自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

林 小 姐 在 灣 仔 工 作 , 每 日 下 班 後 步 行 往 灣 仔 碼 頭 乘搭 渡 輪 。 她 表 示 , 早 前 接 連 兩 個 晚 上 , 竟 在 碼 頭 附 近 分 別 遇 上 兩 名 操 普 通 話 的 男 子, 同 樣 聲 稱 遺 失 錢 包 , 向 她 借 錢 應 急 。
她 指 , 兩 名 男 子 均 年 約 30 歲 、 打 扮 斯文 , 「 初 頭 都 係 話 想 借 幾 百 蚊 , 見 我 唔 肯 , 就 改 口 話 借 幾 十 蚊 , 我 堅 決 唔 肯 借 , 佢哋 掉 頭 就 走 咗 ! 」 林 小 姐 對 二 人 行 徑 甚 感 懷 疑 , 估 計 藉 詞 丟 了 錢 包 「 博 同 情 」 行 騙, 專 向 途 經 單 身 女 士 埋 手 。
及 後 她 在 灣 仔 警 署 附 近 遇 到 另 一 名 男 子 , 情 況 與 以 上 兩 次 相 同 , 她 擔 心 騙 徒 四 出 騙 人 , 故 向 本 報 反 映 , 盼 市 民 提 高 警 覺 。

林 小 姐 向 本 報 報 料 後不 久 , 記 者 竟 遇 上 相 同 經 歷 。 3 月 28 日 凌 晨 , 記 者 途 經 油 麻 地 永 星 里 , 一 名 身 穿黑 色 西 裝 、 恤 衫 、 西 裝 褲 、 手 持 黑 色 公 事 包 、 年 約 30 餘 歲 的 男 子 迎 面 而 來 , 揮 手截 停 記 者 , 以 北 方 口 音 普 通 話 問 道 : 「 請 問 你 會 說 普 通 話 嗎 ? 」
該 名 男 子 自稱 是 遊 客 , 從 北 京 來 港 , 不 小 心 丟 了 錢 包 : 「 你 能 不 能 給 我 點 錢 吃 飯 , 我 明 天 就 會把 事 辦 好 , 再 回 請 你 好 不 好 ? 」 這 樣 一 問 , 記 者 腦 海 中 即 浮 現 林 小 姐 的 個 案 。
記者 伸 手 進 手 袋 , 假 裝 尋 找 錢 包 , 男 子 逮 住 機 會 繼 續 說 : 「 其 實 我 今 晚 也 沒 地 方 住 。」 他 更 遞 上 一 張 名 片 ( 見 圖 ) , 聲 稱 是 安 徽 省 一 對 外 貿 易 公 司 的 總 經 理 , 姓 名 張 X明 。
記 者 隨 身 有 一 部 拍 攝 功 能 的 手 機 , 為 保 留 證 據 借 故 說 : 「 張 先 生 , 你 很 帥 , 不 如 幫 你 拍 個 照 好 嗎 ? 」 他 笑 嘻 嘻 地 答 應 ( 見 相 片 ) 。
拆 穿 騙 局 立 即 翻 臉 記者 依 照 名 片 上 的 電 話 即 時 致 電 求 證 , 同 時 跟 「 張 總 」 繼 續 談 : 「 不 如 我 今 晚 請 你 吃飯 。 」 張 笑 着 拒 絕 : 「 不 用 了 , 你 給 我 點 錢 就 行 了 。 哎 , 你 打 北 京 的 電 話 沒 人 接 啦, 這 麼 晚 , 怎 會 有 人 呢 ? 」 記 者 打 完 一 串 大 陸 固 網 號 碼 , 一 如 所 料 , 電 話 不 能 接 通。
擾 攘 逾 5 分 鐘 , 記 者 最 後 拆 穿 騙 局 , 指 着 前 方 向 他 說 : 「 前 面 不 遠 就 是 警察 局 , 你 丟 了 錢 包 , 我 陪 你 去 報 警 好 了 , 沒 錢 也 要 求 助 呀 ! 」 「 張 總 」 臉 色 一 沉 ,發 覺 事 敗 , 即 翻 臉 兇 悍 的 說 : 「 把 名 片 還 我 ! 」
記 者 拿 着 隨 身 的 雨 傘 作 「 防 衞 」 堅 拒 交 還 , 他 悻 悻 然 掉 頭 離 去 。
記 者 將 拍 得 照 片 交 林 小 姐 查 看 , 確 認 他 是 她 遇 到 的 其 中 一 人

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

其實幾年前我都遇著d咁既騙徒,但只係問我伶$20但我冇俾

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好眉好貌生沙蝨。

珍珠宮

香港仲有鬼人做好心咩...

大宅

放寬自由行既後果

子爵府

:;pppp: :;pppp:
[url=http://www.elimy.com]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

Yes!

原帖由 shirley73a 於 09-4-11 14:34 發表
就係咁..香港d人變得越嚟越冷漠!! 連我自己都唔敢做好人...

水晶宮

哇..通常我都有咁遠彈咁遠...
真係冇錢當街借錢既野 咁易被我遇到咩..

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

這位記者好叻,連相都影埋.

男爵府

原帖由 shirley73a 於 09-4-11 14:34 發表
就係咁..香港d人變得越嚟越冷漠!! 連我自己都唔敢做好人...

me too

男爵府

遇到呢D人,通常我會話幫佢報警

伯爵府

我都係,記得細個至出來工作頭幾年,見到街上乞丐,都會比錢佢地,但太多太多既行騙、假乞丐等事情發生,所以我都唔敢做好人。

世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

原帖由 tsuitung 於 09-4-11 16:17 發表
我都係,記得細個至出來工作頭幾年,見到街上乞丐,都會比錢佢地,但太多太多既行騙、假乞丐等事情發生,所以我都唔敢做好人。

何止不給錢街上乞丐,我連在街上捐錢買獎券的都不會買(星期六買旗除外),因我都遇過假獎券及假捐款活動

亦是這些人令人愈來愈沒有同情心

男爵府

冇錯...有時就算係問路都有D驚,話迷魂黨拍一拍膊頭就會令你神智不清

大宅

原帖由 Japenese 於 09-4-11 16:14 發表
遇到呢D人,通常我會話幫佢報警

我都會咁做
http//lc-club.shopping.fashionsky.hk

複式洋房

原帖由 tkkmama 於 09-4-11 14:06 發表
香港仲有鬼人做好心咩...

男爵府

在國內很多大城市治安很差,街頭搶劫、入屋行劫,放寬自由行,等於放d賊仔自由行,大家要小心荷包財物、小孩、老公、門窗、電話騙案、街頭騙案......................不能盡錄,仲有細菌、傳染病

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢真樣衰...撞到生果報記者

首頁

尾頁

跳至