1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

yannilee 發表於 18-12-5 11:14
回覆 Ka_ka_kwan 的帖子

你好, 可唔可以PM個中醫資料俾我, 我仔都係面仔有瀉疹, 好下唔好下咁... Thanks. ...

我估濕疹係會咁,有時好,但有時又出返黎,呢幾日凍返,我女啲疹又出返,但就無之前咁勁,唯有一見紅就勁搽潤膚膏

民房

ms.choi0731 發表於 18-12-18 17:16
能恩吾系防敏咩? 佢應該係啊
同埋想請教一下深度水解同普通水解既分別 ?
...

能恩應該系預防過敏,適當水解將蛋白質結構分成小段小段令BB腸胃易D吸收,可以預防初生BB蛋白過敏,緩解蛋白消化不良。如果BB確定系蛋白過敏引起嚴重濕疹應該食深度水解,深度水解先有防止過敏引起濕疹作用,深度水解奶粉屬於特殊奶粉要問過醫生再食。一般食一段時間再過渡適當水解再到普通奶粉。 我仔食左年幾,先過渡到正常奶粉。已家一歲半雖然手/腳/耳仔仲有少少濕疹,但已經好好多啦。(以上只是個人經歷,不是專業人士)

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-27 02:12
更新一下:
經過左1.5星期,日日食中藥,中藥搽面,加藥渣煲水沖涼,塊面終於滑返,唔鞋手。仲唔會係咁R。 ...

邊個醫師咁勁既!pm, pls

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:51
BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕 ...

我自己既經歷都可以同你分享下 我小朋友2歲7個月 一出世已經好嚴重濕疹

同老公都有濕疹 類固醇係會快好番 但後遺症就好多 皮膚薄左 最怕就係對類固醇有依賴 新聞都有幾單話 一停就爛面爛身 我自己揾過好多方法去治佢地

老公我就迫佢介口 然後揾到一隻成份係金棧花嘅藥膏叫佢日日搽沖完涼就茶 痕又茶 之後竟然將佢由細到大超嚴重嘅濕疹治番好 但因為佢由細到大都係茶類固醇所以搞到色素沉澱好勁但至少而家叫做唔再行唔再爛身同痕 但係BB就用唔到呢隻金盞花嘅藥膏因為bb介吾到口 所以配合吾到 仲有對佢利講吾夠潤

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:51
BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕 ...

之後我地好好彩揾到一個媽媽 本身我係老師 佢係我學生既家長 係可以配合我bb既身體既情況調配左一隻治濕疹既cream俾我bb 隻cream我每日早中晚幫佢查 真係好番曬 人人身體情況都吾同 但我bb係爛面爛得好勁 手腳都係 我之前都怕佢好吾番 但真係好番左 希望我既經歷都幫到你

禁止訪問

大宅

代問,有咩中醫可以介紹?我朋友個女都係咁

大宅

PeppaMami 發表於 18-10-17 08:10
媽咪,你放輕鬆!濕疹就是要反覆擦cream,因為我囡出生2個月開始整塊面都係濕疹,好恐怖(emoji)睇過醫生話 ...

請問咩cream thx

大宅

aaa_m 發表於 19-1-11 17:44
代問,有咩中醫可以介紹?我朋友個女都係咁

身邊朋友帶過小朋友睇康和堂,效果都ok,情況穩定左,D疹少左好多啦,但你朋友搵唔到致敏原?

大宅

yanproud 發表於 19-1-14 10:57
身邊朋友帶過小朋友睇康和堂,效果都ok,情況穩定左,D疹少左好多啦,但你朋友搵唔到致敏原?
...

佢話暫時未

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Toto_H 發表於 19-1-14 17:51
回覆 aaa_m 的帖子

我朋友個BB最近去左做過敏原檢查,先發現呀B對好多野都敏感,連我上次想洗完手想抱佢,就 ...

又真係難搞D...但叫起碼搵到先

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:52
心入面有幾個問題:
1. 我見呢度有好幾個媽媽都話bb呢排起濕疹,係咪呢排空氣差?

請問如何煮粥仔會好D?

別墅

szeline 發表於 19-1-16 14:05
請問如何煮粥仔會好D?

我之前係將啲瓜呀,紅蘿蔔呀,南瓜呀呢啲瓜果類放入電飯煲同米一齊煲成粥,但醫師話咁煲果種寒性會好大,寧願粥還粥煲,料還料整會好啲,之後先撈埋一齊。
佢話我女係食唔岩野引致脾胃唔好,到積埋積埋就會爆發出黎。

洋房

其實有冇知小朋友幾歲先可以做個d致敏源 test? 問過要抽血怕小朋友唔肯

大宅

Ka_ka_kwan 發表於 19-1-18 02:26
我之前係將啲瓜呀,紅蘿蔔呀,南瓜呀呢啲瓜果類放入電飯煲同米一齊煲成粥,但醫師話咁煲果種寒性會好大, ...

南瓜濕熱,濕疹b忌食!
我女1歲開始濕疹起,到損哂,手腳日包夜包,試過好多方法都唔得,之後係媽媽谷有人話食古寶益生菌,加埋俾佢食魚肝油加雞屎藤沖涼,個零月好轉左好多,冇痕冇,舒服好多!

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 19-1-18 02:26
我之前係將啲瓜呀,紅蘿蔔呀,南瓜呀呢啲瓜果類放入電飯煲同米一齊煲成粥,但醫師話咁煲果種寒性會好大, ...

我都係放埋一齊煲,咁出事啦!
要煲返D乜俾B食?

複式洋房

asukav6 發表於 19-1-18 13:14
南瓜濕熱,濕疹b忌食!
我女1歲開始濕疹起,到損哂,手腳日包夜包,試過好多方法都唔得,之後係媽媽谷有 ...

仲有 雞屎藤賣?
一歲可以食魚肝油?

首頁

尾頁

跳至