想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港九龍都可以,謝謝。希望一二月放胎。
之前抽蛋前都有針灸過幾次,但醫師勁衰態度唔好口臭,之後都唔想搵佢,勁無醫德又冇時間觀念。我約五點佢叫我行陣食下野成六點先到。

未做Ivf 前同先生個個星期睇同食藥都唔係平,睇足兩年,之後年初覺得唔對路冇再睇跟住去check ,原來我地一定要做人工受孕先得,咁八月開針,上網見人話針灸有幫助 (見仁安都有但只係for 佢地人工受孕啲客),情急下就拿拿聲搵返呢個醫師幫手針灸幾次啦,不過我堅持唔食中藥,都係醫生教既

衰得佢丫,個醫師話唉都早話左你地身體差老公啲精差(咁你唔一早話無能為力?!我先生啲精根本Trap 左喺源頭出唔到黎!),我都忍佢,跟住針灸嗰排次次都話,你咁遲先搵我幫手又唔肯食藥,預左今次唔得架喇,下次再做Ivf 先搵佢全套配合就中架喇。又話我喺政府醫院度做(私家症)先唔用得中藥,佢個個客私家醫院做係可以食中藥。

勁過份,我蛋都未抽就話我衰緊。如果唔係俾面我屋企人同佢係朋友,真係問候佢左十世。

大宅

Rascalbaby 發表於 18-9-28 13:43
之前抽蛋前都有針灸過幾次,但醫師勁衰態度唔好口臭,之後都唔想 ...

你個中醫叫咩名呀?

我上次放胎失敗了,之後調理左3個月再放,去左中環岑醫師度針灸,但佢要食藥粉

別墅

Rascalbaby 發表於 18-9-28 13:43
之前抽蛋前都有針灸過幾次,但醫師勁衰態度唔好口臭,之後都唔想 ...

我有間油麻地可以介紹你,我都係放胎前針,依家針緊,

大宅

回覆 tamoneone11 的帖子

名就唔開了,費事反面,話晒家人同佢相識一場
中環邊度呀? 食藥都Ok既係之前開針排蛋先唔食咋嘛。thanks

大宅

回覆 pingcheung 的帖子

想要Contact thanks.

大宅

Rascalbaby 發表於 18-9-28 15:18

名就唔開了,費事反面,話晒家人同佢相識一場

PM 左你

大宅

Thanks

別墅

pingcheung 發表於 18-9-28 14:47

可以傳資料嗎?

複式洋房

請問可以pm給我嗎?

大宅

回覆 pingcheung 的帖子

可以pm我嗎?

複式洋房

我都想攞定資料,可唔可以比我。

大宅

可否PM我針炙醫師資料?係咪浄係針灸唔食他的中藥都可以?謝謝

大宅

你最後成功嗎?
我之前都有搵岑醫師針炙,但上次放胎搵佢針灸他的態度實在太差勁,比我感覺他對ivf認識也只是表面,所以我以後都唔會再搵佢。

大宅

icecocoa 發表於 19-4-15 15:35

你最後成功嗎?

成功左呀

你覺得佢啲態度點樣差?我只係覺得佢無乜記住病人既野,每次都要睇返張卡先知係咩事

大宅

可以俾埋資料我嗎?

大宅

tamoneone11 發表於 19-4-15 16:24
成功左呀

你覺得佢啲態度點樣差?我只係覺得佢無乜記住病人既野,每次都要睇返張卡先知係咩事

可能我有一段時間冇搵佢針炙,後來因為搵到PGS合格的胚胎,於是放胎前再去搵佢針炙,點知佢知道我做PGS就好唔高興咁,問我幫我做IVF個西醫點樣’氹‘我做PGS, 又問我知唔知PGS浪費左好多胚胎,減少成功機會。我問佢點解,佢又唔答。咁都算,就當大家理念唔同,就繼續搵佢針

到我去台北放左胎返香港,再搵佢針,佢重叫我抽血知道結果再通知佢,於是抽血當日有報告,指數於50-100之間,抽血的醫生親自打電話同我講我應該是成功了, 因為我以為一定要過100先至ok,心裡面有啲擔心。跟住我打電話比岑醫師, 約時間再去針灸,順便話個驗血結果比佢知,佢就話指數咁低應該機會唔大,我問佢即是點,佢竟然話「即係點!即係得個桔囉!」⋯⋯ 我本來已經心裡不安,重要比佢咁講,只因為肚𥚃有個胎,我忍一忍,同佢講唔洗約時間啦,就收缐。後來當日收到台北醫生回覆說指數OK,確定成功了。我個BB依架10個月大,不是得個桔!這件事話我知其實岑醫師對IVF也不是很了解,連成功指數亦不懂理解。而且醫者父母心,一個醫師對待病人唔用心,幾叻都冇用。

大宅

icecocoa 發表於 19-4-15 23:13
可能我有一段時間冇搵佢針炙,後來因為搵到PGS合格的胚胎,於是放胎前再去搵佢針炙,點知佢知道我做PGS就 ...

我想話100% 同感呀!我為了殖入前改善偏薄的內膜,去佢度針灸。點知佢問我ivf 抽幾次非常仔細。因我少卵,喺愛群抽多幾次做pgs。同埋我知佢要人地飲佢中藥,而我其實一直叫愛群中醫寄藥比我嘅,所以咪同佢講已經拎晒愛群d 藥驚撞。咁佢都無計嘅。咁佢問我點解要做pgs, 我話高齡想避免基因問題胎停,佢話有人做咗都照胎停,咁我話我知。佢話好多人無做都無事(我心諗抽居屋實有人中,無做無事唔代表pgs 無用,如果佢做pgs result 係pass 呢,啫係佢講d 嘢其實唔logical),不過要佢針我梗係無搏佢嘴,聽咗就算。(續)

大宅

可能我有一段時間冇搵佢針炙,後來因為搵到PGS合格的胚胎,於是放胎前再去搵佢針炙,點知佢知道我做PGS就 ...

(續)佢仲問我知唔知其實pgs result 係假嘅,唔pass 嘅胚胎其實都有用嘅(我又心諗咁不如搵你老婆試下擺d fail pgs 嘅胚胎,我有一個係唐氏,夠唔夠膽丫?)但表面我都係無出聲。跟住佢知我有幾個質素唔好嘅胚胎,day 3 , 無做pgs, 生長好慢,佢又話唔一定無用嘅(我心諗,我夠知呀媽係女人,六合彩都有人中,機率問題之嘛)。同埋佢成日有意無意批評愛群中醫,話我身體差,問佢邊度差,又話叫我問番愛群。咁我做咗3 次針灸照超結果係0 改善,所以我取消晒之後d appointment。其實我同佢關係唔算差,無嗌過交。不過我唔係咁buy 中醫干涉太多西醫ivf 嘅嘢。
(續)

大宅

(續)佢卡片有話佢佢一開始學歷係國內嘅博士,好似婦科,之後有喺中大進修了胚胎碩士,生殖醫學碩士呀,都算好學。所以佢有自己嘅觀點。但係,ivf 唔係淨係讀書,睇症做研究先係經驗嘅累積。咁一個就國內博士及業餘中大碩士,翁就係美國ivf 博士,有做其他研究,及每日睇成百個症,咁梗係信我自己ivf 醫生啦。整體黎講,佢對我態度唔係差,如果佢專注番自己專業,及減少要人吃佢中藥,會比較得我心。佢個診所又殘。愛群中意針灸診所裝修又靚,醫師又nice。我睇睇下佢中醫後來齋針灸 陳醫師都無過問過。令人覺得台灣嘅人係比較用心去做好件事。但岑就好hk 人,好介意短期利益咁囉。

大宅

yhyeung 發表於 19-4-16 10:41
(續)佢卡片有話佢佢一開始學歷係國內嘅博士,好似婦科,之後有喺中大進修了胚胎碩士,生殖醫學碩士呀,都 ...

所以我一定唔會再搵佢針炙。我依架搵緊有冇其他針灸醫師接受我唔食他的中藥而只做針灸。因為我都係睇愛群陳院長。

首頁

尾頁

跳至