自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問是填哂20間就收工定重覆填滿表格?

我聽講如漏空可能會被求其掉到有空位既學校..

謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Flowerpig 發表於 18-9-23 12:01

重覆填, 咁好笑?
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會嫁,我女校網都係得10零間學校,總之填哂校網內所有學校,佢點派都係派番校網內

子爵府

我地果區得11間,一間冇人想讀,三間女校,只有七間俾我填,不過我是保守型,最後中第一

子爵府

你最好了解清楚填表方法/策略

好似我之前填表咁, 我分出大熱門6間, 唔放第一根本無機會入,

放第二志願或之後只係浪費左志願
所以大熱門六選一之後, 餘下五間, 我沒有放入任何志願, 因肯定唔會有位入到

侯爵府

如果校網得20間,填晒呢20間就得。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

會呀,46/48校網就係咁

侯爵府

填哂20間收工、不用重覆填
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會重覆,填晒20間就可以

珍珠宮

gigi1227 發表於 18-9-23 12:07
你最好了解清楚填表方法/策略

好似我之前填表咁, 我分出大熱門6間, 唔放第一根本無機會入,
你番說話我想起老公個表姐,佢女剛上小一,當年佢頭3志願放曬大熱,最後搞左入寶校,佢朋友就用你番說話黎教佢,表姐話,佢係working 媽,以為簡校會比佢地易啲中先咁樣填,無想過會吳中,乜叩門野都無準備,我心諗,乜派位有得在職媽媽嘅孩子優先咩?

好彩佢最後成功請左幾日假同個女撲學校,轉左去一間次熱

珍珠宮

回覆樓主:

區內有幾多間填晒幾多間就得

禁止訪問

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

政府計過數,你果區就算得5間,都一定夠學位俾果區學生(有時計過唔夠,會用借位、大肚班、加班、短命學校等方法解決問題)
總之填晒就得,你唔填晒,都係會派果區學校俾你,不過係剩返最後無人要嘅位

網上話唔填就派去大嶼山(包括所謂升學顧問講)全部係不負責任嘅吹水,唔好信

水晶宮

回覆樓主:

我想問統一派位交表deadline係米一月?

琥珀宮

冇填寶校

珍珠宮

重覆填有咩用?

第一志願係華仁, 第二志願係皇仁, 第三喇沙, 頭三個志願入唔到, 好可能係因為分數唔夠唔夠人爭入唔到, 寫得第一二三志願都入唔到, 唔見得寫第四五六志願會入到。

例如: 你去快餐店叫燒鵝飯, 佢話今日燒鵝飯賣哂, 咁你就轉吓燒鴨燒雞啦, 你一直企係度重覆燒鵝飯咪浪費你剩下寶貴嘅午飯時間

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 18-9-23 14:19
重覆填有咩用?

第一志願係華仁, 第二志願係皇仁, 第三喇沙, 頭三個志願入唔到, 好可能係因為 ...

總有人硬頸地以為問多幾次人地就買你怕,要咩有咩

子爵府

你個區有幾多間就填晒佢,唔洗重覆填。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當年我只係填左3間, 如果派唔到就讀私校. 得20間最多咪填晒20間囉!!

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

李露眉 發表於 18-9-23 14:10
我想問統一派位交表deadline係米一月?

Yes

首頁

尾頁

跳至