親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

小妹第一次計劃一家四口(小朋友10歲和8歲)自遊行去日本。但大部分book酒店的apps都只可以book二人房!因為當一註明有兩個小童,就多數沒有房。但房間圖片顯示,其實都夠大住兩大兩小的。甘我是否可以book二人房,註明有額外兩位小朋友呢!會不會入住時比人開天殺價加附加費用?

謝謝

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有些酒店兩床房,接受兩名12歲以下的兒童,例如東横 inn

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

夠唔夠大住唔係重點
重點係酒店child policy,佢俾你兩個細路stay free就得

禁止訪問

男爵府

我會 book 四人日式他他咪

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

其實我用過咁多間agent app,我覺得bxxking.cxm係最易明&易搵(對於家庭來講),佢會幫你搵d 1間房住到2大2細/3大1細or分開2間房既,同埋都清楚寫明該間酒店兒童政策,當然未必100%準確,我通常做法係book咗可以免費取消果d,然後e-mail confirm小童有否額外收費
不過bxxking.cxm有時會比其他agent貴d,搵到啱心水後要去其他網格吓價啊。至於住酒店tatami房/溫泉旅館果d,我會去日文樂天search,因為呢d通常都無得小童免費,所以都會容易清楚搵到&寫明小童收幾錢。

wcpcelia    發表於 18-9-25 16:16

侯爵府

同埋有時website版同app既價錢會唔同㗎,有時某d信用卡做折扣優惠又要用website版先有平

大宅

回覆樓主:

多謝各位的回覆。很有用!剛才上了酒店官網看看!找不到它的e-mail address!只得個什麼AI智能回答功能!但都找到有用資料,一般二人房上限是三個成人,甘官網話兒童是0.5個大人!甘一家四口=3成人!甘我會照book! 我是book溫泉酒店,會要求tatami! 謝謝大家!

大宅

hfl2000 發表於 18-9-25 15:48
其實我用過咁多間agent app,我覺得booking.com係最易明&易搵(對於家庭來講),佢會幫你搵d 1間房住到2大2細 ...

“Bxxking.com “是很有用。之前我都有幫襯。book 台灣、新加坡、澳門是冇問題的。但今次找不到我想要的溫泉酒店。不知是否太冷門!
我現試下”agxda”, “Xrip”....

謝謝

禁止訪問

侯爵府

Wongmendy 發表於 18-9-25 16:15
“Bxxking.com “是很有用。之前我都有幫襯。book 台灣、新加坡、澳門是冇問題的。但今次找不到我想要的溫 ...

溫泉酒店/旅館可以用日文版樂天/jalan搵吖亦都可以去該酒店官網website睇睇

大宅

hfl2000 發表於 18-9-25 16:33
溫泉酒店/旅館可以用日文版樂天/jalan搵吖亦都可以去該酒店官網website睇睇
...

Thx thx! I will try.

男爵府

回覆 Isngng 的帖子

多數都會!

公爵府

溫泉酒店直接去官網book.官網有晒唔同房型唔同plan,而且溫泉酒店一泊二食,小童食嘅會唔同。

wcpcelia    發表於 18-9-26 10:57

大宅

剛用酒店的官網的AI人工智能回覆功能!AI條條題目都話無法辨認題目!唯一一條佢辨認到的就是:請提供e-mail address!AI說:我們沒有。請你打電話!我點識日文唧!
已經出埋google translate!暈低!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

直接去官網到search 2大2小, 睇佢有幾多個plan比你㨂
温泉酒店係人頭計架, bb都要比錢(當然係少少果隻啦)

公爵府

你想book 邊間? 呢度好多jm 好熟,可以俾到更準確資料。

大宅

回覆樓主:

謝謝大家jm!我最想問酒店的Twin room 是兩張單人床?還是兩張雙人床?定係一雙一單呢?看任何book hotel apps , 就算官網都是同一幅相(見附圖)!疑似一雙一單呢!甘我又想問兩張床可否移動拍得埋?官網已說明按人頭收費。包二餐!中童是成人70%,小童是成人50%。又想問酒店有沒有榻榻米房?我都嘗試經官網book, 但真的不懂日文,就算轉了中文繁體,都詞不達意,唔知佢講乜!我想book的是桑名市的長島溫泉酒店。唔知有沒有jm住過呢?

謝謝

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至