自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜晒, 我以為佢仲係同李麗珍一齊添

著名填詞人、58歲潘源良與比他年輕17歲的加拿大女友Rita於本月22日在多倫多結婚,當日下午一對新人在多倫多的一所教堂舉行婚禮,婚禮以基督教儀式進行,由潘認識多年的朋友林志輝和梁應安兩位博士牧師,分別為他們證婚及講道。有不少親友專程由香港飛往多倫多祝福一對新人,婚禮洋溢快樂氣氛。

着便服影靚相

行禮當日,潘源良穿上西裝打煲呔,而新娘子Rita則穿上露肩婚紗,潘源良更找來攝影師好友胡斯翰(Stephen Woo)為他與太太在當地拍攝了一輯靚相,兩人穿上便服,一臉悠然自得,既溫馨又甜蜜。婚禮以橄欖綠為主題色調,主圖案則以彼此緊靠的一隻貓和一個足球為設計,呈現新人的甜蜜關係。由於他們熱愛音樂,整個婚禮充滿了優美的旋律,包括琴手彈奏他們喜愛的電影配樂、新娘獻唱自己的作品、朋友演繹潘特別為這段關係寫詞的《緣.兩半》(原唱者為Gin Lee李幸倪),也有小組重新演繹潘的名作《憑著愛》。

新娘瓣數多

據知新娘子Rita在多倫多長大,是一名跨媒體藝術工作者。修讀廣告美術指導的她,在大學畢業後到香港工作。她曾以筆名「古惑貓」穿梭於設計、插畫及音樂界,與不少音樂創作人、歌手及品牌合作,包括謝安琪、羅敏莊、趙學而、劉以達等,約五年前,掛念家人的她決定回到多倫多定居。回多後她繼續從事插畫、美術指導及音樂工作,近年也多寫希伯萊文書法。

於香港認識

潘源良跟Rita互愛共行,不分彼此,至於兩人相交,據知Rita在港工作期間認識了對方,二人在音樂上曾經合作數次,都是别具意義與誠意的製作。在2003年集合多名音樂創作人的《Me?...We!》概念合輯中,黃耀明的一曲《現實與想像之間》就是由潘一手包辦曲詞,Rita負責和音部分。另外,潘曾率領一群獨立音樂人,為南亞水災籌款而製作的《Give More》EP中,Rita為籌款曲填上英文詞。

多倫多重遇

[p=28, null, left]潘源良與前度女友李麗珍曾四合四離,二人周旋多年後,終在2016年末分手。潘源良獨自到多倫多旅遊期間,在飄雪美景中與Rita重遇。兩人重逢,談笑間甚為投契,迅速發展成為情侶。兩人非常珍惜這個重逢機會,並視對方為生命中難得的伴侶,不久便開始籌劃他們的婚禮。未來他們打算婚後一起在香港和多倫多兩地生活。熱愛創作並有共同興趣與抱負的他們,已有很多構思,必定會有不同形式的合作。

佢哋都好有心,用當地巴士做背景影婚照。(攝影:Stephen Woo 胡斯翰)

今次婚禮場面盛大,大批親友到場祝賀。

仲好襯添。

兩人眼中充滿愛意。

二人甜蜜宣誓。

係愛呀!

仲有制服Look。

新娘子Rita穿上露肩婚紗。

仲有搞笑嘅。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

【四合四離】潘源良李麗珍相戀9年婚變分

著名填詞人潘源良的經典作品多不勝數,好似「校長」譚詠麟的《愛情陷阱》、「歌神」張學友的《明日世界終結時》、《望月》、《總有一天等到你》等,但潘源良更為人熟悉是他與女星李麗珍一段轟轟烈烈的愛情,兩人四合四分,最終在2016正式畫下句號,如今新郎結婚了,新娘卻是另一個「她」。

現年58歲的潘源良與李麗珍自1986年因合作電影《戀愛季節》而相戀,之後兩人三次復合,期間珍妹還跟音樂人許愿結婚,誕下女兒許倚榕,離婚後珍妹在2007年與舊愛潘源良再次重遇、愛火重燃,可惜相戀了九年還是一場空,突然被分手的他說過:「精誠盡處非金石 眾口無權置一詞」,表明心迹會繼續癡癡地等他的珍妹,可惜珍妹心意已決。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 mickeyeva 的帖子

!

珍珠宮

回覆 mickeyeva 的帖子

弓喜個男唔弓喜個女, 大17年, 好易幸福幾年變私家看護

啊叔又唔似keep 得好, 成隻加藤應咁款, 諗起都

退休之年溝到個加籍, 過去享福, 個男有著數

wcpcelia    發表於 18-9-26 11:28
寶褓保補    發表於 18-9-26 00:46

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

新娘已過四張,仲用“嫩妻”字眼……

ada0707    發表於 18-9-26 09:39

珍珠宮

回覆樓主:

而家好多40歲嘅人個樣似30歲,但呢個新娘個樣好老,我以為佢有50歲

大宅

twotigers 發表於 18-9-26 00:10
而家好多40歲嘅人個樣似30歲,但呢個新娘個樣好老,我以為佢有50歲
...

新娘同商天娥好似樣

annafong    發表於 18-9-26 10:36
good_pig    發表於 18-9-26 01:16

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

恭喜娶得賢內助!

男爵府

...

咁又冇咁誇呀 ?係咪因為有少少法令紋所以令你覺得佢好似好老 ?咁講我都好驚,因為我都有法令紋 ,我反而覺得 呢個女仔後生嗰陣時候應該幾靚 ,嗰樣又少少氣質 ,同埋真係好多才多藝, 音樂插畫 廣告樣樣皆精 ,本身係個creative/media 界嘅人.. 點睇都係潘生執到..我覺得女仔在爱情道路上往往比男更勇敢 ,女睇男, 多睇內涵 ,但好少男 ,只看女內涵不看外表...

公爵府

親子王國15週年勳章

...

係,所以2個外表都算襯

珍珠宮

oiyau2005 發表於 18-9-26 00:42
係,所以2個外表都算襯

天生一對

大宅

#2 意思係拍拖期間潘每月要比十萬大元李麗珍做家用?

珍珠宮

blue02 發表於 18-9-26 00:39

我唔係睇佢法令紋,你唔講我都唔覺添,我睇佢對眼。你講得啱,女人睇男人會睇內在,男人睇女人一定先睇外表,就算外表唔太出色,都會睇個女仔幽唔幽默,令佢開心。

珍珠宮

osmanthus 發表於 18-9-26 00:25
新娘同商天娥好似樣

咁新娘靚過商天娥好多

大宅

...

有同感,好老

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 18-9-25 23:45
恭喜晒, 我以為佢仲係同李麗珍一齊添

都41歲啦...都唔係乜野嫩妻

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

瑪瑙宮

pang90 發表於 18-9-26 01:16
58vs17

細17年,即41歲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blue02 發表於 18-9-26 00:39

但唔似40頭

首頁

尾頁

跳至