嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

julystar 發表於 18-9-30 19:30
那麼現在有沒有好些

好dd
我地

大宅

yuensiu 發表於 18-9-27 07:48

我女尋日朝唔記得同佢聞類固醇,到放工我湊佢,佢話5點幾開始 ...

請問見完醫生點講,醫生建議繼續聞定可以停?我今日都見完醫生,check咗肺功能正常,可能我個醫生比較保守,建議繼續聞,因為我仔鼻敏感+氣管敏感,我問咁氣管敏感要醫幾耐,佢話要半年,而家個心十五十六咁,而家聞咗2個月啦,仲有4個月,要聞咁耐,真係好擔心有副作用吖

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

hotracy918 發表於 18-10-6 23:59
請問見完醫生點講,醫生建議繼續聞定可以停?我今日都見完醫生,check咗肺功能正常,可能我個醫生比較保守 ...

我女依家都繼續聞緊,因停左又咳。我轉返1日聞早晚每次1下就無咳過。

其實我好想佢聞緊氣止到喘去游水但女唔肯游

我11月頭會再睇政府。我女係突發性咁喘同咳。
醫生都叫我繼續聞住先由其依家轉天氣。我女都有鼻敏感的。

男爵府

回覆樓主

我大囡前晚因為心口好痛,我送佢去急症
醫生話佢食左d氣管藥所以心跳加快,一咳橫隔膜就扯住痛
嚇死我
我都想知有無中醫可介紹?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

hotracy918 發表於 18-10-6 23:59
請問見完醫生點講,醫生建議繼續聞定可以停?我今日都見完醫生,check咗肺功能正常,可能我個醫生比較保守 ...

我終於迫到阿女11月去學游水,希望聞住氣唔好氣管發作,快d游好佢。
如其實都怕佢冬天游會好易凍親
但又唔想等到下年夏天先游。
為有到時游水再睇下點啦

珍珠宮

mingcat 發表於 18-10-8 08:04
嚇死我

食左氣管藥應該會咳少左,氣管藥食完會心跳快嫁。所以見女食左幾個月氣管藥都唔好先決定聞氣。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 10:56
我終於迫到阿女11月去學游水,希望聞住氣唔好氣管發作,快d游好佢。
如其實都怕佢冬天游會好易凍親 :thinkin ...

我之前已經報咗史丹福,但天氣轉,上2個禮拜都唔夠膽帶佢去游,唉,而家變咗咩都驚一餐

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 11:00
我之前已經報咗史丹福,但天氣轉,上2個禮拜都唔夠膽帶佢去游,唉,而家變咗咩都驚一餐
...

我大仔由k3開始游到依家小五。
冬天我買抓毛游水上衣+3.5mm保暖衣游。
不過你小朋友如果仲係由未水開始學我唔建議冬天游。因為真係要游住先唔凍。
我細女2年夏天都有學,學緊自由式。係今年唔肯游,我想佢快d甩板游,咁先練到肺,先有用。

上星期我仔中午游水都話凍,要着返抓毛游水衣。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 11:04

我大仔由k3開始游到依家小五。

其實我仔係游開嘅,不過年頭中流感後斷斷續續咁游,正式都有幾個月冇落水,所以有d驚一落水會凍親

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 10:58

食左氣管藥應該會咳少左,氣管藥食完會心跳快嫁。所以見女食 ...

聞氣聞得耐我又驚真係有副作用

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 11:10
其實我仔係游開嘅,不過年頭中流感後斷斷續續咁游,正式都有幾個月冇落水,所以有d驚一落水會凍親
...

我仔小一時都中過流感,食埋特敏福,個幾個月身體好弱真係好易再病,我個排都停左幾個月游水,真係身體好返晒先再游返,無問題。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 11:12
我仔小一時都中過流感,食埋特敏福,個幾個月身體好弱真係好易再病,我個排都停左幾個月游水,真係身體好返晒 ...

但我又報咗,4仟幾俾曬錢

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 11:12
聞氣聞得耐我又驚真係有副作用

我細佬細個都有哮喘又入icu,成日出入急症嫁。
仲要長期食藥,買機同藥水返屋企聞添,依家既藥我相信副作用無以前咁勁,我細佬到升中發育先甩哮喘。

同埋我見女長期食氣管藥都唔好仲要食藥心跳快,有d仲會手震。反而聞氣見佢副作用少過食藥,佢又無咁辛苦。

同埋我見有jm講過下圖呢樣野,我就提醒自己點都要止到唔好氣喘,副作用唔驚得咁多。

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 11:14
但我又報咗,4仟幾俾曬錢

咁貴 我游泳會2個月咁比。

不過我女游我會同阿sir講1個月咁比,怕佢氣管唔得要隨時停。

我仔中過流感之後我已經驚左,年年都去打流感針。黎緊都會去打。

我仔游左都水間唔中病都會氣管敏感嫁,不過食幾日氣管藥就無事。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 11:23

咁貴 我游泳會2個月咁比。

之前我個仔咩事都冇㗎,係今次咁,我上個禮拜六問e生,我黎睇時佢有冇喘,佢話未有,但有痴住痰聲hehe聲,我都唔知點解會變成咁

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 11:33
之前我個仔咩事都冇㗎,係今次咁,我上個禮拜六問e生,我黎睇時佢有冇喘,佢話未有,但有痴住痰聲hehe聲, ...

佢地氣管d喘係時有時無嫁。
d痰聲係肺你預佢係氣管啦,因我女都係咁,去睇醫生無喘,到夜晚可以突然係咁咳喘晒氣hehe聲的。
依家又轉天氣呢!氣管越收越窄就麻煩

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 10:58

食左氣管藥應該會咳少左,氣管藥食完會心跳快嫁。所以見女食 ...

氣管藥係唔係即係青蛙仔?

大宅

mingcat 發表於 18-10-8 08:04
嚇死我

我約咗星期五去孫素明度睇下調理身體果d,唔知到時會點講

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-8 13:02
氣管藥係唔係即係青蛙仔?

唔係,我女之前食氣管藥另加青蛙仔。
我覺得佢青蛙仔食得多都無乜效。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至