自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

阿媽成日話,老公自己揀,揀錯左就一世,以後無自己人生嗎?

侯爵府

2018復活節勳章

寶褓保補 發表於 18-9-25 16:00
強迫症同發脾氣係兩回事
我識嘅強迫症會默默執番好,有時會靜雞雞執拾因為唔想比人知,唔會鬧人鬧到 ...

同意呀!強逼症同大脾氣係兩回事嚟。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

chkkkkk567 發表於 18-9-25 15:33
我C6有強迫症,佢要求小朋友書包,書本分大細本整齊放好,功課放功課簿,星期六樓下有中秋晚會,功課做到一 ...
佢有強迫症真係會希望書包井并有條,什麼未做完?做到一半?通通都是借口。。。佢有病冇計喎。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新秦先生 發表於 18-9-25 20:34
錄佢音,拍佢片,但唔係放上網,係等心平氣和時,搵個機會比佢自己睇番,能夠改善既機會高達9成,咁當然你把口都 ...

你覺得一個人顛緊嘅時候,仲搵手機拍佢,佢會即刻冷靜??
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有無食藥?咁樣你好難捱喎

男爵府

lojo11 發表於 18-9-25 22:05
有無食藥?咁樣你好難捱喎

佢番尼,我就入房,但有時小朋友一句説話,都有機會撻着佢!

男爵府

咁樣小朋友會有陰影,強逼症唔係咁,佢似加埋燥狂症。
佢係咪好大壓力呀?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

小朋友都慘,步步為營,好驚行錯半步。

男爵府

回覆樓主:

我諗強迫症同發脾氣係兩樣野。我62有嚴重強迫症,佢會好吟噚,好囉嗦,但唔會罵人。佢會重覆又重覆……n次洗手,鎖門,閂窗又係不停重覆又重覆,10分鐘先安心。

我唔知我算唔算係呢類人,但我對整齊,整潔又係好有要求,無論摺紙,摺被都要好準確,歪少少都接受唔到,書本,紙張又係要依大小排列,連晾衫我都要依大小次序,咁我先覺得順眼。

我張寫字枱,個個同事都話好整齊,因為我每日放工一定執返一模一樣。

有時搭見到前面果個人個衣領翻起,我係好有衝動想伸手去幫佢整理tim。

但我從來唔會罵c6,亞女,我只會自行重新做過。

男爵府

chkkkkk567 發表於 18-9-25 15:40
果晚做晒啦!順便執好整齊書包了!佢每一晚返嚟都要睇吓功課小朋友字整唔整齊,書包執好未?其實老師都比 ...

平時仲有冇其他野係要咁整齊?

寶石宮

回覆樓主:

我都有輕微強迫症,就算幾唔滿意,但我都唔會不停鬧人15分鐘

男爵府

回覆樓主:

其實係咪有鬱噪症!又係少少野就狂鬧!我同事老公係!食左藥好D!

用戶要求終止服務

鄧你難過,同佢傾下再咁相處好辛苦

男爵府

小方b 發表於 18-9-25 22:23
平時仲有冇其他野係要咁整齊?

有架!A東西放A盒,屋企要示範單位咁,果樣野放呢個位,不能隨便換位置!

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-9-25 15:53
如果可以嘅話留返少少功課、溫習俾佢跟。
等佢感同身受
辛苦晒你

我擔心樓主老公會迫得個小朋友好緊,例如寫字要好整齊、間條線要超級直咁

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你地拍拖時佢已經有強迫症
幸福可以好簡單

珍珠宮

chkkkkk567 發表於 18-9-25 15:49
講真我又要返兼職,放工又要趕住湊放學,又要教功課溫習煮飯洗碗,家務真係排到最後最後,佢返嚟我知道佢 ...

說出重點, 我媽一向好自卑, 以前做車衫, 多勞多德, 佢唔夠人快, 佢d 同事又誇, 生著我兩姊妹咁快, 我媽=有半間銀行..

我媽無笑人痴線, 重要誇人好叻, 後尾工廠北移, 佢去洗厠所做校工, 更自卑得利害, 5分鐘剷我3次

午睡鬧, 返兼職返黎, 發現佢返工前淨低未洗碗又鬧, 但係我都係日日早佢幾分鐘返

愈來愈顛, 佢想食住你, 想咬住上想發洩, 你又靠佢主力, 我媽睇死我無佢獨立唔到

係生活唔好, 無地鐡屋苑住, 但未致死麻,爭取重死佢會更發狂, 預左佢會郁手,諗定點做

男爵府

chkkkkk567 發表於 18-9-25 22:31
有架!A東西放A盒,屋企要示範單位咁,果樣野放呢個位,不能隨便換位置!
...

係咪自閉症加鬱躁呀?

首頁

尾頁

跳至