自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

回覆樓主

明明成件事係個大陸遊客問題,都可以講成瑞典嘅問題,呢啲就係中國人嘅本色。

615    發表於 18-9-24 12:50
615    發表於 18-9-24 12:50

大宅

回覆樓主:

唔知實情係點...

如果自己語言唔叻, 解決問題又唔叻, 又想去旅行, 或者跟團會好些, 起碼唔會有此誤會, 又不用被人拍片, (可能)有機會俾人斷章取義...

大宅

Alange 發表於 18-9-23 16:31
如果在香港D警察總唔會送你去和合石吧!
中國人有D真係不講理,但作為警察做嘢總有手則跟著!唔係想點就點 ...

車佢哋去市區嘅教堂
因24小時開放
只不過墳場係教堂隔離
外國人嘅墳場都係在市區'

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

這一家人我唔評論,但個節目的確係有辱華成份

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cholewong29 發表於 18-9-23 15:42
好似件事係送去教堂,係個中國人屈蛇,俾一晚錢想住兩晚,訂三人房想住四個人
...

齋講呢件事,我發現好多香港人都會咁

侯爵府

青青河邊草 發表於 18-9-23 15:21
拎住一個點, 去大肆宣揚, 仲覺得好好笑.
我想, 係今天西方國家令我覺得好虛偽的主因.
平時講的愛與恕, 其實 ...

唔係丫,做得出怕咩認,雖然唔好以片蓋全,但鬼叫人地有把柄唱妳囉. 我地可以点?自己嘅人都咁唔争氣,以為有個錢喺人地嘅地方疴屎人地都要笑住帮妳執。妳話人虚偽,佢話妳肉酸。

珍珠宮

Alange 發表於 18-9-23 15:45
點解唔係返警署?

間敎堂係收容中心嚟。

其實國人自家無恥貪心想佔便宜,丟盡國家人民面,難得一班更無恥之徒好撐呢啲醜行,上綱上線東拉西扯去飾蓋,仲自詡“愛國”添呀! 實則令中國一醜再醜嘅“坑國”

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 18-9-23 17:35
網上已澄清左那不是墓地,是一所收容人住的教堂。而教堂外圍係有墓碑。

他們早到了一日,酒店好似叫他們 ...

始終文化唔同,外國人唔係好忌墓地,我見英國好多屋係墓園隔離,有啲人仲會行墓園散步所以唔知中國人見到墓園會咁驚

珍珠宮

aliensss2008 發表於 18-9-23 19:17

睇左大陸一d 報道

我睇大陸網上講,個單身女子是事後被人篤爆是老婆,之前扮只是去搵人及碰到他們一家。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實都唔會係所有中國人都隨處大小便, 點解要講到中國人都會咁做?(樓主,我唔係話你).

被外國人屈你周圍賴,我地鍾唔鍾意吖?

己所不慾,勿施於人

所以我好唔鍾意種族歧視,無論係外國人歧視我地,定係我地歧視大陸人都唔應該。

珍珠宮

Danny3101 發表於 18-9-23 19:29
車佢哋去市區嘅教堂
因24小時開放
只不過墳場係教堂隔離

如果只是車佢哋去24小時開放的市區嘅教堂,咁又合理點。

到底真相是如何?

珍珠宮

好媽媽勳章

吾駛講喇,係少數國人行為不文明,俾人笑無可厚非,我又吾覺鬼佬好過份,曾己何時香港人一樣挖苦大陸人。我們中國人要好好檢討自己,吾單止大陸人,有些香港人在外一樣失禮死人。

珍珠宮

Alex123 發表於 18-9-23 19:46
我睇大陸網上講,個單身女子是事後被人篤爆是老婆,之前扮只是去搵人及碰到他們一家。
...

我之前睇無留意有冇女人

唔好講人地瑞典點唔好先
我覺得事主同父母出遊就唔好太算死草
真係要book 足酒店
就算計錯日子
咪最多洗多少少錢總會搵到既
總好過要老人家訓大堂
父母係街大鬧又邊拍片放上網....
唔知點講好

侯爵府

回覆樓主:

因一小撮人嘅問題,就無限放大,醜化中國人,行為可恥。
班鬼老夠周街痾尿啦,咁係咪又要做段短片諷刺佢地?

大宅

Alex123 發表於 18-9-23 19:48
如果只是車佢哋去24小時開放的市區嘅教堂,咁又合理點。

到底真相是如何?

據我所知
佢哋book嘅不是酒店
是青年旅舍
可能正常應該兩點鐘check in
佢哋當日凌晨到
青年旅舍冇房
佢哋就堅持要喺 大堂訓睡袋
酒店職員 告訴佢哋唔可以咁樣
佢哋唔理, 堅持打開睡袋在大堂訓
所以職員報警
職員勸佢哋離開佢哋唔肯
結果就 拖佢哋上警車
送佢哋去教堂
因為教堂24小時開放
可以外人進入坐喺度 我比較溫暖
當事人就向外交部投訴 人權受損

當然開頭佢同外交部華住酒店啦
又被帶去墳場, 了解咗之後又未必符合實際情況

珍珠宮

woodpecker 發表於 18-9-23 19:48
其實都唔會係所有中國人都隨處大小便, 點解要講到中國人都會咁做?(樓主,我唔係話你).

被外國人屈你周 ...

老實說這些醜事唔係所有中國人都做先叫醜呀?
小便還可以接受,但大便真係一年出現幾次已經夠醜啦!

不論是香港或大陸人,做出這種行為,只要一次,我覺得都會影響中國人的國際形象。

香港的南亞人也不是個個都係賊,但你話是否已經足夠影響到香港人對他們的形象?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一個民族咁公然去取笑另一個民族,實在太無教養

大宅

amazing 發表於 18-9-23 15:31
仲有,點解比錢酒店連坐大堂也不可。鬼佬假仁假義,香港人又盡信!

這個世界不是有錢就大晒的,人地是私人地方,你未夠鐘入住,人地绝對有權唔俾你入去,這就是合约精神,所以去外國旅行如果有機會早到,請買多一晚房

珍珠宮

kavenzou 發表於 18-9-23 17:29
其實我都好想問,只係搞錯定房日子咁小事,點解會搞成咁?

我嘅經驗係就算酒店無房即時可以俾個 ...

果間係青年旅舍,不是你心目中的X星酒店
平價俾學生浪遊寄居,但入住時間必須準時,因過時即有第二個等位上,冇曬就清塲。係香港的YHA(同組織)也是如此。
成件事一看就知賴皮醜事一盅,自家出醜完,人家都closed file, 又想挖免費回國,又有懵懵懂懂的提升去大使外交層面交涉,結果人地又翻出嚟公之於世,依家咪又係世界揚醜。

呢啲就係老一輩講嘅“獻世”咯!

珍珠宮

chemlo0920 發表於 18-9-23 19:59
一個民族咁公然去取笑另一個民族,實在太無教養

睇報導只是一個電視攪笑節目上取笑,又唔算係一個民族去取笑。
TVB取笑港女的節目也不代表整個中華民族吧!

首頁
12345...14

尾頁

跳至