3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 sinam 的帖子

totally agree!

大宅

回覆 nggalaxy 的帖子

我寫個字,佢照跟我寫,教筆順係無問題,不過上小學就發現佢左手會遮住自己視線,暫時字體無問題

複式洋房

寫字無咩所謂啦,習慣就好,不過其他生活習慣就要考慮下,例如揸筷子

大宅

我細個所有野都左手. 之後右手寫字. 但所有字都好樣衰. 用唔到力仲好慢. 因為我做其他野依然係左手

男爵府

nggalaxy 發表於 18-9-29 23:14
我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

我自己都係左手人(現在右手寫字,筷子),我仔現在k2都有同樣問題。真心要迫返佢用右手,如果唔系人越大,問題只會越大。。。我自己細個經歷,因為左手人係用右腦,教寫字時自己的學習mode就會好似一面鏡咁,(右手人只需要記筆順,左手的話要記字型,要記自己隻手呢一筆係向入定向出,記錯咗就變咗唔系字,對於一個三四歲的小朋友要處理真係好慘,之後轉用右手,初時係會無力,支筆的角度慢慢就會就到隻手,但可以跟到其他人的筆順,學習就好咗。左手小朋友多數會有鏡面思維,變相個字會反轉或者字型會大細不一,寫得唔好,學習自然差,差就更加無心機。

大宅

MommyPanel勳章

ilovecafe 發表於 19-3-30 03:12

我自己都係左手人(現在右手寫字,筷子),我仔現在k2都 ...

我小朋友又無鏡字既情況,其實佢讀幼稚園時真係好輸蝕,寫又寫得慢過人,又未學字型結構。
但上左小學一路學習字型、組合,佢慢慢又ok喎。
我覺得最麻煩係睇唔到自己寫緊既字...所以佢要追上人地寫字速度係要加倍努力架。
P.s.我仔都有試過用右手寫但真係唔work...

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我唔主張改佢返右手既, 即係迫佢跟大部份人既步伐. 左手寫字又唔會一定唔靚, 當然要接受隻手high返落去既問題. 不過第時仲有幾多野係要真手寫都未知啦. 係米?

細囝初初K1畫線條時我會企係佢左邊, 用右手渣住佢左手. 而家基本上我係另一張紙寫筆順佢照跟都無咩問題既.
佢空間感都幾好. 我記得大囝(右手)時個字由格內幾高開始都要慢慢教, 反而左仔完全唔洗煩尼樣野, 同埋以佢年齡計, 字體寫得都唔錯.

別墅

我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

我媽細個左拗,被我婆婆強迫轉用右手,佢話當年細個個時好辛苦,右手冇力但要寫字。
到我媽生左我同我細佬,我同細佬兩個都左拗,我就筷子寫字左手,剪野右手,打波羽毛球碌保零球左右手都得,但我細佬係全左手。
我覺得左手寫字冇乜問題,我同我細佬都冇筆劃唔順的問題,當年讀幼稚園個時個老師都好好,細心教我地用左手寫字。
我同我細佬音樂方面都好ok,識吉他鋼琴單簧管豎琴,我自己仲係合唱團。
細個美勞作業都拎到9字頭(不過細佬美勞就差d)
到我大個d,左手學埋寫 calligraphy,用dip pen寫一樣冇問題。
到現在28歲,嫁個老公都一樣係左拗,同老公係生活上覺得完全冇問題

禁止訪問

男爵府

Bigpig_2007 發表於 18-10-1 00:53
我可以用我個人經驗告訴你,佢如果仲細,你一定要幫佢轉做右手寫!

因為寫中文字,大部份都係由左到右寫 ...

我自己係用左手嘅,自問字體都算整齊,但係我先生係用右手嘅佢寫啲字勁核突所以呢啲嘢係唔關事

男爵府

謝謝!
...
我女用左手, 我用右手, 所以我坐女左邊, 用右手捉住女左手教寫字.

男爵府

回覆樓主:

我細仔都係左撇子,佢乜都係用左手,揸筷子,例水。。。相反係我去學左手,教他寫字。 我又唔覺得好大問題, 反而自已學了左手,覺得自已多樣功能。

唔好夾硬叫他用右手, 我告訴他,很多美國總統都是左撇子。

大宅

nggalaxy 發表於 18-10-1 18:46
佢今年5歲啦....細個我已經問過老師,佢地話左拗唔駛矯正。
我有試過叫佢用右手,但隻右手係冇力,寫唔出 ...

右手既小朋友一樣有筆順問題,唔關左右手事,係對寫字概念既問題。左拗既人佢地自己會調節,唔需要太擔心。反而佢明明係左手,你逼佢用右手,佢仲更加唔舒服。(你諗下,如果有提逼你用左手,你覺得點)

首頁

尾頁

跳至