自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cyyiu 發表於 18-9-24 08:50
我正是03年出黎工作嘅80後,只可以說是苦不堪言!
不過嗰時後生,捱得,一路做野,一路同男友讀書增值自己 ...

我係金融風暴後畢業,食齊由金融風暴至沙士既影響

水晶宮

2024年龍年勳章

agnesmama 發表於 18-9-23 15:34
想起以前BBC有個特輯叫千禧BB檔案,好好睇我以前年年睇

我仔係千禧BB,果時定時有追蹤呢個特輯。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

RelaxHippo 發表於 18-9-24 10:00

give me five
大學畢業先7000人工佃4兩年公司倒閉 轉左幾次工

大宅

唔知係自己錯過咗定已經無播好幾年,我最近一集係網上睇,唔記得十六定十七歲,啲小朋友已經飲酒開party。

子爵府

chingmon 發表於 18-9-24 09:40
甘可以買其他地方,沙田中心2xx尺賣7x萬收4-5千蚊租金。

除沙田,仲有好多地方都可以買添
但當年咁死城嘅年代,冇乜人敢買樓,估價多數不足,好似之前有jm講,當年夠勇買而家抵佢發

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

Sumyeema1 發表於 18-9-24 09:22
依家過得如何?

感恩一切安好,家人身體健康,亦有供緊嘅自住樓!

水晶宮

金融風暴我仲係初中生,都唔係好知發生咩事!
911讀緊IVE, 經濟每況愈下,到sars時準備畢業,仲好開心因為sars停課,但無諗過畢業後生活超級艱難!

子爵府

好媽媽勳章

我都有追

禁止訪問

水晶宮

good_pig 發表於 18-9-24 09:25
我早少少,返左一陣工就911...之後sars....

大家都有不同的經歷

公爵府

好媽媽勳章

我的千禧仔,成績唔理想原本堅持唔讀書。我又堅持唔準佢唔讀書。最終現在讀IVE foundation IT, 現在佢又打算完左一年foundation 繼續讀兩年high dip. 跟住去日本工作,佢話留香港冇乜用,不如去日本發展,反正自己又鍾意日本

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoebepanpan 發表於 18-10-14 20:48
我的千禧仔,成績唔理想原本堅持唔讀書。我又堅持唔準佢唔讀書。最終現在讀IVE foundation IT, 現在佢又打 ...
我仔dse成績都係麻麻,過左台灣讀西班牙文, 佢話大學畢業後,想去西班牙再進修

公爵府

好媽媽勳章

peggy 發表於 18-10-14 20:56
我仔dse成績都係麻麻,過左台灣讀西班牙文, 佢話大學畢業後,想去西班牙再進修
...

點解去台灣讀?不過聽聞台灣讀大學就好像駁腳咁再去外國讀大學易d

伯爵府

mother904 發表於 18-9-24 09:15
都係膽博膽。六七暴動,有親戚賣樓移民,有親戚買租自住收租,而家un un腳,移民的成日話早知當日點點點, ...
係家,親戚03沙士買左兩間屋比兩個仔,就係陶大爆發原頭。我我阿媽唔敢買。

珍珠宮

Me too

记得當時剛大學畢業,真係一畢業就失業,以往的師兄師姐,未畢業已經幾個offer, 到自己畢業,撞正金融風暴,真係幾個同學計埋才有1 個半個offer ,那些真係咬實牙根,又要顅自己,又要供養父母。。。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoebepanpan 發表於 18-10-14 21:06
點解去台灣讀?不過聽聞台灣讀大學就好像駁腳咁再去外國讀大學易d
香港的西班牙文班只可當興趣班,冇咁專門。台灣個邊yr 3會去西班牙留學一年。同埋可以比佢學下獨立。

男爵府

好媽媽勳章

我第一個姪係千禧b,佢出世後我仲同男朋友(依家老公)去醫院探佢... 4歲佢跟家人移民澳洲,依家為考升大學公開試而努力

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

phoebepanpan 發表於 18-10-14 20:48
我的千禧仔,成績唔理想原本堅持唔讀書。我又堅持唔準佢唔讀書。最終現在讀IVE foundation IT, 現在佢又打 ...

搵到自己目標,肯捱,已經可以放心啦

侯爵府

千年蟲咁快又18年前的事, 我有2個舊同事個仔千禧年出世話咁快18歲了,真係光陰飛逝

首頁

尾頁

跳至