自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓

想買一部家用printer, 但完全沒有概念,可否請有認識的網友指點下。
用途:方便初中囡兒 在家打印完網上search來做功課的資料(次數及每次打印量不會高,可能平均一/兩星期一次)
家細,空間有限,所以想printer size 儘細
無缐經WiFi接駁更好,咁放printer位置更flexible.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

sunshine0613 發表於 18-9-28 12:02
想買一部家用printer, 但完全沒有概念,可否請有認識的網友指點下。
用途:方便初中囡兒 在家打印完網上sea ...

brother

珍珠宮

回覆樓主:

用左canon幾年, 唔錯

大宅

之前用Epson,而家新買左brother,我會選前面入紙出紙的,會比較方便,而且無咁易jam紙,但我覺得brother好用d

男爵府

2019勳章

我用過好多個printer, Epson, Brother, Sony, Xerox, 暫時覺得Xerox幾好,但實在太太太大部,壞咗唔想再買返佢。基本上所有printer用嘅墨都好貴, 同埋要保養,為咗慳錢,我依家搵到屋企附近有間影印鋪,可以email文件俾佢影印,就算一張都得。呢個方法反而好慳錢。

我知我有啲離題,只屬個人諗法,可能都幫唔到樓主,唔好意思。

水晶宮

sunshine0613 發表於 18-9-28 12:02

Canon啦、、、

珍珠宮

Calophane 發表於 18-9-28 12:44
我用過好多個printer, Epson, Brother, Sony, Xerox, 暫時覺得Xerox幾好,但實在太太太大部,壞咗唔想再買 ...

計埋墨水,唔大量印,出街仲平
ink 而家仲係咪好易塞咀?

侯爵府

我用緊HP
前幾年買apple產品送
好好用

不過電器好講運
我呢部都用咗幾年
日日用
幸好冇乜大問題

伯爵府

2019新春慶豚圓

Calophane 發表於 18-9-28 12:44
我用過好多個printer, Epson, Brother, Sony, Xerox, 暫時覺得Xerox幾好,但實在太太太大部,壞咗唔想再買 ...

阿囡初小時,買過一部color ink jet, 但打印頻率不高,每次要用,噴墨咀都乾塞了。結果,我扔了它,改為帶回公司print,晚上再帶回家。
但阿囡大了,她今學年心平氣和要求家中添購printer.
我覺得她態度良好,提出原因也合理,所以答應了買。

伯爵府

Canon幾百蚊已經好夠用

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

五年前買咗HP,仲係4盒墨水嗰啲,都好用,主要係俾小朋友做下功課用(少用)
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

水晶宮

買部all in one最好,可以scan埋,我用hp

珍珠宮

2019新春慶豚圓

youhello507 發表於 18-9-28 13:00
計埋墨水,唔大量印,出街仲平
ink 而家仲係咪好易塞咀?

學生用嘅話經常突然要print野, 始終都係買返部方便D

子爵府

回覆樓主:

有冇邊隻牌子嘅ink冇咁容易乾?我同你嘅難題一樣次次要打印嘅時候就冇ink但係唔可以下下拎返公司打印,第一俾同事見到又畀人金手指,第二有時夜晚先話要,我去邊度打印出嚟

珍珠宮

bobosweet 發表於 18-9-28 13:22
學生用嘅話經常突然要print野, 始終都係買返部方便D

最好 laser, 煩少d

panda361    發表於 18-12-1 13:26

珍珠宮

2019新春慶豚圓

HP all-in-one, 大約5舊水就有部, HP墨水盒連打印墨頭好D, 以前用過Canon, print 相係幾靚, 但唔係成日有野print問題就出現啦, 一開機就用墨水來洗打印墨頭, 因為設計係分開的, 成日都要買墨, 用左幾年之後墨頭都塞埋, 顯示error就用唔到!

公爵府

家用要方便的話,買部四百左右的printer 連scanner噴墨就可以,大量的話根本要出去印,output都一蚊張根本好過自己印
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

2019新春慶豚圓

~緣~ 發表於 18-9-28 13:23
有冇邊隻牌子嘅ink冇咁容易乾?我同你嘅難題一樣次次要打印嘅時候就冇ink但係唔可以下下拎返公司打印,第一 ...

剛剛有朋友提議了 Fuji Xeror 用 laser printer. 我晚些再看看size

子爵府

sunshine0613 發表於 18-9-28 13:33
剛剛有朋友提議了 Fuji Xeror 用 laser printer. 我晚些再看看size

如果你知道咩價錢可唔可以上嚟分享返,Thx

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我用緊Epson, 幾好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊