意見反饋
義工

1-3歲 今日: 7|主題: 13723

跳至
樓主: Ka_ka_kwan
濕疹bb, 媽媽好擔心

禁止訪問

國民生產總值:245

FB體驗帳戶

國民生產總值:14

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-2 23:32
其實我已經轉左飲能恩

能恩我都試過,但系吾work。能恩吾系深度水解,吾系防敏。如果因為牛奶蛋白過敏引起的濕疹就應該飲深度水解。等身體免疫力好咗,濕疹好咗再慢慢轉正常奶粉。

複式洋房

國民生產總值:427

小野花 發表於 18-10-6 02:39
請問你 BB 睇邊個中醫?我女20m ,情況同你一樣,之前範圍好細,今日全身都係

煲粥點用錯方法? ...

我睇個中醫師係屯門架

我之前煲粥,甚至爛飯仔都係瓜+肉+米一齊放係飯煲度煲,一般會1瓜1菜(菜就分開整)或者2瓜(例如粟米蕃茄)粥或爛飯。醫師話佢食瓜菜加埋水果,分量太多,呢幾樣野濕氣重,同埋啲野一齊煲,寒性增加10倍,由6個月開始日日係咁食,日積月累,脾胃功能差晒。所以就爆出黎。
佢話食蔬菜係幫助排便,但小朋友唔洗食咁多喎,應以飯為主,餸菜要分開煮。
之前我女一日有3-4次便便,佢話咁太多,對腸道都唔好,應該一日一次咁喎。

複式洋房

CharlotteTilbuy 發表於 18-10-6 18:08
試下隻親舒啦,低乳糖奶粉來,
有個朋友bb都係飲佢

請問隻奶粉牌子就咁叫親舒?

複式洋房

Mateo 發表於 18-10-8 02:04
能恩我都試過,但系吾work。能恩吾系深度水解,吾系防敏。如果因為牛奶蛋白過敏引起的濕疹就應該飲深度水 ...

我見能恩話自己係防敏,所以先試試。請問有邊隻係深度水解?

複式洋房

國民生產總值:231

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-10 02:38
請問隻奶粉牌子就咁叫親舒?
對的,大型連鎖店有賣

禁止訪問

國民生產總值:207

珍珠宮

國民生產總值:40129

好明白你嘅心情,擔心會多過辛苦。BB成日复發濕疹,要日日幫BB搽潤膚,又要搽濕疹膏,仲要按摩,飲食又要注意,唔可以食錯嘢。

別墅

國民生產總值:552

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-10 02:37
我睇個中醫師係屯門架

我之前煲粥,甚至爛飯仔都係瓜+肉+米一齊放係飯煲度煲,一般會1瓜1菜(菜就分開整 ...

可否 pm 医師資料。我仔又係濕疹。many thx

洋房

國民生產總值:84

回覆樓主

媽咪,你放輕鬆!濕疹就是要反覆擦cream,因為我囡出生2個月開始整塊面都係濕疹,好恐怖(emoji)睇過醫生話唔晒擦類固醇,保濕就得。於是我就每天擦N次cream,終於差唔多一個月完全好曬,宜家都冇出現過濕疹問題
類固醇其實不是好野,第一次擦好快好,但治標不治本。其實人體可以自己排毒,你俾啲時間給你囡,或許真的可以好番(至少我囡都是這樣好番夾)
希望你囡快啲好番!

大宅

國民生產總值:3798

回覆 Ka_ka_kwan 的帖子

我小朋友5,6個月開始有濕疹,天生膚質易紅同敏感,到而家差唔多3歲仍然持續有 手 腳 頸後,已經睇過幾個出名皮膚科醫生,答案都係大大下會好,普通濕疹,多啲搽cream 開冷氣 唔好熱....
屋企必備抽濕機 空氣清新機 吸床蟎,我小朋友面部最敏感,一日唔吸床蟎第2日塊面就起一撻一撻,每日清潔好塊面就白白淨,唯獨手 腳 頸後比較嚴重

複式洋房

PeppaMami 發表於 18-10-17 08:10
媽咪,你放輕鬆!濕疹就是要反覆擦cream,因為我囡出生2個月開始整塊面都係濕疹,好恐怖(emoji)睇過醫生話 ...

請問你用邊隻潤膚膏呀?

複式洋房

lovelywww 發表於 18-10-18 00:23

我小朋友5,6個月開始有濕疹,天生膚質易紅同敏感,到而家差唔多3歲仍然持續有 手 ...

我最近都添置左部空氣清新機,希望有幫助啦

複式洋房

睇埋皮膚科醫生,經過左1星期用藥(枝膏寫明不含類固醇),好返85%,但梗係仲有少少粉紅粉紅咁。眼見成功在望,希望今次真係得啦,可以還返個白雪雪女兒比我。

洋房

國民生產總值:84

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-19 02:59
請問你用邊隻潤膚膏呀?

我囡出生到现在只用瑞士宝宝,因为用下来没什么不良反应就一直用下去,毕竟经常换会使bb肌肤不停的适应,反而起反作用

珍珠宮

國民生產總值:40129

會好返嘅,唔使擔心,多點同BB按摩皮膚,搽濕疹膏。

男爵府

國民生產總值:6956

2019勳章

我仔食緊益身菌同埋用加州寶寶, 6個月大, 用左半個月, 好左7成

複式洋房

國民生產總值:303

你好, 可唔可以PM個中醫資料俾我, 我仔都係面仔有瀉疹, 好下唔好下咁... Thanks.

別墅

國民生產總值:582

Ka_ka_kwan 發表於 18-10-10 02:40
我見能恩話自己係防敏,所以先試試。請問有邊隻係深度水解?

試下呢隻萬寧有得賣

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

國民生產總值:178

2019勳章

我仔仔有濕疹,成身都係一撻撻紅色,睇醫生,佢叫我試下轉用雅培親護,因為佢係水解蛋白同低乳糖配方,可以舒緩BB嘅敏感問題,佢飲左之後皮膚都慢慢無咁紅,你可以試下

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.