自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

kc_01k 發表於 18-9-30 22:07
我應該唔算減得健康,我係突然有朝瞓醒,好記得係初一,就開始唔食晚上嘅白飯,淨食菜,晚上8點半後唔食嘢 ...

謝謝。好多人都話晚餐只吃餸,不吃飯
晚上7時後不吃, 呢個方法應該真係行得通

水晶宮

siu05 發表於 18-9-28 19:53
得閒攞個 網球 "look" 下

對!得閑踩下!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

fatfat0423 發表於 18-9-29 09:06
點可以咁教人食尿酸藥?!

咪係

子爵府

BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-28 19:48
兩個月前開始腳跟痛,一踩落地下就勁痛,試過痛到行唔到返唔到工,看了骨科醫生說足底筋膜炎,食完藥好些少 ...
早前聽電台節目村長梁思浩,介紹一種營養補充品,
對腳底筋膜炎,五十肩,網球肘等痛症好有療效,
好多村民都話有效。如果試左其它方法醫吾好,可以
考慮試試。
你可以打電話或what apps問下,大家真風騷團隊
何小姐攞資料的。
Tel : 6718 8616

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-7 15:18

子爵府

BK Milk勳章

😅😅

伯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

要企係度用力踩住黎loop架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

開post 接近兩個月,更新下先。

多谢網友提供嘅療法,由其拉筋運動方法,現在我每天都有做拉筋運動,加上大部份外出時會穿波鞋或鞋墊,已好了8-9成,間中還有少许痛,但拉筋後已明顯舒緩。
有痛嘅網友可以嘗試勤啲做拉筋及減少足筋受壓,應該會有改善。

翡翠宮

siu05 發表於 18-9-28 19:53
得閒攞個 網球 "look" 下

掂,我都係碌波碌好

翡翠宮

ka_hei 發表於 18-9-30 19:43
我睇政府職業診所排期做鞋墊,第一次8月13日睇醫生,即日攞轉介信去排期,嚟緊10月3日去做鞋墊,暫時未知幾 ...

del

翡翠宮

pflwall 發表於 18-9-28 20:49
我係睇馬會轉介去北區專科睇, 用咗去整畀我嘅鞋墊, 而家暫時未有返發

请問是否睇政府普通科后轉介?會否只比止痛藥已不肯寫轉介信?

男爵府

我都係每朝起身落床好痛,行到去厠所就冇咁痛!冇睇醫生,只係自己拉下筋,著多啲Nike air 波鞋,都會有改善!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-28 19:48
兩個月前開始腳跟痛,一踩落地下就勁痛,試過痛到行唔到返唔到工,看了骨科醫生說足底筋膜炎,食完藥好些少 ...

有可能站立和行路姿勢不正確! 我認識的人年輕時腳痛沒有理會,老了才發現姿勢不良, 因腳部長期受耗損,腳型也變得異常,現駝背沒發再矯正,每行不夠半小時就痛不欲生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PS123 發表於 18-11-7 16:28
有可能站立和行路姿勢不正確! 我認識的人年輕時腳痛沒有理會,老了才發現姿勢不良, 因腳部長期受耗損,腳 ...

我未试過咁痛法,上年去日本玩行到脚軟都未痛過,相信係買左對平底鞋著所以出事

大宅

回覆樓主:

我嚟緊月尾先攞到鞋墊,但上個月中被我發現a字頭波鞋,有厚墊底款試寄個下好舒服,所以就立即買左一對,試著左幾日隻腳沒再痛了,之後再回購,暫時著左差不多一個月,感覺良好

男爵府

回覆樓主:

要拉筋

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-7 16:32
我未试過咁痛法,上年去日本玩行到脚軟都未痛過,相信係買左對平底鞋著所以出事
...

我上次又係著平底鞋行出事. 痛左幾個月.

最後係鞋墊+好勤力碌網球(一日幾次每次幾分鐘, 痛切心肺)兩個星期加埋各種拉筋, 之後就慢慢無事.

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-7 18:33

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章

回覆 ngwong2 的帖子

你主動要求佢寫紙你去專科排, 我果次好快, 半個月有期了.普通科淨俾左止痛藥我, 但叫我忍到最好唔好食, 因為好傷肝腎睇專科, 物理治療師會幫你檢查對腳係咩問題, 我就係半扁平足, 所以幫我做了個鞋墊同教我拉筋

以前行得耐會腳痛, 而家一直用鞋墊, 已沒有出現筋膜炎既種情況了

翡翠宮

pflwall 發表於 18-11-8 09:53
回覆 ngwong2 的帖子

你主動要求佢寫紙你去專科排, 我果次好快, 半個月有期了.普通科淨俾左止痛藥我, 但叫 ...

收到,tks

大宅

ka_hei 發表於 18-9-30 19:43
我睇政府職業診所排期做鞋墊,第一次8月13日睇醫生,即日攞轉介信去排期,嚟緊10月3日去做鞋墊,暫時未知幾 ...

請問你係政府轉介定直接去睇?

大宅

palmchristy 發表於 18-11-7 18:10
我上次又係著平底鞋行出事. 痛左幾個月.

最後係鞋墊+好勤力碌網球(一日幾次每次幾分鐘, 痛切心肺)兩個星 ...

請問碌網球時係咪會有痛? 要悲繼續碌?

首頁
23456...9

尾頁

跳至