0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB已經27日,頭兩星期我埋身餵,但係佢都啜得唔好,因為佢出世係中細b,個嘴又細d,唔識將個嘴擘大,所以出院後我已經去揾母乳姑娘4次學姿勢同訓練佢個嘴!頭兩星期我d奶好多,姑娘話可能太多令到bb覺得唔舒服,叫我停上奶湯水。咁我當日立刻冇再飲魚湯同陳皮嘅炒米茶,餵之前都擠d奶出嚟先餵,但係佢都係食兩啖就係咁喊,再放埋身又食兩啖喊同推開我,自己係到食手,積係唔夠飽喇。當時真係好灰同好攰,我屋企人就叫我泵落好樽到餵,唔好令到佢咁炆憎,咁我就開始泵落樽。之後我d奶就愈嚟愈少,再飲返d魚湯都好似冇用!
1.我已經每兩個鐘用手擠一次奶,每次擠兩邊加埋得90ml-110ml,但係依家bb已經每餐食100ml,有咩方法可以做番多d奶?
2.我都有用過機泵,不過我每次用都好痛,用完仲試過個胸硬哂,有冇泵機介紹?
3.我都想bb埋返身食奶,我依家有時用奶樽餵之前都會比佢埋身食十下,食到佢係咁喊我先再用奶樽餵佢。不過健康院d姑娘話用奶樽餵會令到bb個嘴細咗,好難再埋身餵到,係米真?

象牙宮

加奶粉

cbbc    發表於 18-9-29 10:11
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

屁屁豬 發表於 18-9-26 19:36
BB已經27日,頭兩星期我埋身餵,但係佢都啜得唔好,因為佢出世係中細b,個嘴又細d,唔識將個嘴擘大,所以出 ...

我Bb出世啜吮功能有困難,所以都係用樽餵,當佢啜吮能力好轉時比返佢埋身,佢都已經唔識,啜2下就推開我。到依家4個月,我都依然落樽比佢食。
一般機泵可以有助你更快清空奶,你可以試下會唔會係喇叭大小唔啱,所以令你咁痛?或者係力度問題?你可以試下買大一個碼喇叭試下情況有無好轉。胸硬唔關機泵事,係你未清奶,我建議你喺泵奶或擠奶前先飲一大杯暖水,按摩胸部周圍,要清空乳房,話比乳房知道造更多奶。一直唔清空,佢就會硬同以為你夠奶。水份好重要,我每日除基本2L水之外會飲多1L嚟造奶,唧魚湯好上奶,如果真係唔得,可以試下開乳茶。休息、心情有助上奶。共勉之

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實你真係可以泵出黎俾bb用奶樽飲架,你要勤力D泵,仲有飲多D湯水,好好休息。如果仲系唔夠奶水既話,咁你就加人奶喇,咪俾太大壓力自己吖

伯爵府

屁屁豬 發表於 18-9-26 19:36
BB已經27日,頭兩星期我埋身餵,但係佢都啜得唔好,因為佢出世係中細b,個嘴又細d,唔識將個嘴擘大,所以出 ...

唔夠就飲多3湯水試下,同埋奶粉人奶一齊

別墅

Baby_Gena 發表於 18-9-27 01:33
我Bb出世啜吮功能有困難,所以都係用樽餵,當佢啜吮能力好轉時比返佢埋身,佢都已經唔識,啜2下就推開我。 ...

請問開乳茶係邊度有得買,可以增加奶量?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我個人經驗如果泵完,個胸仲硬,系仲有奶喎。
你試下埋身,埋身可以多D奶。
唔好放棄吖,加油吖。

大宅

我全埋身餵bb已經六個月,希望可以比啲意見你。我係由bb一出世就堅持埋身餵唔用樽,其間頭一個月bb咀細啜到我流血先用樽,一感覺奶量跌我就即刻轉返埋身,我係唔受泵果種人,用泵奶量就會跌,所以堅持一直埋身。
1.我已經每兩個鐘用手擠一次奶,每次擠兩邊加埋得90ml-110ml,但係依家bb已經每餐食100ml,有咩方法可以做番多d奶?(要奶量增加一定要比bb用口啜,多啜身體先會感應到要多做奶,同埋飲清水係好重要,夠水份先會夠液體做奶)

大宅

2.我都有用過機泵,不過我每次用都好痛,用完仲試過個胸硬哂,有冇泵機介紹?(人奶因為高鈣,留係胸入面太耐就會形固,記住一定要清空,否則好易乳線炎,清空啲奶,身體下次先會同樣做返咁多奶出黎。奶泵我自己用緊Medela freestyle

3.我都想bb埋返身食奶,我依家有時用奶樽餵之前都會比佢埋身食十下,食到佢係咁喊我先再用奶樽餵佢。不過健康院d姑娘話用奶樽餵會令到bb個嘴細咗,好難再埋身餵到,係米真?(其實我覺得你bb已經愛上用奶樽,因為佢覺得用奶樽易飲唔使啜要再埋返身有啲困難,除非你堅持埋身唔比佢用樽,佢喊到餓都係會埋身啜返)

大宅

埋身餵嘅好處就係可以幫你製造更多人奶,我第一胎同上面媽媽一樣,BB唔識自己啜所以只能用樽,所以奶量唔多,用完機再用手擠會多啲奶,我發覺如果用機泵到個胸硬曬係一定有奶塞住咗,所以我會一面泵一面按摩,再用熱毛巾敷住,之後用手擠清曬佢就冇事,係會有啲痛,但係一定要堅持,加油

複式洋房

真係唔好有太大壓力,我bb岩岩滿月,初出院時以為自己餵得好成功,點知一上磅,bb輕差唔多11% ,醫生一定要阿b入院,即刻喊左出黎 ,之後真係奶都係愈來愈少,每日keep住返醫院睇佢,個人無休息,其實最後目的只要bb健康就ok,唔好太擔心,所以記得休息夠,飲多d,我地再一齊努力下,我都係盡我能力,有幾多就比幾多佢,加油!

複式洋房

chloeyung 發表於 18-9-27 18:59
請問開乳茶係邊度有得買,可以增加奶量?

我飲過衍生果隻,我覺得Ok嘅,屈記有得賣。

禁止訪問

珍珠宮

Baby_Gena 發表於 18-10-3 12:34
我飲過衍生果隻,我覺得Ok嘅,屈記有得賣。

好似我同事都係飲呢隻,有用

複式洋房

yonniehk 發表於 18-11-7 21:18
我之前都好似您甘,一開始keep住得個2安奶,日日飲魚湯,陪月都攪唔掂,好大壓力,成日好內疚餵唔飽阿B(emo ...

上奶油?响邊度有得賣?可唔可以影張相share下? 唔該

禁止訪問

複式洋房

我之前都好似您甘,一開始keep住得個2安奶,日日飲魚湯,陪月都攪唔掂,好大壓力,成日好內疚餵唔飽阿B(emo ...

樓主,可以介紹pm我嗎?

複式洋房

可以pm 我嗎

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至