自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

loved 發表於 18-9-29 13:03
請問冇水晶簇可以點做?而家已經帶緊,淨化仲有冇用?

最好係晶簇或晶洞,晶柱都好,其次係碎石

男爵府

cbeyond 發表於 18-9-29 12:28
有假,N年前我係葵涌廣場見到串手珠幾靚, 諗住送俾人做生日禮物。
之後攞番去相熟店先知係假。
真, 好似其 ...

請教下點先為之有 feel 呢?
帶上手後特别覺得冰涼,呢啲就係feel 嗎?

珍珠宮

@Ting@ 發表於 18-9-29 13:06
點解晶簇或晶洞,晶柱可以淨化水晶手串,反而水晶手串就冇淨化功能?如果水晶手串經過好多人手而被污染咗,難道晶簇或晶洞,晶柱冇經過任何人手處理?真心請教!

男爵府

@Ting@ 發表於 18-9-29 13:06

請問晶洞是否愈深愈好?晶洞及晶簇的擺放位置有講究的嗎?

男爵府

loved 發表於 18-9-29 13:12
點解晶簇或晶洞,晶柱可以淨化水晶手串,反而水晶手串就冇淨化功能?如果水晶手串經過好多人手而被污染咗, ...

我都係賣水晶朋友教架咋

男爵府

staywithli 發表於 18-9-29 13:14
請問晶洞是否愈深愈好?晶洞及晶簇的擺放位置有講究的嗎?

應該無關係

珊瑚宮

staywithli 發表於 18-9-29 13:12
請教下點先為之有 feel 呢?
帶上手後特别覺得冰涼,呢啲就係feel 嗎?
...

每個人感覺唔同, 有人覺得上手會痺, 有人會覺得特別重, 有人會覺得有野篤住, 咪係感覺。
水晶無射燈射, 係冷氣地方, 根本就係冰涼。
若長期都覺特別冰涼, 我建議清洗吓, 唔知會唔會有唔好能量附上。
不過都要見到實物先知, 未必係唔好的

珊瑚宮

loved 發表於 18-9-29 13:12
點解晶簇或晶洞,晶柱可以淨化水晶手串,反而水晶手串就冇淨化功能?如果水晶手串經過好多人手而被污染咗, ...

晶簇, 晶洞有經人手, 但唔會過分打磨, 最多係掘出來, 清洗左泥土。
大自然界有自己修復能力, 簇, 洞, 面積大, 修復亦快。
手串, 圓珠, 你覺得件水晶仲有咩角位, 如柱, 可接收自然界能量呢?

已刪除用户

男爵府

cbeyond 發表於 18-9-29 13:20
每個人感覺唔同, 有人覺得上手會痺, 有人會覺得特別重, 有人會覺得有野篤住, 咪係感覺。
水晶無射燈射, 係 ...

我聽過有玩開的朋友話摸上手會有微電流通過的感覺,但我去摸過好多實體店的水晶,唔知係我特别遲鈍定點,真係冇乜特别感覺。
所以我依家都睇啱唔啱眼緣囉

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-9-29 13:26
晶簇, 晶洞有經人手, 但唔會過分打磨, 最多係掘出來, 清洗左泥土。
大自然界有自己修復能力, 簇, 洞, 面積 ...

原來咁解,唔該曬。

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-9-29 13:26
大自然界有自己修復能力, 簇, 洞, 面積 ...
再請教,如果屋企冇水晶簇水晶洞之類,仲有冇其他方法可以淨化水晶串光呢?已經戴在手幾個星期,還需要淨化嗎?

珊瑚宮

staywithli 發表於 18-9-29 13:34
我聽過有玩開的朋友話摸上手會有微電流通過的感覺,但我去摸過好多實體店的水晶,唔知係我特别遲鈍定點, ...

無關事, 有些人特別敏感啫, 唔代表feel唔到就唔好。
我有串閃靈鑽手串, 初帶時手痺左1星期, 習慣左, 咪又無乜野

珊瑚宮

loved 發表於 18-9-29 13:40
再請教,如果屋企冇水晶簇水晶洞之類,仲有冇其他方法可以淨化水晶串光呢?已經戴在手幾個星期,還需要淨化 ...

我自己會望吓水晶, 仲好有光澤, 我通常唔會特別理佢。
見暗左, 咪清洗吓。
上面講沖水曬月光, 或者搵布包住水晶, 埋入海鹽, 咁咪唔傷水晶。

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-9-29 14:09
我自己會望吓水晶, 仲好有光澤, 我通常唔會特別理佢。
見暗左, 咪清洗吓。
上面講沖水曬月光, 或者搵布包 ...
唔該曬你!

男爵府

瞓得好勳章

@Ting@ 發表於 18-9-29 12:43

所有水晶都唔好浸水,洗乾淨放上晶簇已經夠

我只有碎晶,放窗邊可以嗎?窗位置平時曬到太陽同月亮

男爵府

bb_515c 發表於 18-9-29 14:26
我只有碎晶,放窗邊可以嗎?窗位置平時曬到太陽同月亮

其實唔洗一定晒到月光同太陽,有d水晶係唔可以比太陽長時間晒到,放陰涼位係最好

男爵府

@Ting@ 發表於 18-9-29 10:32

茶晶同黑曜

別墅

bb_515c 發表於 18-9-29 10:23
買左幾條水晶手串,另外買左d白碎晶嚟淨化水晶,係咪如果要淨化得好d,用晶簇會好d?

另外你地可唔可以分 ...

上2個月都突然迷住左,買左11條

大宅

bb_515c 發表於 18-9-29 10:49
原來咁有講究
我唸暫時用住碎晶淨化先,我怕帶左上手之後,個感覺無咁強,我怕我3分鐘熱度
...

碎石冇力淨化嫁喎!

首頁
12345...8

尾頁

跳至