自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我兩個仔,大仔測驗一兩日前叫佢自己試默,唔識幾個字叫佢寫多幾次就可以,最少90分,細仔幾句野溫幾日,溫完第三句唔記得第一句,但明明個細聰明好多

大宅

feifei_baby 發表於 18-10-1 10:55
只係二年班,範圍也不是多,十零個詞語,再加幾句課文,認字量唔差,但默寫真係唔太得,已經用四色筆同佢一 ...

點解要怪個小朋友?個小朋友可能怨你點解唔生得佢聰明d

公爵府

sasa@uk 發表於 18-10-1 15:15
咁樣記一個字,咪好多野要記囉?
佢係每個字都需要咁記? 定難記果d 先咁記?
...

淨係錯字難字only,佢有部分字係識嘅,否則人都癲...

大宅

只係二年班,範圍也不是多,十零個詞語,再加幾句課文,認字量唔差,但默寫真係唔太得,已經用四色筆同佢一 ...

有無試下拆件上,我仔而家小一開始巳經係咁,一派範圍第一日開始溫, 當二十個詞語,每日溫五個.

例如,第一日溫熟五個,第二日重黙第一日五個再溫新的五個,第三日再繼續加上去如此類推。

子爵府

親子王國15週年勳章

冇辦法啦,唯有平日多練字,寫得多就記得。我以前都要溫 5 日,一日默 2 次,仲要咁都未必有 100 分,因為我筆畫有問題,老師又捉得嚴。

後來都係自己抄範圍抄 3-4 次,就可以去馬。d 補習社都係用呢招,好多同學都係咁可以攞高分。

公爵府

singpoluk 發表於 18-10-1 15:17
點解要怪個小朋友?個小朋友可能怨你點解唔生得佢聰明d

我邊句怪緊我小朋友?我明明就係上嚟問有冇好方法等小朋友溫默書唔使咁費時,我都想佢free多啲時間出嚟玩...

公爵府

subica 發表於 18-10-1 15:20
有無試下拆件上,我仔而家小一開始巳經係咁,一派範圍第一日開始溫, 當二十個詞語,每日溫五個.

例如, ...

已經係咁將默書範圍分成幾part,一part啱到咁上下再加上去,如果一炮過默哂,改正都有排改...

大宅

feifei_baby 發表於 18-10-1 15:27
已經係咁將默書範圍分成幾part,一part啱到咁上下再加上去,如果一炮過默哂,改正都有排改...
...

有啲小朋友對中文字係無概念我而家都讀黙中範圍好大好痛苦

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

噢!睇到大家的分享,我先知自己對小朋友要求太高,自己又抽唔夠時間幫佢,有點慚愧
我小朋友默中文分兩部分:默詞語(12-13個)背默一首詩
默書之前一個星期,老師會叫佢地將詞語抄三次,詩抄一次
默書前兩日先再叫佢溫,但佢多數睇兩睇就默,一般都會錯幾個字,多數都係長短筆劃、穿唔穿頭問題,有時係我細個學時,老師都教錯,我又教錯佢
今次默書,錯一個字,無穿頭,應該我自己都無留意要穿頭,俾老師扣分,但我有怪責佢唔小心,好內疚呀!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你都好,我個同佢越默得多,佢越錯得多,唔知點幫佢。根本唔上心+金魚認憶,錯既繼續錯,本來啱既都變錯。

水晶宮

Wongmendy 發表於 18-10-1 11:13
真係好chur! 有些學校是一個星期有齊中英默!仲chur!

我仔學校就係,逢星期三中默,逢星期五英默

別墅

HiPP勳章(1)

回覆 feifei_baby 的帖子

你幫得太多,只須簡單的一個動作,抄寫及用口讀出聲,就能做到心到、眼到、手到,我大女念木蘭辭,三佰幾個字,一字不漏,而家讀大學一年級.
生命是雙親俾你,你冇得揀. 但生活是你自己的,所以希望大家可以開開心心地生活,反正喊又一日,笑又一日,大家努力啊.

別墅

今日嘅節目就係溫默書,金魚記憶,無心裝載,嘔血中

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔相反 中文OK 英文就

琥珀宮

feifei_baby 發表於 18-10-1 14:03
阿女應該唔係讀寫障礙,佢默6次係可以100分的,只係花太多時間喺默書呢件事上了
...

咁都冇辦法㗎,默多幾次有成績已唔錯啦,好好㗎嘞。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Wongmendy 發表於 18-10-1 11:13
真係好chur! 有些學校是一個星期有齊中英默!仲chur!

公爵府

linglingchai 發表於 18-10-1 15:56
回覆 feifei_baby 的帖子

你幫得太多,只須簡單的一個動作,抄寫及用口讀出聲,就能做到心到、眼到、手到 ...

我小朋友仲係細,先7歲,也不是叻果類小朋友,如果一個動作搞得掂我就唔使搞咁多嘢啦.... 我都知抄多幾次會識,但返完全日學,做埋功課,如果我要佢勁抄默書範圍我都唔忍心,教佢拆字,如果佢大個啲學到呢個方法自己溫就最好了!我記得我細個都要溫默書溫到夜夜地,但我返下午班可以遲起身...

琥珀宮

LittleRoxie 發表於 18-10-1 15:32

慢慢來,我女一至三年級溫中文

中一咁早教《楊修之死》與《背影》 兩篇都係好有印象嘅課文 ,不過好似係高中至教。仔女一上中學已唔跟佢地讀書,所以已脫哂節嘞。

首頁

尾頁

跳至