自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

開個新acc,費事比D八卦同學仔媽咪知道。
前情提要:小女新就讀傳統女校小五,過去每年都被老師投訴課堂紀律,上課易走神,和其他人傾計,在座位上小動作不斷,個性衝動,做事不顧後果,但學習成績多年保持中上,比較穩定;和同學相處也存在社交問題,在別人眼中很情緒化,舉止粗魯,常要求別人跟從她的建議去玩,所以一直沒什麼固定的好朋友,情況越來越差,到今年幾乎沒有同學願意同佢一齊小息。

因嚴重影響社交,所以四年班下學期,老師和學校社工建議去做ADHD評估。在協康會由臨床心理學家做了評估,結果係highly gifted,非ADHD。報告交回校後,老師及社工都有幫手繼續觀察。近期老師又再聯繫我,根據老師們嘅觀察,認為小女確實是ADHD,且應該盡早吃藥,以免情況繼續惡化。因為小女的問題在與同學相處時候才會凸顯,即使老師單對單與她聊天也沒有明顯病征,所以老師認為協康會嘅單獨評估可能不如精神科醫生專業,會誤診而耽誤病情。

請問有沒有JM有二次評估嘅經驗?協康會有沒有誤診嘅可能呢?因評估所費不菲,麻煩各位JM比D意見!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

不做,你打去資優學茄
[img align=right][/img]

男爵府

回覆 天天糾結 的帖子

個人感覺,學校一開始應該安排學生去政府醫院做評估,我唔係好信協康會會評估錯!佢地做開呢瓣,感覺係老師們搞唔掂個小朋友,更唔可以隨口話叫個細路食藥,現在好多老師自己都好大壓力。

大宅

回覆樓主

你描述你女兒的情況太簡略,
但你女好明顯有社交問題,
這些社交問題,不排除同gifted有關

Gifted:
都有可能有ADHD,
也有些人是没有,但往往有很多社交問題

請問你有冇做IQ test?
定只係做評估?
因為如果佢全部範疇都高分的話,
ADHD的機會較小
單項高分的話,反而好大機會有亞民保加/ADHD

大宅

小冬 發表於 18-9-22 13:12
回覆 天天糾結 的帖子

個人感覺,學校一開始應該安排學生去政府醫院做評估,我唔係好信協康會會評估錯!佢 ...

認同,
我仔是高資,
小學搞唔掂佢,
係咁label佢,
於是我自己去做遊戲治療,
等佢學習釋放情緒,
中學揀了一間合適的學校,
大家都開心

wcpcelia    發表於 18-9-22 17:53

洋房

回覆 kittynleo 的帖子

做咗WISC-IV:Verbal只係highly average;Processiong Speed 係very gifted;其他兩項gifted;總分係very gifted。平時在家任何時候都動作多多,或者不停講嘢,極度硬頸,不服管教。其實我一直有懷疑係ADHD,但問題不太嚴重,覺得佢可能“za"界。但社交問題越來越嚴重,佢自己嘅情緒同學習都受影響,所以先考慮去評估。

大宅

可以做埋感統評估,聽媽媽講小朋友的小動作,似乎有感統需要,滿足左小朋友的感統需要,個人的情緒和專注力也會好些!

洋房

可否PM遊戲治療資料?因經濟因素,不考慮直資/私校中學,心大心細報男女校,會否比女校少些是非,但又擔心拍拖問題

伯爵府

我囝囝小學時到心理學家評估,
是highly gifted, 由細到大都覺得佢喺adhd,
當時也有問心理學家, 但佢又覺得問題不大,
所以就沒有理會, 直至到中學,
佢同同學相處有問題, 引致情緒有些不隱定,
再去見心理學家,這次去,
心理學家覺得囝囝專注力有問題, 就做了評估,
專注力喺有問題, 而最大問題是做事衝動,
而食藥是解決不了做事衝動的問題。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

做事衝動,情绪化,要別人跟她的方法玩,社交差。

你不如去政府做评估。六歲以上唔知CAC仲理不理。以上行為有可能是gifted的自閉症,ie.亞氏保加。亦可同時ADHD.

你去找下情绪控制及社交班先。政府條隊好長。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

有啲gifted要同gifted先相處到
試想吓轉數快 有人未理解别人唔明
另諗嘢可能不自覺跳steps 唔識解釋

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得你可去中大做下評估,問下佢哋意見,藥物如食咗有效,係會幫佢靜落黎,專注d,無郁動咁多,但其實即是抑壓住佢哋,藥物都要試下佢哋反應,唔一定個個得,AD係專注力,除食藥外都無其他方法幫到,HD就大大下會無咁多郁動。

大宅

天天糾結 發表於 18-9-22 13:50

可否PM遊戲治療資料?因經濟因素,不考慮直資/私校中學,心大心細報男女校,會否比 ...

已經好幾年前!
我驚揾唔返資料,觀塘區的,
講真唔平
同埋我主要做情緒,
但我覺得你應該上社交/專注小組

升中我報直資,男女校
其實最主要係揾返同類比佢,
佢地同level低的人係交流唔到的,
會跳左好多step,最後就出現那些社交問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你講得似gifted + 亞氏

再評估都好, 塞住學校把口

我識小朋友類似以上問題, 但社交沒問題, 傳統學校老師, 校長叫評估, 評完2次都係資優, 無ADAH 小朋友轉活動教學學校後開朗好多, 父母都輕鬆哂

洋房

Jasmine-4711 發表於 18-9-22 15:35
做事衝動,情绪化,要別人跟她的方法玩,社交差。

你不如去政府做评估。六歲以上唔知CAC仲理不理。以上行 ...
協康會覺得佢有小小情緒控制問題,轉介咗去政府醫院,但排到2020年尾

首頁

尾頁

跳至