在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇來變態上司真係好多公司都有

我個CASE係 我地唔係同一個OFFICE, 但每次見到佢打電話來 我都好驚 唔知自己又做錯邊一瓣.
其實佢越係咁 我就越容易做錯事, 日子長了 我開始唔想去做決定, 唔想去主動想解決的辯法
因為當我提出咩建議 總知唔岩佢心水 佢都會BAND左先
同埋唔聽人講野, 只會一味地叫停你 去聽佢的指示。

做到心灰意冷, 琴日同大老細提出辭職
做到月尾... 先俾自己放下假 CHAR夠電再搵過份工

vickycheung36    發表於 19-12-13 12:57

伯爵府

tatababy123 發表於 18-9-22 00:56
上司一時一樣,又有階級觀念,做樣樣野都話唔合佢心水,公司係好,但日日都俾上司卒,好多時間係無理取鬧, ...

伯爵府

hugo_wong 發表於 19-12-11 15:34
睇來變態上司真係好多公司都有

我個CASE係 我地唔係同一個OFFICE, 但每次見到佢打電話來 我都好驚 唔知自 ...

完全明白
跟本係針對
你會感覺到的

別墅

回覆樓主:

我有個唔係直屬老細勁唔妥我,我自己個老細話返比我知。

雖然唔影響工作,但個心一d都唔好受。

以前幾份工都有直屬老細唔妥我,返工好似踩地雷咁,唔知幾時會爆。

伯爵府

hom320 發表於 19-12-12 13:09
我有個唔係直屬老細勁唔妥我,我自己個老細話返比我知。

雖然唔影響工作,但個心一d都唔好受。

女人老闆係好煩

複式洋房

絕對會,返工仲多過係屋企唔開心好難做落去
仲會令到自己心情唔好,影響生活同身邊既人

珍珠宮

回覆樓主:

以前做女會,做左媽媽後無……

大宅

上司一時一樣,又有階級觀念,做樣樣野都話唔合佢心水,公司係好,但日日都俾上司卒,好多時間係無理取鬧, ...

都會㗎!自己性格已經好順德人,但有時腦細真係好難頂,有次真係忍唔到講左辭職。但腦細叫我返去諗清楚先,最後我都係無遞到嗰封信。
嫌いな人:口だけの人.Mercy!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我返咗份工兩個月, 頂唔順上司, 最後襯試用期前辭工, 但現在搵工都超過兩個月, 都未搵到, 有點擔心

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Koala_Chu 發表於 20-1-6 17:14
我返咗份工兩個月, 頂唔順上司, 最後襯試用期前辭工, 但現在搵工都超過兩個月, 都未搵到, 有點擔心
...
祝你早日搵到好工

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bkteapot 發表於 20-2-6 09:06
祝你早日搵到好工

謝謝你呀

男爵府

會。但而家咁既時勢,我冇能力好瀟灑地裸辭。會一路搵工,一路忍個挑剔變態兼雞蛋挑骨頭既上司。一有機會,一鑊炒起佢!

別墅

Cman0529 發表於 18-9-24 14:28
衰的上司係會咁陰人,識都屈你做得唔好唔夠

非常同意。我上一手就遇到咁既上司,我毫不猶豫走人

別墅

Koala_Chu 發表於 20-1-6 17:14
...

我係試用期最後一日遞信(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

伯爵府

2024勳章

會, 對住上司時間都長, 公司再好, 難頂都會渡日如年

男爵府

baby_CH 發表於 20-2-18 22:05
會, 對住上司時間都長, 公司再好, 難頂都會渡日如年

睇來真係好多變態上司。條氣真係好唔順!!又唔係佢出糧比自己,公司又唔差,自問工作盡心盡力,偏有個變態上司喺度24小時監視同埋諗點挑骨頭同折磨你。
已經唔只一個同事頂佢唔順自己走。
留喺度嘅都唔敢出聲反抗。
其實真係好唔抵!!咁嘅時勢出去搵過份公司好嘅又唔易。
佢唔會炒到你,只係不斷留難你迫你走。
大家可唔可以可以諗下點樣可以調節自己心情唔好比啲變態人影響?好想到對佢做嘅野冇感覺,自己問心無愧,點樣先可以?好希望天有眼,可以比啲教訓呢啲變態上司。

男爵府

Handsomewoman 發表於 20-2-23 13:49
睇來真係好多變態上司。條氣真係好唔順!!又唔係佢出糧比自己,公司又唔差,自問工作盡心盡力,偏有個變 ...

唉!我那位上司也是一樣。她上年年中才來,在我放假期間出 email 調走我兩位同事(本來連我共四人),那兩位同事工作要我同我同事二人啃埋。此上司處處針對,成日 send email鬧人。本來另有半個 clerk幫手,呢位 clerk放產假,又要我地啃埋佢的工作。

我在此公司做了 12年,沒有升過職。因為做了咁多年,人工唔差。但我都想走,做落去無希望,只覺得係差陀歲月!

珍珠宮

uns 發表於 20-3-1 08:06
唉!我那位上司也是一樣。她上年年中才來,在我放假期間出 email 調走我兩位同事(本來連我共四人),那兩 ...
我都好似你咁 但我無你做左咁耐 你會轉工定抖下先?

男爵府

bkteapot 發表於 20-3-1 10:11
我都好似你咁 但我無你做左咁耐 你會轉工定抖下先?

我會找到新工先遞信,始終人揀你,同埋找到份啱心水唔容易!

珍珠宮

uns 發表於 20-3-2 15:40
我會找到新工先遞信,始終人揀你,同埋找到份啱心水唔容易!
我都搵緊

首頁

尾頁

跳至