自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我報左,下個月開學,見佢有持續進修基金

子爵府

debby1328 發表於 18-9-24 12:58
我十年前上過hku space日文入門班,之後因為大肚又要湊小朋友冇再上,我覺得好睇個老師點教,當年個老師係 ...

駛唔駛同同學做project? 同學係咩年紀?抄筆記可以互相幫忙嗎?

子爵府

tyyho1 發表於 19-9-27 18:13
5年前讀過入門完全唔 hea..
每堂都有功課、又成日有測驗..
學期尾要用日文做 presentation..

有時候上唔到堂追到嗎?

大宅

snow.white 發表於 19-9-28 14:50
有時候上唔到堂追到嗎?

我未試過缺席....
所以答唔到..

wcpcelia    發表於 19-9-29 09:14

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

snow.white 發表於 19-9-28 14:48
駛唔駛同同學做project? 同學係咩年紀?抄筆記可以互相幫忙嗎?

我記得吾洗做project, 同學乜人都有,有C9, 後生仔女,各人都係喜歡日本文化;記得吾洗點抄筆記,佢地書本用大家的日本語,另外仲有啲影印note, 因為我都成10年前上堂,吾知而家有冇變。 我嗰陣啲同學都好好,考試前特登約出黎一齊溫習。

子爵府

debby1328 發表於 19-9-28 16:48
我記得吾洗做project, 同學乜人都有,有C9, 後生仔女,各人都係喜歡日本文化;記得吾洗點抄筆記,佢地書本 ...

你本身識少少日文先去學定係白紙一張?

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

snow.white 發表於 19-9-28 16:57
你本身識少少日文先去學定係白紙一張?

我之前完全吾識架。

公爵府

snow.white 發表於 19-9-28 14:48
我上年讀咗入門,唔使同同學做project,但中期試有個presentation,自己寫,上台講,時間約1分鐘,平時學3課就小測一次,期末就有口試; 同學年紀我估十幾至五十幾都有,筆記比較少,我一般抄響書上,佢網上有每課嘅單詞和notes內容好齊全,可上網睇亦可以print出來。

子爵府

liy7239 發表於 19-9-28 21:17
我上年讀咗入門,唔使同同學做project,但中期試有個presentation,自己寫,上台講,時間約1分鐘,平時學3 ...

好詳細,咁你係咪上足成年?有無試過miss 堂可否補堂?

公爵府

snow.white 發表於 19-9-29 08:10
好詳細,咁你係咪上足成年?有無試過miss 堂可否補堂?
我冇缺堂,因爲我覺得上堂嗰3個鍾可以迫自己去聽去學,平時巳經懶懶地了,冇得補堂,不過有同學因工作吖,旅行吖缺下堂咁,如果缺堂可以睇返佢網上資源自己學返,應該可以跟得上,最緊要唔好偷懶,唔好放棄(我上嗰班有最後近一半人放棄咗)!

子爵府

liy7239 發表於 19-9-29 10:34
我冇缺堂,因爲我覺得上堂嗰3個鍾可以迫自己去聽去學,平時巳經懶懶地了,冇得補堂,不過有同學因工作吖, ...

吓?一半咁多?共幾多人?
咁你有無繼續讀上去?

公爵府

snow.white 發表於 19-9-29 12:04
吓?一半咁多?共幾多人?
咁你有無繼續讀上去?
係吖,廿幾個最後剩十幾個,我今年有繼續讀!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最近上這個日語課程嘅同學,老師方面教得OK嗎? 九龍灣嗰邊是否 日籍 人士教授?

侯爵府

BBChu 發表於 19-1-21 00:13
我老公由初班係space一直讀到考完n1, 就算考完n1都仲繼續讀緊, 係要認真讀同溫書。
...

n1後再讀係咩課程?古文定其他?
我已考n1但係舊制,再上已冇咩地方有得讀。

首頁

尾頁

跳至