3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 luckluckmama 的帖子

唔同既機構?!

禁止訪問

大宅

luckluckmama 發表於 18-9-24 11:17
平時出街見到d爸爸媽媽同小朋友用英文對答我好羨慕,
我覺得語文呢d好應該由細開始灌輸比佢地,
細細個就打 ...

我會日常溝通用自己母語,即係廣東話,如果母語學唔好,其他語言都未必學得好

如果想學多D英文,可以試下

俾小朋友睇英文節目,最好開字幕,咁小朋友可以學下外國講野語氣,發音,字幕可以用來認字

每日睇一本適合佢地既英文書,未識自己睇就父母讀,讀完可以問小朋友問題

教佢地認英文字,上網有D web site 有first 100 words, 200 words, 如果認到,小朋友可以自己睇簡單既書,陪養讀英文書興趣,咁將來小朋友英文會越來越好,每次父母再問下問題,睇下佢地理解幾多

希望對你有幫助

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你地兩個英文都唔系幾好既話,咁我覺得你地用中文溝通就得喇。等中文已經系佢母語既時候,再開始學英文。我覺得英文俾中文簡單太多喇

男爵府

definitely English

複式洋房

日常溝通一係全中, 一係全英, 唔好中英夾雜,咁樣好容易令小朋友喺FORMAL ge 場合(例如interview)都會2種撈亂用,但當你同佢讀緊英文書仔, 就全程用英文對答,咁樣培養返佢2種語言ge 能力

大宅

luckluckmama 發表於 18-9-24 11:17
細細個就打 ...

同小朋友聽下英文歌,睇下英卡通,睇下英文書都會有幫助

大宅

細細個就打 ...

母語。

vocab 係定義佢思想的範圍(我地思考係利用語言在腦中運轉),如果英文唔係母語,就算你英文幾叻,都唔會夠母語叻,夾硬用只會限制佢思想能力。

如果想佢英文好,請個母語為英文既老師教佢。如果財政負擔唔到,我寧願讓佢睇多點英文書、英文戲和動畫,和聽英文歌,都唔會犧牲母語對思維發展的好處。

大宅

反而我既小朋友唔鐘意我同佢講英文, 我同佢講英文, 佢用英文答我佢唔想用英文同我溝通, 所以我都冇再用英文同佢講野, 都係全廣東話, 我自己覺得用母語同小朋友溝通更加close, 但係當我同佢睇英文故事書既時間先會全英文對答

首頁

尾頁

跳至