真係好奸,仲衰過大陸同胞,我真係講唔出菲垃圾有咩優點。淨係岩岩又炒左一件垃圾菲. ...

你嗰件垃圾菲係咩問題

侯爵府

菩提子 發表於 18-9-25 23:29
不好意思,我不了解菲律賓人。但我從一位菲律賓工人口中得知。返教會並非一定同宗教活動有關,教會系佢地 ...

係,事實如此

侯爵府

回覆樓主

我想問關於佢哋沖涼習慣,點解好多都係夜晚唔肯沖涼,話沖完涼會周身骨痛。
非常污糟,去完成日街,周街坐周街訓,成身臭汗味,夜晚返到黎都係唔沖涼。

大宅

princesscupcake 發表於 18-9-26 08:27
我想問關於佢哋沖涼習慣,點解好多都係夜晚唔肯沖涼,話沖完涼會周身骨痛。
非常污糟,去完成日街,周街坐 ...

借口啫。我個個菲工人都只能夜晚睡前沖涼洗頭。早上一定唔可以,晨早起身沖涼,嘈醒全屋人。佢地最叻講大話。

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-26 08:27
非常污糟,去完成日街,周街坐 ...

同問,樓主講下沖涼洗頭習慣.

仲有我前工人話晚上不可以熨衫,因為會引起一世手震

求樓主講解習俗~

男爵府

回覆樓主:

多謝樓主, 個post 好正。 留毛追劇。

大宅

沖涼習慣個個唔同,我炒果件一日沖几次涼,放假出門之前一定要沖涼。

侯爵府

1010k 發表於 18-9-26 09:11
同問,樓主講下沖涼洗頭習慣.

仲有我前工人話晚上不可以熨衫,因為會引起一世手震

相反我的外傭鍾意夜晚燙衫喎,佢話冇咁熱。

首頁
12345...23

尾頁

跳至