自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:34
Thanks,會試下

如果係學校水運會,你可以先打去學校問完塲有冇校工收走左,冇就打去泳池問。

珍珠宮

回覆樓主:

佢唔係無腦,只係心散,注意力唔集中,唔好睇少漏東漏西,會影響將來工作架!
我自己自細都有尼個問題,到我工作,經常俾人話我樣樣好,就係唔夠細心,唔會有大錯,但硬係會錯少少~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我仔女如果個頭甩得都會留低,仔今年已經唔見咗幾次外套同手錶,有揾得番有揾唔番
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

我個囡去公眾泳池操水,著左一個月到既新波鞋無攞,著住對拖鞋走,第二日去波鞋無左,一隻戴左幾次的 g-shock 幾時吾見都吾知,吾見銀包......

男爵府

回覆樓主:

不用太擔心。成長過程,受過教訓就會小心。我囡以住也發生的,試過吾見心愛物品,零用$買的東西,旅遊買回來紀念品,她心痛都不得了,自己打電話,四圍去揾。要比佢知道心痛,如扣零用錢買返,還有一段時間糸無得用,不方便等……或者只買番件平既,二手外套等。痛過,下次佢會小心。如偶爾大頭蝦,大人都會。

子爵府

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:07
今日水運會返來,話件外套借咗俾一個師姐,但係人地到走都無還,佢又唔認得係邊個。咁呢件事我都算,叫佢返 ...

原諒佢啦!

我返學試過漏低成個書包係校車,上堂要拎書嗰陣先發現!

男爵府

完美嘅人生總有些缺失
完美嘅女孩有些失魂先夠可愛

大宅

回覆樓主:

明白你感受,我屋企都有個 係我老公,你俾咩佢用都會唔見返來,最常見係傘平嘢買左5把,分別同你唔見哂 有次俾把我中意嘅佢用(冇計冇傘了)講左十萬次唔好整唔見,佢居然唔見左個套 我嬲到鏟到佢死

伯爵府

waynewon 發表於 18-9-21 23:15
要佢負返一半責任,買過另一件價錢一半要由佢零用分期扣。

yes

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

今日水運會返來,話件外套借咗俾一個師姐,但係人地到走都無還,佢又唔認得係邊個。咁呢件事我都算,叫佢返 ...
話都要話下啦,但一次就夠,適可而止,鬧解決唔到問題。
雖則錢財身外之物,但都叫佢盡可能返去搵下,如果搵唔到就要扣零用錢了,教識自己既事要自己負責。

翡翠宮

畀面勳章

我女以前都係咁,乜都可以唔見,乜都甩甩漏漏,所以我同佢講明,除非自然損耗,所有野只會買一次,佢要買番就要用自己零用錢。
中一時運動會,佢唔見左件風衣,到而家中四都冇買俾佢,佢又唔捨得自己俾錢,佢㨂唔著風衣,我由得佢。
有一年唔見運動鞋,佢唔捨得買,足足一年上堂要問同學借,佢學校女仔中意借黎借去,我唔理佢,第二年再買運動鞋時,佢上堂留心好多,就算借左俾人都一定記得問人拎番。
幾年下來,佢真係有進步,少左甩漏,就算有野唔見,因為佢自己買番,我唔知亦唔會勞氣。但如果用呢個方法,一定要暗地裡跟得好緊,萬一佢地為錢而挺而走險就大件事。
日日是好日

大宅

扣零用錢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sillycat008 發表於 18-9-21 23:13
通常粗心大意既人都會隨和d、心胸廣闊d

其實喺㗎冇咁斤斤計較添

公爵府

sillycat008 發表於 18-9-21 23:13
通常粗心大意既人都會隨和d、心胸廣闊d

我都覺得係!同埋個人會樂天啲

象牙宮

2024年龍年勳章

relax,中一學校多咗好多事做,我女呢個星期晚晚差不多七點才返到屋企。

佢成個小學都管理自己書包,做得好好,但呢個星期就唔見咗個水樽。

體涼下 form one 仔,要獨自處理好多事,俾D時間佢成長。

公爵府

mother904 發表於 18-9-22 09:18
我女以前都係咁,乜都可以唔見,乜都甩甩漏漏,所以我同佢講明,除非自然損耗,所有野只會買一次,佢要買番 ...

我都要效法一下先
否則次次都唔見又真係好甘

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

比小小教訓佢,例如扣零用錢,我細個就好似你個女咁,乜都漏,新買波鞋,飯袋,第一日著的冷衫。因為唔care, 漏左媽媽又會買新,漏左都冇所謂,所以唔會上心。最後我媽媽出絕招。扣。零。用。錢。。。。

因為要扣自己錢,都有過渡期,會漏但每次漏都心痛自己零用錢小左,之後就越黎越少漏野。

男爵府

要由細訓練到大,因為唔洗用佢錢或努力得既野永遠唔會著緊,搵唔番失物就扣起零用錢,下次要買又靚又貴的東西就話要考慮清楚先決定買唔買比佢,吊下佢忍等佢知咩叫得物不易

珍珠宮

mother904 發表於 18-9-22 09:18
我女以前都係咁,乜都可以唔見,乜都甩甩漏漏,所以我同佢講明,除非自然損耗,所有野只會買一次,佢要買番 ...

jm

我都會呢套,但不忍心,半年應該會買俾佢

珍珠宮

我女小一時試過漏底頸巾響學校(用咗2次咋),有埋名都搵唔番,我已經好激氣,小息袋又試過幾次冇攞返黎。
所以睇你寫嘅嘢,我都戥你激氣!

首頁

尾頁

跳至