自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

絕對唔係曬命!

琴日老闆微訊同我講,今個月既薪金已經調高,多謝我一路以來既辛勞⋯當下我都嚇一嚇,老闆其實係咪想炒我呀⋯無啦啦講埋啲咁既野!

我之前開過一個post,有提過自己從事與學校相關既工作,可惜面對家長不斷既無理要求搞到我自己都力不從心,有時都真係好氣餒⋯而且今年正係多事之秋,以往相安無事的,今年好似湧哂出黎咁⋯所以真係無諗過老闆竟然會喺呢個時候加人工⋯而且仲係加唔少⋯

但我想講⋯份工我真係好大壓力,今年真係唔知點解特別多事發生,係每日!每日都可以有事發生⋯不停處理問題,每日提心吊膽驚有事情發生,放工放假心理都唔好過⋯原來錢係買唔到快樂得⋯

係咪真係禍不單行既呢?啲野一次過湧哂出黎,呢啲日子到底會唔會過?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

明天會更好

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我無見過老闆加員工人工係為左部署炒佢喎,你諗多左了,似乎你壓力真係好大

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

momosofine 發表於 18-9-22 09:49
絕對唔係曬命!

琴日老闆微訊同我講,今個月既薪金已經調高,多謝我一路以來既辛勞⋯當下我都嚇一嚇,老闆 ...

人工是bonus,有個欣賞你、肯並肩作戰的上司,才是最令人感恩的事。替你高興~
我工作上都遇過得麻煩的人,有時都會好有無力感,呢個時候上司的絕對信任,會讓人很感動的。

伯爵府

想生BB熱投

你老闆賞識你,先會加人工
佢怕你吾撈多d
怕請2個人先頂到你個位

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你值得的

伯爵府

回覆樓主:

力不從心丶心灰意冷之際,老板主動加薪,係認同你嘅能力及表現;工作辛苦時候,原來有人知丶有人打氣鼓勵,係支持繼續落去嘅動力。

侯爵府

一個老闆要炒你,絕對唔會攪咁多野⋯先加你人工再炒你啦。
唔好諗咁多負面野啦

大宅

vivibabyvivi 發表於 18-9-22 09:52
明天會更好

多謝Jm

珍珠宮

回覆樓主:

放鬆,加油
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

sunnygirl 發表於 18-9-22 09:53
我無見過老闆加員工人工係為左部署炒佢喎,你諗多左了,似乎你壓力真係好大
...

係超大!講白啲,我地係承辦商,有任何事情發生都好擔心會影響續約⋯

珍珠宮

回覆樓主:

炒你又點會加你人工呀?之前我為公司辛苦成年,做牛做馬,過年前辭工,老闆即刻二話不說 cut bonus。明明 bonus 係過去一年辛苦嘅成果,佢都啋你都傻,更加無可能炒你前加你人工啦?

大宅

MM2H 發表於 18-9-22 10:07
你值得的

我認得Jm你呀~~好開心你記得我呀!

可惜事情尚未解決⋯一波未平一波又起⋯唉⋯我根本就覺得自己所有野都處理得唔好⋯搞禍哂所有野咁而家好擔心學校對公司既印象差左,影響來了續約既問題⋯

大宅

tester5 發表於 18-9-22 09:53
人工是bonus,有個欣賞你、肯並肩作戰的上司,才是最令人感恩的事。替你高興~
我工作上都遇過得麻煩的人 ...

但我遇到太多麻煩的人⋯無論對外定對內⋯

大宅

JoanC 發表於 18-9-22 10:10
炒你又點會加你人工呀?之前我為公司辛苦成年,做牛做馬,過年前辭工,老闆即刻二話不說 cut bonus。明明 b ...

呢啲係無良僱主!希望你而家搵到個好老闆

別墅

加咁多都唔開心,不如搵過另一份工啦

大宅

Hanayori 發表於 18-9-22 10:07
力不從心丶心灰意冷之際,老板主動加薪,係認同你嘅能力及表現;工作辛苦時候,原來有人知丶有人打氣鼓勵, ...

問題係⋯我覺得自己表現好差呢⋯

子爵府

支持你,加油!
我都處於類似情況,工作每日都好多問題,經常接投訴,我都學習緊放鬆啲!

大宅

lowalter 發表於 18-9-22 10:17
加咁多都唔開心,不如搵過另一份工啦

我真係有諗過,但好唔捨得,心血之一。唔想咁輕易放棄,希望過左最差既時間就會好起來

珍珠宮

如果加完人工都唔開心
可能係你大腦都俾咗訊號你
有冇諗過轉工?

首頁

尾頁

跳至