自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

佢有血壓高同心律不正,日日都要食藥,有隻藥係剛剛好食一個月,今日放假返佢睇佢,數佢啲野,有成10幾日藥都冇食,我話除時會中風架,30日藥,每日2粒,點會仲有10幾粒,你話唔同佢住真係夠膽唔食。

男爵府

回覆樓主:

高血壓唔食藥分分鐘有事 伯母太無知又任性

子爵府

orangeca 發表於 18-9-22 09:36
高血壓唔食藥分分鐘有事 伯母太無知又任性

佢仲答我,有食架,我話點解仲會有十幾粒藥架?
房署又唔肯比我新界調返出市區,我只好隔3幾日返去睇佢,數下啲藥。

侯爵府

回覆樓主:

你買啲分藥的盒仔,幫你媽咪分定藥,千色店有好多款。然後每日問佢食咗藥未,養成習慣後就會好好多了!

男爵府

tingtingalex 發表於 18-9-22 09:39
房署又唔肯比我新界調返出市區,我只好隔3幾日返去睇佢, ...

香港對高血壓的科普嚴重不足,好多人有病都唔肯食藥,我仔的中學老師50多歲就中風,醫左一年都要用架行路,又口齒不清,提早退休。我奶奶當年又係有病唔多肯食藥,信中醫哦,吹漲。60歲爆血管走左。

真係無知者無畏。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tingtingalex 發表於 18-9-22 09:39
房署又唔肯比我新界調返出市區,我只好隔3幾日返去睇佢, ...

年齡好大?唔記得定冇心食?

侯爵府

學姊妹話齋,用藥盒每日分好俾佢,放響當眼位,如放水杯旁邊,用label寫曬日子貼上每一格,每日一電提佢

男爵府

瞓得好勳章

我老爺仲激氣,同我講唔舒服又咳又成,叫我帶佢去睇醫生,睇完醫生,配好晒藥。
最後發現竟然食得1,2次,問佢點解,佢話d藥食到肚痛啊,又話條腰痕啊,又話苦啊之類,總之十萬個理由
之後原來佢自己係藥房配藥食,激死

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

既然無成日我都返去,咁好似其他 JM 咁講,
四藥盒裝夠一星期藥寫埋日期子,方便你媽媽
食。

別墅

回覆樓主:

其實好多人覺得自己冇穿冇爛就唔會走去食藥 睇嚟樓主要日日打電話提佢啦

公爵府

呢個才是重點?(調出市區)

象牙宮

tingtingalex 發表於 18-9-22 09:32
佢有血壓高同心律不正,日日都要食藥,有隻藥係剛剛好食一個月,今日放假返佢睇佢,數佢啲野,有成10幾日藥 ...

血壓高 如果正常, 都可以...
不過真要吓佢, 中風怎么辨。 待她怕也好。

老人家似小朋友, 我老媽會賴我呀, 令我傷心, 流淚。先安樂。
又說我不理佢, 又說我死去邊。 說話都是有骨。
老人痴, 都痴的好醒下。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主

可能有時真係唔記得,我自己有時都唔記得,如果佢暪你就掉落垃圾桶而唔係留係到比你見到話啦係咪

唯有每日一電,叫佢而家即刻食 先收線啦

侯爵府

環保接龍勳章

我媽都係咁呀..糖尿病, 高血壓D藥又係鍾意就食, 唔鍾意就唔食.
覆診又係...大大隻字MARK係月曆,
一係話唔記得, 一係話腳痛.

我同佢講, 唔食D藥就算,
老老實實, 有咩事的話,
中風/糖尿上眼/糖尿腳的話,
無人得閒照顧你,
你要預入老人院,
你自己衡量下得失.

珍珠宮

katherine.k 發表於 18-9-22 11:20

樓主媽媽調入新界會易d

1,日日打去提 2,一齊住

象牙宮

回覆樓主:

老人家成日會覺得自己無唔舒服,即係無問題架!可能係刻意唔想食咁多藥落肚,或者唔記得,唯有打多個電話提醒下,再唔係學jm咁用盒仔分配好囉!總好過佢唔戒口,不停食食食,以為食藥就萬能丫

男爵府

牛年勳章

日日打video call望住佢食藥

珍珠宮

環保接龍勳章

tingtingalex 發表於 18-9-22 09:32
佢有血壓高同心律不正,日日都要食藥,有隻藥係剛剛好食一個月,今日放假返佢睇佢,數佢啲野,有成10幾日藥 ...

唔記得食。

我老媽又係咁, 成日以為食左, 月尾又剩幾粒

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

katherine.k 發表於 18-9-22 11:20

只係說一說,我辛苦唔緊要,最緊要個媽。
調到咪調,調唔到我唔會強求,政府政策係咁。

子爵府

gracelam 發表於 18-9-22 14:19
唔記得食。

我老媽又係咁, 成日以為食左, 月尾又剩幾粒

佢唔係食左好耐,仲要試藥,睇有冇唔舒服
,我驚停左幾日又食返,影響去醫院抽血報告。

首頁

尾頁

跳至