跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇住Mississauga JM 可以交流下關於中學邊間較好?大仔即將一月去讀G9,agent安排咗這間中學Applewood Heights Secondary School,有冇了解的jm知道這間學校校風學術等如何?媽媽會過來陪讀Mississauga邊區住比較好?謝謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

LilianS 發表於 18-9-24 12:18
有冇住Mississauga JM 可以交流下關於中學邊間較好?大仔即將一月去讀G9,agent安排咗這間中學Applewood He ...

Agent話peel得三間收international student,唔知是否applewood好d呢?

別墅

陪月勳章

回覆 LilianS 的帖子

Hi LilianS

我之前住mississauga, 最近搬左。

Harold M. BrathwaiteSecondary School是在Brampton, Brampton很多印度人, 比較雜, 兩個月前才有槍擊案, 但因為咁,Brampton的樓會比較平。

複式洋房

kitman414 發表於 18-10-4 08:29

Hi LilianS 我之前住mississauga, 最近搬左。Harold M. BrathwaiteSecondary School ...

好多謝你回覆!!!Applewood如何?目前仔仔被安排咗applewood,但代理應承如果grade 9下學期仔仔成績好可以轉去其他學校

複式洋房

kitman414 發表於 18-10-4 08:29

Hi LilianS 我之前住mississauga, 最近搬左。Harold M. BrathwaiteSecondary School ...

Hi Kitman,聽講加拿大d印度人同香港果d唔同,加拿大果d通常係高學歷有錢,而香港果d多數係難民或者聲請人士。已你所見是否真係?

別墅

陪月勳章

其實由我LAND到而家都未夠兩年, 加上我兩個仔一個6歲另一個只係BB, 所以我沒留意中學啊。但我搬屋前都有睇過下呢個網站
http://ontario.compareschoolrankings.org/
本地人唔太理學校, 係香港人/亞洲人會比較緊張。

別墅

陪月勳章

每個種族都有好人有唔好人, 只不過BRAMPTON就比較雜, 有些似香港的深水埗。

複式洋房

kitman414 發表於 18-10-5 09:00

每個種族都有好人有唔好人, 只不過BRAMPTON就比較雜, 有些似香港的深水埗。 ...

謝謝你,我會避開這個區域,相信租樓近oakville環境治安應該會好d.

別墅

陪月勳章

我以前也是住在MISSISSAUGA西邊, 和OAKVILLE很近, 有間NATIONS超市, 是華人超市, 買東西也很方便。

複式洋房

kitman414 發表於 18-10-11 22:14

我以前也是住在MISSISSAUGA西邊, 和OAKVILLE很近, 有間NATIONS超市, 是華人超市, 買 ...

我暫時未知住邊,如果今個星期簽證順利,都要開始留意租盤,好多嘢要搞,由頭開始置辦一頭家都好有壓力,租車租樓開戶……

複式洋房

Lilian

歡迎來Mississauga

我想話你知, Applewood 唔太差既, 這間學校很大, 收生很多, 所以叻同唔叻既學生都會有, 好睇孩子本身, 校風無咩特別, 唔算太差, 但我唔會評到超乖學校.

agent 好明顯騙你, 以留學生, 無論你點考得好, 都唔會轉到其他學校, 即係你點都只有這3間中學選擇. 我女g11, 佢認識兩個留學生係講Clarkson 唔好, 所以才轉校. 但Applewood 雖然唔係咩名校, 但我認識讀這間學校既學生(朋友女兒) 一樣乖巧, 考入U OF T

Mississauga 有兩個school board, 你現在既係peel school board. 而另一就係天主教(dufferin peel), 天主教區彈性好好多, 全部天主教中學可選擇入讀, 當然要有學位啦.... 所以你大可下年交學費時, 考慮天主教區....(g9 - g12 係唔需要教徒才入讀, 人人都可以申請)

我會提一點, Applewood 在東邊, 租屋唔好貼Dundas street, 即唔好太近Mississauga china town, 唔安全. Applewood 位於tomken road 附近, 你想仔返學近, 又較好少少, 你選擇rathburn rd 同
burnhamthorpe.

有需要私訊聯絡

複式洋房

445566 發表於 18-10-16 08:08

好多謝你的詳細解答,我的心終於可以定d 啦,感恩!其實我對仔仔期望不高,只要開心讀書盡快融入,搵番自信已經足夠,升到u就係bonus啦。
租樓睇來我唔應該租學校附近?似乎係不太安全地區,其實住近學校主要係擔心落雪之類天氣惡劣情況揸車唔方便,咁行路返學都可以。有冇比較安全或者相對安全地區參考?回流兩年幾是否年年暑假回港?我仲15/16要唔要買往返機票。

男爵府

445566 發表於 18-10-16 08:08

想問下點樣介定係international and local student?
如果G4插班 有無選擇?

首頁

尾頁

跳至