自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

轉貼
養貓、養狗就聽得多、養雞當寵物你有聽過未?美國紐約一位女子收養了一隻公雞Bree,從小開始飼養,甚至對牠視如己出,一人一雞經常形影不離,甚至上班也在一起。

Camille和Bree在紐約街頭相遇,當時她在紐約街頭看到一隻走失的小雞,Camille當時對牠「一見鍾情」,覺得牠十分可愛,於是決心收養牠,並為牠取名為Bree。

Bree被收養初時,體型十分細小,Camille經常把牠放進口袋裏帶牠外出。(圖片來源:breeandmerooster instagram)

收養Bree後,Camille對牠視如己出,每天都與牠形影不離,有時甚至會帶牠一起上班,她說:

"我收養牠時,牠就只有一隻手掌般大小,正正是最需要母親呵護的時期,因此我就順理成章成為了Bree的媽媽。"

Camille把Bree當作是自己兒子般看待。(圖片來源:breeandmerooster instagram)

Camille覺得Bree和貓、狗,甚至嬰兒沒有分別,同樣需要愛護和悉心照料。她說Bree充滿靈性,察覺到自己身體不適時,會躺在她身上安慰她,令Camille十分感動。每當Camille放工回家時,Bree又會用獨特的舞姿歡迎主人,十分趣怪。

Camille本來住在紐約市,但由於公雞啼叫會造成滋擾,紐約市內不允許飼養公雞,因此Bree長大後,Camille決定和Bree一起搬到其他城鎮。

對Camille來說,Bree不只是寵物,更是她的家人。Camille形容Bree是天賜的禮物,為她的生活帶來無盡歡樂。

Topick

jpwy    發表於 18-9-25 22:46
wcpcelia    發表於 18-9-25 15:15

珍珠宮

wheat6 發表於 18-9-24 13:11
轉貼
養貓、養狗就聽得多、養雞當寵物你有聽過未?美國紐約一位女子收養了一隻公雞Bree,從小開始飼養,甚 ...

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我都有養過雞仔呀

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

養到咁大隻喇

寶石宮

回覆樓主:

隻雞好靚

子爵府

隻雞好靚~

用戶要求終止服務

我細時都有養過.......隻雞仔好得意

男爵府

超靚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

子爵府

我細個時都買過黎養,唔易養到咁大
]

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

stitch2012 發表於 18-9-24 13:32
我都有養過雞仔呀

兒時真係有雞仔鸭仔養,記得有位元朗親戚過時節會送雞,當時日日生蛋,好有趣,讀書好似仲有養蠶,好似仲有桑葉咁,但現在嘅香港細路就少接觸呢啲嘢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

水晶宮

回覆樓主

唔知鷄做寵物會係點嘅呢?

公爵府

回覆樓主:

我養過雞仔到大個,我每日都會攬住佢同摸佢,佢地真係有性,一見到我就自動撲埋黎俾我攬

pansy888hk    發表於 18-9-26 00:09
wcpcelia    發表於 18-9-25 15:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

香港唔養得

男爵府

小華子 發表於 18-9-24 14:38
我養過雞仔到大個,我每日都會攬住佢同摸佢,佢地真係有性,一見到我就自動撲埋黎俾我攬

...

我都有兩只,但有個家人不守信,初三劏一只,隔幾日又殺另一只。 然後有五年無吃白切雞。 宜家都好少食

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

啲雞其實痾得好密 又唔似啲貓貓狗狗咁有時有候,唔知個主人點樣解決呢個問題呢?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至