自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

bbbbb001 發表於 18-9-22 15:18
其實除左答自己打之外

究竟大家有無推介有得賣的皂?

你想要咩皂?我係loccitane買,都唔太貴又香

子爵府

greenpea 發表於 18-9-22 11:58
我用紫色的,乾到冇朋友,頭髮變禾稈草,要用超潤 treatment 當護髮素

捱完呢舊皂,以後都唔會再用佢 ...

原本唸住佢話無防腐劑係天然嘢

伯爵府

dasy 發表於 18-9-21 21:31
我用泰國阿婆皂同米皂沖涼...

請問可以影個樣我睇下嗎?另外,邊度有得賣?

子爵府

flyinsky 發表於 18-9-22 14:36
我未用之前從未覺得咁易痕,用完之後轉極洗頭水都唔掂,要用到貴嘢先掂
...

咁真係好傷 個荷包

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ozoz 發表於 18-9-22 21:57
請問可以影個樣我睇下嗎?另外,邊度有得賣?

米皂同阿婆皂,都係親人幫我係泰國買,香港都有賣貴$九龍成賣好似$20
阿婆皂我用晒,所以上網搵圖

男爵府

flyinsky 發表於 18-9-22 18:30
你想要咩皂?我係loccitane買,都唔太貴又香

想要沖涼,但唔好好似「力士」咁香精

伯爵府

dasy 發表於 18-9-22 22:09

米皂同阿婆皂,都係親人幫我係泰國買,香港都有賣貴$九龍成賣 ...

謝謝你

伯爵府

bbbbb001 發表於 18-9-22 22:15
想要沖涼,但唔好好似「力士」咁香精

Loccitane既乳木果皂都唔錯,55一塊,可以去睇下

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

之前係澳洲了十幾件肥皂返香港自用,及手信。
好好用,洗澡後皮膚滑滑。

最近係萬O見到⋯⋯Goat soap (manuka honey)⋯⋯沖涼及洗面。

大宅

Hehemum 發表於 18-9-22 09:34
咁快教人手工皂老師最好有番幾年經驗好喎,因為有好多唔同情況,要解釋比人知,一彈比人問到口啞 ...

我又無話要收錢教人,大家交流下姐,講真普通打個沖涼梘有幾難呀,自己去賣本書都學到啦,計份量同皂化價(INS 值)有幾難呢,好心一片,唔好太個敏感啦。

伯爵府

Mnopq1 發表於 18-9-22 22:57
我又無話要收錢教人,大家交流下姐,講真普通打個沖涼梘有幾難呀,自己去賣本書都學到啦,計份量同皂化價 ...

咁。。你可唔可以解說下用咗未皂化完全/鬆咗/雪花嘅皂有何後果?有唔同敏感既人對用油有乜要注意?咩情況會秒T,點解決?溶N要注意咩安全細節?您打過幾多鍋呢

有時唔係好心就得 好心但無知係會害死人
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

伯爵府

DHA勳章

dasy 發表於 18-9-21 21:31
我用泰國阿婆皂同米皂沖涼...

請教.乜野叫亞婆皂

子爵府

開心吸收勳章

我又無話要收錢教人,大家交流下姐,講真普通打個沖涼梘有幾難呀,自己去賣本書都學到啦,計份量同皂化價 ...
唔關錢事吧。如果你真係7月先學,你打過幾多鍋?打過咩皂?真係有能力去教人嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我打左過百底皂都未敢教人。

koh 同 naoh 都做齊晒,唔係玩皂基架。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

開心吸收勳章

珠豬媽 發表於 18-9-22 23:12
咁。。你可唔可以解說下用咗未皂化完全/鬆咗/雪花嘅皂有何後果?有唔同敏感既人對用油有乜要注意?咩情況 ...
我朋友同事賣開皂。唔知佢賣咗幾耐,我朋友叫我俾啲冰奶佢打母乳皂,收貨時啲皂有一pat pat黑色嘢響面,我叫朋友問吓同事係咩嚟,佢話加咗精油可能會變成咁。我話唔係喎,黑色一pat pat,仲有啲位冧冧哋,係咪油斑呀?佢問返我咩係油斑我諗唔少人打皂見到佢有trace有變成舊"皂"就覺得自己識打皂,原來舊皂有問題自己都唔識分辨。

珍珠宮

miriam 發表於 18-9-22 23:57
我打左過百底皂都未敢教人。

koh 同 naoh 都做齊晒,唔係玩皂基架。

用慣液狀清潔,液皂沖涼洗頭洗手有無咩 concern 呢?
點解多數人用固皂既
謝謝

洋房

回覆樓主:

我之前用過幾款手工梘沖涼,不記得牌子了(在香港商場的臨時攤位買/印尼買),覺得去水位有少少蠟的質地"張" 住。而家開始用"力士", 發覺有大量的蠟"張"住, 令去水不暢順,打開去水隔,見到好多蠟在喉管,這是否正常?好驚這會令喉管會塞。

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

artai430 發表於 18-9-22 23:36
請教.乜野叫亞婆皂
#105 貼左相..個紙盒係婆婆樣..所以大家叫阿婆皂

子爵府

珠豬媽 發表於 18-9-22 23:12
咁。。你可唔可以解說下用咗未皂化完全/鬆咗/雪花嘅皂有何後果?有唔同敏感既人對用油有乜要注意?咩情況 ...

你講得非常好,七月先打真係超新手,用咩器具加NaoH 等等都好多想像唔到的問題,就算交流都係易令學的人學壞手勢,最慘係唔知成唔成功最後用家是受害人,變了好心做壞事
自己打皂都成十幾年,個時唔興,一番心機整完送人都無人理,眼見而家個個都話識打皂,係咪都放上網買同教,我眼都突,大家對手工皂好似以為整蛋糕咁,救命

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

nsychristy 發表於 18-9-23 00:08
用慣液狀清潔,液皂沖涼洗頭洗手有無咩 concern 呢?
點解多數人用固皂既
謝謝
固體皂係用 NaOH, 要等 N 到某個溫度先可以加油.

液體皂用 KOH, 製皂時要不停加熱, 即係開火煮, 危險性好大, 失手既話都幾大鑊.

所以坊間只會教 NaOH, 有 d 衰到有皂基, 極少甚至我真係無聽過教用 KOH 整皂.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁
45678...9

尾頁

跳至