1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕疹範圍大左,同紅得好勁,即使搽左藥,2日就起。

Book左皮膚科醫生,但要10頭先有得睇。咁就試下中醫,話佢濕同寒,開左啲去濕毒既中藥比我女飲。衣家雖然仲係好紅,但都算有少少改善到。

我真係好擔心佢會好唔返,會斷斷續續咁發。

別墅

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:51
BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕 ...

心入面有幾個問題:
1. 我見呢度有好幾個媽媽都話bb呢排起濕疹,係咪呢排空氣差?

2. 屋企有養貓,平時bb都有同貓貓一齊玩。係咪真係貓毛搞到我bb起濕疹呢? 但貓貓部我過左14個年頭,真心唔想係佢老年時唔理佢。但我又擔心bb既病情,心情好矛盾,唔知點好。

3. 中醫師話我個女係食得多瓜果菜,同埋煮粥仔飯仔既方法錯左引致體質又寒又濕毒。佢既病會唔會真係我搞成咁呢?

有人話係3歲前搞唔好就會跟一世。好擔心我趕唔切呢個時候令個病根治。
如果我媽咪仲係度就好,有人會同我分擔一下,教我可以點做(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

空氣差係會,因為有致敏源,仲有濕度溫度都有影響

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:52
心入面有幾個問題:
1. 我見呢度有好幾個媽媽都話bb呢排起濕疹,係咪呢排空氣差?

你的情況和我很相似。

我囡二歲半,我的貓“應該”十三歲。囡囡由一歲起皮膚反反覆覆的差,出疹,紅...夫家的親戚很多說話,説是我的貓令囡囡皮膚差。但我從來都不認為是貓兒的錯,就算真的是由它的毛引起的,錯也不在它呀!孩子是我帶來的,和它沒關的呀。承受了很大的壓力
今年年頭貓兒因病離開了。沒有了它,女兒的皮膚有好了嗎?有少少吧,但也是反反覆覆的。沒多大關係吧...
一路以來我覺得這個病和香港的環境有很大關係,曾經女兒在外國居住一點事也沒有,但一回到香港就又紅起來了。
最近是否轉季的緣故,好像真的有起得比較嚴重。
一起加油吧

禁止訪問

男爵府

BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕 ...

我個女2個月開始到5個月一直反覆濕疹好煩

男爵府

CONY 發表於 18-9-23 22:35
長開冷氣最有效,
另外,食親舒呢類奶粉,好過你用類固醇

係,一出門個日就生咯

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望中醫可以幫BB改善到,媽媽同BB都要加油吖。

別墅

更新一下:
經過左1.5星期,日日食中藥,中藥搽面,加藥渣煲水沖涼,塊面終於滑返,唔鞋手。仲唔會係咁R。雖然紅印仲未退晒,但比之前好左7-8成。醫師話啲內臟仲未得,但起碼塊面啲疹已經退左7788。繼續調好身體,身體會強壯啲。

放心左唔少

可惜今日突然有鼻涕,聽日要問下醫師,會唔會影響進度先得

禁止訪問

禁止訪問

民房

我小朋友一出世都濕疹嚴重,后來轉飲深度水解奶粉,已家一歲半已經好得七七八八。如果你BB對牛奶蛋白,雞蛋過敏,也會引起濕疹的。

別墅

更新一下進度先:
本來都好返7-8成,皮膚已經變得白滑,只係仲有啲紅印姐。但大概3日前開始,佢又R返,塊面又紅返,仲要好似之前咁熱熱地。開始唸緊會唔會因為最近有少少感冒,搞到影響左個進度。

但今日唸唸下,會唔會係隔離屋裝修,所以搞到又起返濕疹。因為佢地係24號開始,係走廊度鑽野,沙塵滾滾。計返啲時間又吻合。開始工程無耐,我個女就出事。

別墅

Mateo 發表於 18-9-30 01:22
我小朋友一出世都濕疹嚴重,后來轉飲深度水解奶粉,已家一歲半已經好得七七八八。如果你BB對牛奶蛋白,雞 ...

其實我已經轉左飲能恩

禁止訪問

大宅

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-2 23:32
其實我已經轉左飲能恩

而家bb點?好些未?我個b又係咁

別墅

Rositalky 發表於 18-10-3 23:57
而家bb點?好些未?我個b又係咁

本來好左7-8成,眼見成功在望,但呢幾日再紅返。醫師都話,身體好緊,但奇怪塊面又紅返。屬病變。我同佢講隔離屋有裝修,佢話唔怪得啦,都有好大影響架........

已刪除用户

男爵府

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-27 02:12
更新一下:
經過左1.5星期,日日食中藥,中藥搽面,加藥渣煲水沖涼,塊面終於滑返,唔鞋手。仲唔會係咁R。 ...

請問你 BB 睇邊個中醫?我女20m ,情況同你一樣,之前範圍好細,今日全身都係

煲粥點用錯方法?

首頁

尾頁

跳至