0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

mwsiipb2 發表於 18-10-3 13:28
飲水怕吾怕架?

如果你驚一係就奶粉開稀小小!我囡重有重得幾好冇其他問題

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hamsterma 發表於 18-9-30 20:36
飲多d水,繼續按摩肚仔

6 個月以下嘅 BB 唔建議俾水佢飲。(可以去問吓醫生或上衛生署網業上揾資料睇) 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mwsiipb2 發表於 18-10-2 17:39
究竟bb可唔可以飲水㗎, 一啲又話可以一啲就話唔可以?

舊時可以,但而家話唔好。

大宅

回覆樓主:

綠色便便係因為奶粉鐵質多,bb吸收唔晒柯番出黎,正常冇事的!
至於飲水問題,依家醫生建議6個月以下唔需要飲水!
開奶可以開多10-20ml水,睇下有冇好啲.
如果長期係咁,建議轉奶粉.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

mwsiipb2 發表於 18-10-4 07:52
加多啲水咁咪會溝淡咗奶粉嘅份量囉

唔係餐餐都開稀, 便秘可試開稀1-2餐.

mwsiipb2 發表於 18-10-2 17:39
究竟bb可唔可以飲水㗎, 一啲又話可以一啲就話唔可以?

BB胃口同精神都ok,媽媽都唔洗咁擔心。初生BB可以由飲奶吸收足夠水份,一般唔建議額外飲水,為免影響下一餐飲奶胃口。BB尿尿顏色係淺黃/啡, 加上每日有6 條或以上濕片,都代表佢水份充足架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
mwsiipb2 發表於 18-10-2 17:37
出世到而家個半月,係呢2个星期先至便便辛苦,疴左深綠色好臭嘅便便。
...

初生BB排便需要協調同控制腹腔與盆腔肌肉,以增加腹腔壓力將大便推出,如果BB便便乾同硬,媽媽可能覺得BB便便時辛苦d。媽媽有幫BB按摩肚仔好好啊,刺激腸道蠕動和放屁,可以增加按摩時間同次數,約5-10分鐘左右5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向按佢肚仔。將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),都可以幫助排便同減少肚風架!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

珍珠宮

mwsiipb2 發表於 18-10-1 00:22
你有冇睇架?全日食六餐奶粉喎。

奶粉bb係兩餐之間要餵D水架

禁止訪問

珍珠宮

mwsiipb2 發表於 18-10-8 13:08
我而家好迷,有啲人又話唔好為水,有啲人又話要餵水????

我就有比了,兩餐之間比少少佢。

首頁

尾頁

跳至