婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

同個女去買d靚底褲,擺個佢開到既櫃,教佢沖完涼自己去揀一條鍾意既底褲著,之後狂讚,咁個孫鍾意著長老都唔可以講咩喇。

伯爵府

應該要教個女,一定要著底褲,嫲嫲唔幫佢著就叫個女自己拎黎著,3歲半應該識得自己著褲

伯爵府

charlene0604 發表於 18-9-22 22:00
我個女就三歲半,如果嗰日係奶奶幫距沖涼就一定冇著底褲,就算我擺定條底褲出泥,奶奶都係唔會幫距著,淨著 ...

三歲半自己著都得喇,我女差唔多3歲,我都會叫佢自己著

大宅

99話唔著就唔著,你見到都唔出聲就係你問題啦。99唔易相處唔代表你明知佢做左樣野會影響到個囡你都可以唔出聲。
你可以叫99以後唔駛幫阿囡沖涼,等你放左工之後先沖,又或者直接叫個囡自己著返。3歲半,都要開始學識保護自己啦。

複式洋房

你問下你老公幾歲先有底褲著米得囉。

大宅

bebichhichi0128 發表於 18-9-24 17:19
99話唔著就唔著,你見到都唔出聲就係你問題啦。99唔易相處唔代表你明知佢做左樣野會影響到個囡你都可以唔出 ...

已經叫左c6出聲,我份工唔係朝九晚五,係需要輪班嘅,所以有時奶奶等唔切會自己同個孫沖涼,叫距唔洗幫手沖涼,只會衍生另一個難題,距會覺得禁信唔過距,又黑面發脾氣

伯爵府

係咪瞓覺要除底褲著片?
所以沖完涼乾脆唔著,等夜啲著片?

大宅

回覆樓主:

下次擺左條底褲出黎,佢沖好涼無幫個女著,你返黎見到,咪扮傻,同佢講“咦奶奶你無幫阿女著底褲嘅?我擺左喺到架?你係咪揾唔到條褲?”睇下佢點答

大宅

馬爾太 發表於 18-9-23 14:04
寄人離下唔代表個女可以俾佢為所欲為!今日唔俾佢著底底,遲啲唔俾佢返你簡嘅學校,咁點?你生得個女出你 ...

比個讚你

珍珠宮

回覆樓主:

我個女兩歲3個月,最近開始戒片,我都係買左底褲俾佢著,可能上一代都無著底褲嘅觀念,婆婆湊時,都會就咁俾面褲bb著,但我個女,已經識得自己要著,同埋自己剝,所以無,佢會出聲話要著底褲~

大宅

回覆樓主

點解唔幫你女著底褲咁奇怪?有咩原因?

男爵府

比番個責任女女,如果女女發展冇問題,3歲半可以自己做到自己穿著的,咁你也可以唔需要同奶奶講

男爵府

回覆樓主:

樓主要教個女, 三歲半了, 同佢講佢係女仔, 唔著底褲醜醜怪, 出街會比人笑。媽咪都日日要著底褲, 佢大個女了, 要學識自已著底褲, 或者叫佢幫手提醒嫲嫲要幫佢著番條底褲。交個任務比你個女。

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

那 …. 我上年都頭痛過呢件事 … 但已解決!
我返工既, 家有工人照顧細B, 但想兩個小朋友有個靚午睡, 所以大女放學去99度, 放工接返
1. 呢件事上我冇同99不滿過,
2. 只係日日返屋企笑C6細個時唔著底底,
3. 再同阿女買大量靚底底
4. 加埋周未响屋企時帶埋阿女去厠所身教

好快 … 阿女就有著返底底

大宅

yankit.baby 發表於 18-9-24 00:24
同個女去買d靚底褲,擺個佢開到既櫃,教佢沖完涼自己去揀一條鍾意既底褲著,之後狂讚,咁個孫鍾意著長老都 ...

我女一歲幾介片後,我已經買定底褲,但初頭99都成日唔幫佢著,我出過好多次聲,最後叫老公講,終於自動著。

女仔唔著好唔衛生,面褲系果個縫合位又會銀住BB

大宅

kakabe 發表於 18-12-17 20:19
我女一歲幾介片後,我已經買定底褲,但初頭99都成日唔幫佢著,我出過好多次聲,最後叫老公講,終於自動著 ...

佢唔鐘意我都照講,我返來見到女無著,我就會好驚訝甘講,唉呀,你做咩無著底褲

呢樣野唔可以屈服,系媽媽,呢D都叫保護個女

禁止訪問

侯爵府

陪月勳章

當年我細佬細個時﹐
我媽果陣又係唔鐘意同細佬著﹐
佢話覺得好辛苦喎;

其實咁多年我都唔知細路唔著底褲辛苦D咩﹐
大人咪一樣咁著﹐
有咩問題。

侯爵府

首先梗係每日返到見涼已沖就睇下有無著;
冇既,立即帶佢入房教點著同嚴厲咁講「必須要著!衞生問題,作小朋友故仔」
將女底褲重設去女可以自己拎既高度;要佢每日自取底褲、甚至自己著

加油!

男爵府

教女女自己主動著番。三歲半應該可以自己嚟。

首頁

尾頁

跳至