嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽們,BB1歲,有咩好的,適合這個階段的麥皮推介呀

別墅

大人版或Bb版我都用。大人版就要煮一煮,或者之前一晚用奶浸,咁樣第二朝就即刻食得。Bb版加水或奶都得,奶好味D。買成人版一家大細都可以食。看圖參考牌子

水晶宮

Dorothywei 發表於 18-9-25 22:58
各位媽媽們,BB1歲,有咩好的,適合這個階段的麥皮推介呀

一歲可以食普通嘅啦。我細B而家未夠一歲,我都係畀普通快熟麥皮,完全無問題。有時畀藜麥片,轉轉口味。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-9-27 12:41
一歲可以食普通嘅啦。我細B而家未夠一歲,我都係畀普通快熟麥皮,完全無問題。有時畀藜麥片,轉轉口味。
...

十個月大可以食嗎?用水煮?

水晶宮

FionIp 發表於 18-12-22 19:32
十個月大可以食嗎?用水煮?

可以。用少量水煮開,再加入適量人奶/配方奶調成合適稀杰。亦可加入水果(例如香蕉/蘋果蓉等)。用麥皮代替粥底,加入菜、肉,其實都可以㗎。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-12-23 01:24
可以。用少量水煮開,再加入適量人奶/配方奶調成合適稀杰。亦可加入水果(例如香蕉/蘋果蓉等)。用麥皮代 ...

因為我仔吾喜歡食粥,所以想試下
回覆 Dorothywei 的帖子

Hello Dorothywei,Bb 1歲後已經可以食大人既食材, 媽媽可以將麥皮加入滾水度煮到棉身, 再加入生果粒/飲開既奶去添加天然味道都好健康架, 依家Bb 13餐固體食物加2餐奶 (360-480 毫升)就最好啦! Bb食得夠唔夠呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

我直接比我自己煮平時食果d

首頁

尾頁

跳至