自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

男爵府

missparent 發表於 18-9-26 21:40
你可以揾日自己預備一餐比佢拎返學,叫佢拎學校個飯盒比你睇!

我同姐姐講先。
好想試下,係味2x年都係咁既水準(emoji)
如果真係咁差就要考慮叫姐姐送飯

子爵府

CGBB 發表於 18-9-26 21:44
我同姐姐講先。
好想試下,係味2x年都係咁既水準(emoji)
如果真係咁差就要考慮叫姐姐送飯

記住影相 post 上嚟!

寶石宮

2023年兔年勳章

CGBB 發表於 18-9-26 21:27
唔記得邊個post呀,不過個poat好印象深刻

傳送門《點解唔訂飯》

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21592188

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

missparent 發表於 18-9-26 21:18

我的親身經歷……

我經驗係有一間真係特別難食,成功令所有小朋友喜歡住家飯。
我仔女都算勁,但只頂到半年,半年後我都幫佢地準備飯盒。
冇得㨂,就冇辦法啦,有得㨂,好應該比仔女食好點,食健康點。

冇能力敎人點做父母,自己做好自己就算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

應該係一間間飯商,上次打風中午前可能走人(特殊學校),但訂左飯唔想浪費叫仔食埋先返來,但因有同學早走,所以有飯盒剩,老師叫同學拿一個回家,我當下午茶同仔兩份食(有再加熱食),味道唔錯的。

用戶要求終止服務

我女學校用美利,飯菜現場煮和裝的,所以係ok,不過佢地細食,浪費多過食,所以從小一開始都係帶飯,一年會有一個月食學校飯,就是二月,因那個月通常凍,佢地阿媽唔想早起,佢地話難食的都叫做短d,所以每年二月都食學校飯,ok好食,只係吃多過一個月就會厭,但屋企也是來來去去個d餸,佢地又唔厭喎,好奇怪。

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 18-9-26 21:49
我經驗係有一間真係特別難食,成功令所有小朋友喜歡住家飯。
我仔女都算勁,但只頂到半年,半年後我都幫佢 ...

我仔今年轉咗飯商,日日返黎叫難食

禁止訪問

大宅

Poyau 發表於 18-9-26 21:48
傳送門《點解唔訂飯》

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21592188

子爵府

我今日睇山地媽個fb page都有講中小午飯難食問題,睇家長留言話泛亞同活力大家樂都係出名難食

「泛亞/活力大家樂都係質素奇差又難食, 而且係預早一日煮定第二日再翻熱, 無標明辣嘅餐又可以變辣, 上星期有餐係不同班學生都喺米粉裡面搵到頭髮。。。etc, 俾埋泛亞管理嘅小食部又賣埋啲垃圾食物, 已經成日俾家長同學生投訴, 連公立醫院飯堂都係佢, 勁難食。我都係上年轉咗俾仔帶飯先唔洗每日喊咁口返嚟同變排骨精」

其實愛美食係人既天性,係人生存其中一種動力。以前番工番學都會好期待lunch time食到美味可口既食物。如果我小朋友每日lunch time都要食暗黑料理我會好肉赤

大宅

GIBAI 發表於 18-9-26 21:39
畢生難忘,因為一星期聞5日

(emoji)
童年陰影
每日最怕食學校lunch
所以果陣係瘦架

伯爵府

1.衛生署營養師話本港學童平日食野已唔健康
(普通一個芝士白面包三文治已高鹽到差不多超標)
所以唯有係學校嗰一餐把關...
(少油少鹽少糖=唔好食)

2. 難食小朋友食唔飽,啲家長又會走黎投訴「點解我仔放學就叫肚餓,老師你有無睇佢食飯?係咪佢地掛住講野/玩唔食?你唔盡責
「浪費食物

3. 大把人因關愛基金食飯唔洗錢。
唔洗錢又唔洗自己辛苦,點解唔訂啫。

子爵府

GIBAI 發表於 18-9-26 21:39
畢生難忘,因為一星期聞5日

係。讀中學聞得最多。一打開陣味攻出嚟就知邊個帶飯。

伯爵府

新秦先生 發表於 18-9-26 22:02
咁我又有個問題,其實我都會食飯盒,例如大家樂既一哥豬扒飯,美心既叉燒飯,大快活既咖哩牛腩飯...雖則唔係頂 ...

53樓 答左你。

宜家好多學校都係「健康學校」
有哂認實,衛生署啲人會黎檢查。
連帶飯學生既飯都會睇

翡翠宮

kitbebe 發表於 18-9-26 20:51
最好都係自己送飯!

唔係間間學校都比送飯

男爵府

LedTV 發表於 18-9-26 20:53
我淨係想知打風個日d飯點黎?

我都想知 明明一早講左停課

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

只要見過佢地食的飯盒,你會明白點解小朋友唔鍾意學校飯。因為大人見到都唔會想食,d汁一pat,肉得兩片,d飯碎米咁,菜又黃又冇味。仲要廿蚊個飯盒,我寧願小朋友帶飯。

我仔女成日返來講其他小朋友都好想食佢d午餐。尤其帶飯團嗰日。所以阿女話點都唔訂飯。

翡翠宮

titanlow 發表於 18-9-26 21:55
我女學校用美利,飯菜現場煮和裝的,所以係ok,不過佢地細食,浪費多過食,所以從小一開始都係帶飯,一年會 ...

我以前做野試過搭單訂呢d學生餐食一個月,頭幾餐幾好食,但食左一個月真係想C,都係出街食好過

子爵府

titanlow 發表於 18-9-26 21:55
我女學校用美利,飯菜現場煮和裝的,所以係ok,不過佢地細食,浪費多過食,所以從小一開始都係帶飯,一年會 ...

我女都係呢間,佢地話好味,通常日日都食晒,菜又會喺學校整,所以好多時都有綠葉菜食

首頁
12345...11

尾頁

跳至