親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

會自由行3日兩夜,只係係曼谷地鐵站既景點觀光,唸住地鐵出入,唔知有冇DAY PASS可以買呢?其實扺唔扺呢?

係咪係地鐵站當日就有我賣,即買即用呢?

THANKS!

珍珠宮

回覆樓主

簡單就是美,兔仔卡算吧啦施主~

子爵府

終極熊貓 發表於 18-9-20 22:53

以我所知兔仔卡即係香港既OCTOPUS,請問
1. 車費扺過DAY PASS?
2. 都係去到車站可以買到?
3. 如果有剩餘額,到走時可以點?

多謝指教﹗

珍珠宮

kyliechan30 發表於 18-9-20 23:07
以我所知兔仔卡即係香港既OCTOPUS,請問
1. 車費扺過DAY PASS?
2. 都係去到車站可以買到?

https://www.funtime.com.tw/blog/funtime/%E6%B3%B0%E7%9C%81%E5%95%A6-%E6%9B%BC%E8%B0%B7%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%A5%A8%E5%88%B8%E7%B8%BD%E6%95%B4%E7%90%86-2

1. 我唔清楚你只會去bts/mrt 站,定係both。
同埋只係知道一日一個景點唔抵,
一日五十個景點就抵
係我不才,唔好去公海公審我

2. 文中都有提及。甚至喺香港買二手,
問人借都得

3. 簡單就是美,留返下次用,
或去便利店買埋去。
甚至,其實每程買票都係不錯選擇~

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我冇買day pass 搭就比錢買飛, 有時會搭的士 tuktuk, 其實未必貴過坐bts

男爵府

kyliechan30 發表於 18-9-20 22:35
會自由行3日兩夜,只係係曼谷地鐵站既景點觀光,唸住地鐵出入,唔知有冇DAY PASS可以買呢?其實扺唔扺呢?
...

http://www.bts.co.th/customer/en/01-ticketing-ty####-journey-ticket.aspx

http://www.bts.co.th/customer/en/02-route-current_new.aspx

http://www.bts.co.th/customer/en/pdf/webLeaflet_flat_fare_SJT.pdf

你可以 click 上面 link, 有哂資料

如果一日去幾個景點, 來來回回都坐 BTS (通常要坐多過3次以上), 或者要去的 BTS 要好多個站, 買 day pass 係低d

wcpcelia    發表於 18-9-22 17:10

男爵府

kyliechan30 發表於 18-9-20 22:35
...

抵唔抵你要計下先知, 人人去的地方不同,遠近收費又不同。

只可告知初初去最谷我係唔理抵唔抵,我都有買daypass,因為買個方便,唔駛次次買飛。

之後就買左兔仔卡,一直keep. 其實世界各地的公交卡如唔太貴我都無退,留番下次用。

別墅

終極熊貓 發表於 18-9-20 22:53

唔好申請, 按金無得取回

珍珠宮

Davidchi 發表於 18-9-23 10:01
唔好申請, 按金無得取回

首先,唔洗申請,去買就得㗎啦
其次,Issuing Fee對我黎唔成問題。用得少,我根本唔會買佢;用得多,當用錢買方便,免卻次次排隊流汗

咸魚青菜各有各愛啦~

子爵府

回覆樓主:

我覺得bts都唔平
俾我我會揀坐grab

別墅

rabbitboyboy 發表於 18-9-23 14:26
我覺得bts都唔平
俾我我會揀坐grab

agree. 或啫啫車

子爵府

rabbitboyboy 發表於 18-9-23 14:26
我覺得bts都唔平
俾我我會揀坐grab

因為我得兩個人,去既地方都係BTS附近.....

同埋又講路面交通好塞,所以BTS好似冇咁煩.....

子爵府

Davidchi 發表於 18-9-23 16:04
agree. 或啫啫車

如果的士按表收,係咪平過GRAB?

大家用GRAB係因為怕的士塞車攪到車費變貴,GRAB唔會因塞車加價, 同埋有司機INFO安全D?

SORRY, 咩係啫啫車?

THANKS!

子爵府

kyliechan30 發表於 18-9-23 16:37
如果的士按表收,係咪平過GRAB?

大家用GRAB係因為怕的士塞車攪到車費變貴,GRAB唔會因塞車加價, 同埋有司 ...

佢應該係想講篤篤車

首頁

尾頁

跳至