3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 sinam 的帖子

totally agree!

洋房

回覆 nggalaxy 的帖子

我寫個字,佢照跟我寫,教筆順係無問題,不過上小學就發現佢左手會遮住自己視線,暫時字體無問題

洋房

寫字無咩所謂啦,習慣就好,不過其他生活習慣就要考慮下,例如揸筷子

大宅

2019新春慶豚圓

我細個所有野都左手. 之後右手寫字. 但所有字都好樣衰. 用唔到力仲好慢. 因為我做其他野依然係左手

大宅

nggalaxy 發表於 18-9-29 23:14
我個女左拗,但我用右手....完全唔知點教佢寫字,有冇媽媽有經驗呀?
謝謝!
...

我自己都係左手人(現在右手寫字,筷子),我仔現在k2都有同樣問題。真心要迫返佢用右手,如果唔系人越大,問題只會越大。。。我自己細個經歷,因為左手人係用右腦,教寫字時自己的學習mode就會好似一面鏡咁,(右手人只需要記筆順,左手的話要記字型,要記自己隻手呢一筆係向入定向出,記錯咗就變咗唔系字,對於一個三四歲的小朋友要處理真係好慘,之後轉用右手,初時係會無力,支筆的角度慢慢就會就到隻手,但可以跟到其他人的筆順,學習就好咗。左手小朋友多數會有鏡面思維,變相個字會反轉或者字型會大細不一,寫得唔好,學習自然差,差就更加無心機。

大宅

2019勳章 MommyPanel勳章

ilovecafe 發表於 19-3-30 03:12

我自己都係左手人(現在右手寫字,筷子),我仔現在k2都 ...

我小朋友又無鏡字既情況,其實佢讀幼稚園時真係好輸蝕,寫又寫得慢過人,又未學字型結構。
但上左小學一路學習字型、組合,佢慢慢又ok喎。
我覺得最麻煩係睇唔到自己寫緊既字...所以佢要追上人地寫字速度係要加倍努力架。
P.s.我仔都有試過用右手寫但真係唔work...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊