嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

yuensiu 發表於 18-10-8 11:35

佢地氣管d喘係時有時無嫁。

唉!我女4歲又係咁...上年暑假中左隻痛毒病到好嚴重..之後條氣管就差哂..平均每個月都入一次醫院...之前都試過比佢聞左兩個月類固醇..但係情況都一樣入院..跟住我老公就唔比佢聞...依家都有政府專科跟進...對上8月覆診都話胸骨有啲歪今個月岩岩9號先喘到發燒要去私家聞氣,呢兩日又黎過真係好苦惱!

大宅

mingcat 發表於 18-9-21 10:11
請問有無小朋友好似我囡咁?
已經睇過趙長成同李乃器
但肺炎後四個月都成日心口痛(兩位已經都話之前成日咳 ...

呢兩次喘我都係比喘樂寧佢聞,想問下你地一般無醫生指示會點樣先停聞喘樂寧?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

pinky2788 發表於 18-10-22 03:48
呢兩次喘我都係比喘樂寧佢聞,想問下你地一般無醫生指示會點樣先停聞喘樂寧?
...

喘樂寧其實無類固醇只係即時鬆氣管,我有朋友小朋友都係政府跟過不過佢唔嚴重,聞左1個月醫生叫佢停。
不過喘樂寧我女聞左都喘,為有聞類固醇。我女聞緊又無事,一停又喘 暫時聞左2個月等11月見政府睇下點。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-22 07:34

喘樂寧其實無類固醇只係即時鬆氣管,我有朋友小朋友都係政 ...

醫生有開但我老公唔比阿女聞類固醇,佢就係話聞完都係喘而且又驚聞得多會倚賴左啲藥

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

pinky2788 發表於 18-10-22 09:37
醫生有開但我老公唔比阿女聞類固醇,佢就係話聞完都係喘而且又驚聞得多會倚賴左啲藥
...

咁有無同醫生講?如果類固醇聞完都喘可能要聞紫色個隻。佢地喘住好辛苦嫁。
去醫院聞個d氣多數都係哮喘用
我細佬細個有哮喘經常要買藥水返屋企聞,已經唔係聞類固醇個d噴噴。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-22 09:47
咁有無同醫生講?如果類固醇聞完都喘可能要聞紫色個隻。佢地喘住好辛苦嫁。
去醫院聞個d氣多數都係哮喘用 : ...

所以我見完你地咁講都諗住比阿女聞返類固醇,試聞多幾個月睇下情況...可能之前聞兩個月唔夠如果都係喘再要求轉紫色...我女11月都會再見專科

珍珠宮

pinky2788 發表於 18-10-22 09:52
所以我見完你地咁講都諗住比阿女聞返類固醇,試聞多幾個月睇下情況...可能之前聞兩個月唔夠如果 ...

副作用我唔理得咁多啦,最緊要止到唔好喘先算啦。
喘得多氣管越來越窄用藥又要加重先攪得掂嫁啦。
我女聞左類固醇無喘過,控制到真係無病過的。
呢2個月係我可以有覺好訓既日子,之前一咳就咳唔停又hehe聲,一咳我就精神緊張,不斷氣管炎,抗生素,氣管藥食唔停

我女仲要係無任何病都可以突發咁咳到氣喘,同埋轉天氣/打風前就一定黎料。

大宅

yuensiu 發表於 18-10-22 09:56

副作用我唔理得咁多啦,最緊要止到唔好喘先算啦。

你女女幾歲呀?

珍珠宮

pinky2788 發表於 18-10-23 23:47
你女女幾歲呀?

依家6歲

大宅

yuensiu 發表於 18-10-23 23:47
依家6歲

黎緊會唔會打流感針?

珍珠宮

pinky2788 發表於 18-10-25 23:33
黎緊會唔會打流感針?

我17/10紅日已經自己+仔女都打左流感針了 係得c6唔去打
因為大仔幾年前中過,個時無打,病得好勁呀,之後半年仲成日病,真係怕怕

男爵府

hotracy918 發表於 18-10-8 13:04
我約咗星期五去孫素明度睇下調理身體果d,唔知到時會點講

你小朋友睇完孫素明有無好d?

大宅

mingcat 發表於 18-10-28 18:18
你小朋友睇完孫素明有無好d?

我睇咗3次,中e應該冇咁快見效,暫時情況差唔多,不過佢話至少都要6個月

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-10-28 19:04
我睇咗3次,中e應該冇咁快見效,暫時情況差唔多,不過佢話至少都要6個月
...

尋日去左政府兒科到睇了,都係當哮喘咁處理,醫生話小朋友氣管唔好,喘時成日大力呼吸,胸骨個位會變形,話我女胸骨位都有d凹,不過唔嚴重。都keep住開左聞氣,1月尾再覆診,到時再睇下會唔會減藥。攞藥等成200個籌,叫左99今日幫我去攞藥。

大宅

yuensiu 發表於 18-11-2 16:16

尋日去左政府兒科到睇了,都係當哮喘咁處理,醫生話小朋友氣 ...

咁政府都係開返果d氣?都係早晚聞?之前我私家叫仔早晚聞一下,聞完呢支後開新就只係朝早聞一下,我今日見完醫師,話情況穩定,上次醫師話過多個幾月同我甩聞氣

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-11-2 20:42
咁政府都係開返果d氣?都係早晚聞?之前我私家叫仔早晚聞一下,聞完呢支後開新就只係朝早聞一下,我今日見 ...

我攞返私家d聞氣比政府睇,因為聞氣來來去去都係個幾隻,我女聞緊又ok,政府開返聞開個隻比佢(橙色類固醇聞氣),醫生話黎緊冬天唔好停聞氣住,到1月尾再覆診先考慮減藥。因為聞氣一下子停好易反發。

醫生仲開定藍色比我旁身

因為我女之前睇私家聞左早晚1個月,第2個月轉聞1日1次唔得,有少少反發跡象。

首頁

尾頁

跳至