6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

岩岩8個月大,一直有留間空房整做baby room等BB自己訓
NB個時就話怕嘔奶或者訓訓下猝死
我同我老公傾左幾日就決定比B自己訓
感今朝我媽同我爸黎我到睇BB
已經係感講我黐左線感細個唔可以自己訓
起碼3歲先自己訓,仲係感講如果佢一個人到時喊工人都唔知
我解釋比佢聽我買左baby monitor,我一個工人一個。
有咩風吹草動都知道
之後仲要搵埋我99一齊黎疲勞轟炸我
99仲要話:成日都外國外國,你係中國人啊,跟咩外國啊?
我唔想BB到時太依賴到左幾歲仲要同房同床

大宅

Ahribb 發表於 18-10-1 22:58
岩岩8個月大,一直有留間空房整做baby room等BB自己訓
我同我老公傾左幾日 ...

我都明長老嘅疲勞轟炸好難處理,但俾我我會用自己嘅方法試吓先。如果BB夜晚通常都係一覺訓天光唔會成日醒,自己訓就冇乜問題啦只要確定BB床安全佢反訓都會抖到氣。如果一定要就下長老們就可以等佢大啲識行先分房訓。又唔洗等3歲,我仔2歲開始自己房訓,半夜喊醒識得走過黎我房揾我地了。

複式洋房

咁真啦 八個月就比bb一個人訓真係太早啦 我仔仔依家已經1歲啦 我都唔放心比佢爺爺嫲嫲一齊訓 有時夜晚會喊 而且我都唔放心 有咩乜意外到時後悔都無用 起碼2歲先

大宅

回覆樓主:

樓主如果唔使同住,就唔好理佢地講咩。
bb父母有最終決定權,況且你地已傾好,又準備咗monitor,只要bb已識反身,你地又移走床上多餘雜物,其實都好安全。
健康院書仔都教bb夜晚喊可以等佢試下自我安撫先,唔使咁快回應住。
越大越習慣咗就越難適應自己一個訓,我覺得8個月可試下

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果唔使同住既話,我覺得真係唔需要理佢地咁多

男爵府

8個月大我都認為太早左點,太細個始終都需要媽媽係身邊安撫

別墅

其實我仔三個月大已經俾佢自己一個瞓, 我同老公都興幸我地有呢個明智之舉, 奶奶都好贊成,仲覺得阿b 叻仔

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我細B都未單獨自己訓。

珍珠宮

BB可以自己訓一間房,不過要勤點睇下先放心嘅。

珍珠宮

8個月我都覺得仲細。我自己個b半夜會起身飲奶,就算唔飲奶,半夜都會起身睇下隔離有無人先會安心繼續訓。

複式洋房

我仔係一出世就自己訓。我細個都係。

大宅

回覆樓主:

我覺得得8個月就要自己一間房就太早啦,不過同大人同床就更加差,所以我同自己個b係同房不同床,bb床放大人床旁邊,而家佢半夜醒見到有人會自己瞓返,瞓唔返會企起身拍我,如果自己房放唔落bb床,我諗我會自己去埋bb房打地鋪陪佢

子爵府

我同你掉返轉,我唔捨得比女自己一間房,驚佢半夜喊自己唔知。反而我家人好堅持快d比女自己訓。

大宅

我個b 3個月左右我地就俾佢自己瞓一間房. 佢間房喺正我地隔離. 佢夜晚喊我地會聽到

大宅

我覺得重點半夜bb醒咗喊,一定要監察到,有人知,如果做得到,同唔同房都無所謂。但關鍵係個monitor放工人到,你信工人?bb始終唔係工人生的,你放一人一個又如何?你放一人十個都係咁話,bb喊,佢大覺訓,你都未必知,你信佢真係成日留意住,有聲即刻去bb房睇呀?

珍珠宮

我覺得啱嘅嘢,你可以堅持,當然同長老講嘅時候,要用D藝術

大宅

回覆樓主

我小朋友5個月開始分房訓
其實用baby monitor 好安全
因為佢有收音再放大 少少聲都好清楚
反而同房你都未必會成日睇住,因為自己都訓著左
So far 我覺得大家都訓得好 又唔會因爲大左訓慣唔肯自己訓

男爵府

無話邊個岩邊個錯~你覺得無問題就堅持

不過我自己係同阿囡一齊訓到上K1,
當係成人禮咁既情況下比佢自己訓,
一齊訓咁耐純粹係我想比多D安全感佢去成長,
到我覺得佢READY好就放手俾佢自己訓,

反而係公公婆婆話我寵壞佢, 一齊訓咁耐搞到佢痴身

但事實係阿囡依家好自信,對我好有安全感

大宅

8個月真係太細喇,呢個階段係要建立多d安全感比bb,例如bb訓醒見到媽媽就係身邊,係要學獨立但要再等大d先會好d

首頁

尾頁

跳至