自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

等我自我介紹,我係一個住喺美國已經有20年嘅香港人。美國有冇歧視?有。但 does it bother me? No. 我覺唔覺得自己係二等公民?唔覺。

其實歧視全世界都有,並唔係一元化嘅種族歧視咁簡單。有性別,種族,年齡,學歷,性取向,社會經濟、財富等不同的歧視。我唔怕人因為我係香港移民而歧視我,因為我知道只要我有能力,我一樣有自己嘅發展。可能我幸運,搵啱工作,又搵到個自己鍾意嘅人,所以喺美國這邊生活如魚得水。

我唔怕人種族歧視,我反而驚冇錢 ( childhood experience)俾人歧視多啲。如果係工作上,因為我嘅性別或種族受到歧視,我有很多 options. I can report to the HR,或者係工作上再努力啲再請番啲,等你哋冇辦法吹毛求疵。

其實從 BK 我可以見到香港歧視好嚴重。我見到好多香港姊妹對新移民毫不客氣,是對人不對事;或者見到住私樓嘅好唔客氣咁評論住公屋嘅人; 又或者回流嘅人不停 question 或取笑那些冇住過外國嘅人。有必要嗎?五十步笑百步吧!

其實移唔移民係一個好個人嘅選擇。好似我選擇留低,我其他家人回流。但食得鹹魚抵得渴,有得必有失,只要開心就可以了。我相信個人嘅 attitude 好重要,凡事正面在那兒也可以活出彩虹。無論係邊度都挺起胸堂同自己講,我唔會俾人睇低,我唔會做二等公民,我會用自己能力 to make it work and home.

願大家一團和氣、開開心心。

bull2015    發表於 18-10-2 14:22
jeanne1120    發表於 18-9-28 09:42

大宅

Vpoonjk 發表於 18-9-28 01:46
等我自我介紹,我係一個住喺美國已經有20年嘅香港人。美國有冇歧視?有。但 does it bother me? No. 我覺唔 ...

講得好!每次响BK睇有關移民post, 都有人講二等公民,其實我一直唔明二等公民點解。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我都係嚟咗美國20年,感覺同你一樣, 歧視周圍都有, 但係冇覺得自己係二等公民, 呢一兩年被放上網嘅排華片段多咗, 不過多數係個別事件, 出口傷人嘅人似有精神病多啲

男爵府

babytomato 發表於 18-9-28 04:43
我都係嚟咗美國20年,感覺同你一樣, 歧視周圍都有, 但係冇覺得自己係二等公民, 呢一兩年被放上網嘅排華片段 ...
認同,歧視真係邊度都可以有

珍珠宮

等我自我介紹,我係一個住喺美國已經有20年嘅香港人。美國有冇歧視?有。但 does it bother me? No. 我覺唔 ...

唔好話外國人歧視中國人,就算中國人也會歧視中國人。
我覺得最重要是你去到人哋國家就要溶入人哋的文化及社會。唔係下下叫人包容你。
有哋嘢係可以保留,只要唔影響人哋。例如你喜歡食中菜及用筷子吃飯,係無問題。但你要食野味,就要睇清楚人家國家對野生動物的保護法,是否有什麼限制。

你喜歡跳大媽舞也是沒有問題,但唔好開住個大喇叭在公開場所嘈到人。

去到那邊也有歧視外地人的人存在,只是多定少,或你是否碰到。

facialchung    發表於 18-9-28 14:28
wcpcelia    發表於 18-9-28 11:10
artroboy    發表於 18-9-28 07:37

翡翠宮

回覆樓主:

樓主講得好好

"移民生活如地獄"不嬲係bk積極推廣既主題之一。

水晶宮

回覆樓主

仲有 移了民不能上Bk的反思

facialchung    發表於 18-9-28 14:28
artroboy    發表於 18-9-28 07:37
stkyo    發表於 18-9-28 05:38

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

BBgaga 發表於 18-9-28 05:19
仲有 移了民不能上Bk的反思

呢個真係要反思

水晶宮

我愛Corina 發表於 18-9-28 05:24
呢個真係要反思

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

BKJM係特別醜化移民,好耐之前己經係咁。但現實自己係咪咁就唔知。你知好多人講一套做一套。
睇得多,一笑置之就算。由得佢地講飽佢。其實冇幾個人會認真睇,都係來來去去幾個人自己發表「偉論」。如果有邊個真係因為聽佢地講去做決定,我覺得都幾傻。

不過,亦不應忽視移民所付出的代價,尤其部份中年人,從新適應不是易事,尤其心靈軟弱、無搵錢能力、悲觀的人真係不適合移民,會死得好慘。若有能力、主動、樂觀去到邊都唔會係問題,自己自不然找到每處生活的樂點。

別墅

回覆樓主:

我住美國12年,又唔覺有乜二等公民 feel. 我哋住嗰區,好多唔同種族人。又無嘢,我哋同印度同學好 friend, 成日請我哋食哪喱

岐視,有D區係有,但無特别做出或講出,唔種意亞州人。

老實講,我住美國住得好開心。

水晶宮

回覆樓主:

美國人始終文明啲唔會歧視人

子爵府

回覆樓主:

移不移民是個人想法。幸運地,香港無地震,無龍捲風,無手搶合法化。

男爵府

我住澳洲18年,真係無咩試過俾人種族歧視。
我慶幸我女係澳洲長大。佢真係好快樂成日笑。連我媽呢類怪獸家長都被女女感染。
我自己就係怪獸家長產物,雙學位勁系畢業。但真係到大學先開心,得到解放。但嗰種心理壓力到而家都仲係到。

子爵府

回覆樓主

未試過移民的人,大多對移民生活只是憑空想像,夏蟲語冰,不用太認真。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

移民返大陸咪唔會做二等公民囉

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

mini1204 發表於 18-9-28 05:16
樓主講得好好

"移民生活如地獄"不嬲係bk積極推廣既主題之一。

唔覺, 反而有好多人鍾意推廣"香港生活有如煉獄"

唔覺得移民唔移民有乜好搞到對立咁, 純綷個人對生活既選擇啫, 但總會有人喺呢d 議題上語帶激進, 挑起矛盾, 搞到有趣既topic 最後只淨返挑撥

首頁
12345...14

尾頁

跳至