自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完條頸愈黎愈腫,睇過普通醫生都摸到腫,排左政府但要19年12月先有。想自己出去睇專科,但身邊無人有醫生介紹,上網搵又唔知邊個好,有無jm有邊個醫生睇過好好介紹比我?唔該哂大家

大宅

wawafu 發表於 18-10-1 23:16
生完條頸愈黎愈腫,睇過普通醫生都摸到腫,排左政府但要19年12月先有。想自己出去睇專科,但身邊無人有醫生 ...

佐敦何旭熙

男爵府

Ennael 發表於 18-10-1 23:18
佐敦何旭熙

我都係睇佢, 幾好.
不過每次睇都等得超耐..

大宅

Ennael 發表於 18-10-1 23:18
佐敦何旭熙

唔該哂(emoji)(emoji)

大宅

bubu2910 發表於 18-10-1 23:26
我都係睇佢, 幾好.
不過每次睇都等得超耐..

唔該哂你,會唔會要等半日架?等得耐咁入去同醫生傾時間會唔會都好快就完?佢講解詳唔詳細?因為我驚有啲醫生要等好耐又會好快趕你走

大宅

生完條頸愈黎愈腫,睇過普通醫生都摸到腫,排左政府但要19年12月先有。想自己出去睇專科,但身邊無人有醫生 ...

我老公幾個月前做左手術,佢睇盧寵猷醫生,都幾好,但佢唔平,醫生手術費都5萬幾,老公都係見可以claim公司保險同自己份保險,兩份cover到先搵佢做

男爵府

wawafu 發表於 18-10-1 23:38
唔該哂你,會唔會要等半日架?等得耐咁入去同醫生傾時間會唔會都好快就完?佢講解詳唔詳細?因為我驚有啲 ...

我幾年前睇過佢,我條頸有舊野腫左,帶埋片比佢睇,入到去佢講兩講就叫我快d做手術,又話開頸幾錢,如果唔想開頸可以系乳房開窿引線上頸做嚇到我系咁喊,之後我agent知道左,介紹左另一個醫生比我,叫我睇多次,之後我另外一個醫生話可能系血pop,同我系頸抽左粒野去化驗,感恩之後一路冇事,所以之後我每年都有返去檢查起碼唔洗無端端比人擋頸

子爵府

回覆 wawafu 的帖子

去法國醫院睇內科,醫生會要你先驗血,甲狀腺激素(TSH) 及甲狀腺荷爾蒙(T3 和T4)。
驗血後,醫生會要你照超聲波(甲狀腺),如果只係積血或積水,照超聲波嘅醫生已經可以用針吸走膨脹部分,不用做手術。

大宅

阿檬豬 發表於 18-10-2 00:41
我幾年前睇過佢,我條頸有舊野腫左,帶埋片比佢睇,入到去佢講兩講就叫我快d做手術,又話開頸幾錢,如果唔 ...

咁你最後係睇邊個醫生?

大宅

馬卡龍lover 發表於 18-10-2 00:04
我老公幾個月前做左手術,佢睇盧寵猷醫生,都幾好,但佢唔平,醫生手術費都5萬幾,老公都係見可以claim公 ...

唔該哂你

大宅

worrywong 發表於 18-10-2 00:49
回覆 wawafu 的帖子

去法國醫院睇內科,醫生會要你先驗血,甲狀腺激素(TSH) 及甲狀腺荷爾蒙(T3 和T4)。

一日內可搞掂哂?係咪就咁去唔洗指定任何醫生?

男爵府

wawafu 發表於 18-10-2 09:20
咁你最後係睇邊個醫生?

仁安醫院,馮明杰!多得他,我條頸冇比人擋到所以我好感謝佢架

大宅

阿檬豬 發表於 18-10-2 09:26
仁安醫院,馮明杰!多得他,我條頸冇比人擋到所以我好感謝佢架
...

佢都係甲狀腺專科嗎?

大宅

我睇楊孝祥,我覺得佢好好
我原本係將軍澳醫院抽左針,結果係細胞核有啲不規則,醫生話一係切半邊驗一係觀察,佢答到咁所以我揀觀察先,後來上網睇人講楊醫生幾好所以去睇,第一次睇佢幫我用超聲波照,佢話血流量好高唔常見,建議都係切(第一次去政府照時,負責照個醫生有問過我之前有無照過,當時咁問都擔心,但從無人講過有咩問題,我估都係見血流量高)但我唔太想,楊醫生就叫我返醫院攞報告返黎比佢睇多次,唔收診金

落車一陣再講

男爵府

wawafu 發表於 18-10-2 09:33
佢都係甲狀腺專科嗎?

佢系外科,我保險話有好多客都系搵佢

大宅

cherrie221 發表於 18-10-2 09:54
我原本係將軍澳醫院抽左針,結果係細胞核有啲不規則,醫生話一係切半邊驗一係觀 ...

之後呢?

大宅

Ipbaubau 發表於 18-10-2 13:14
之後呢?

佢診金同手術費貴唔貴?

子爵府

回覆樓主:

如果睇中醫,可試浸大中醫梁浩榮

男爵府

我之前係港安醫院睇黃醫生,驗到甲亢,安排我做咗個核子素描,跟住keep住食藥一年,到差唔多生啊囡時停咗藥,暫時都未有反發

大宅

cherrie221 發表於 18-10-2 09:54
我原本係將軍澳醫院抽左針,結果係細胞核有啲不規則,醫生話一係切半邊驗一係觀 ...

嗰次診金$900,超聲波唔收錢,個幾月後攞左政府報告後比楊醫生睇,佢話報告寫細胞不尋常,而且上次超聲波血流量高,二者夾埋建議要切左佢唔好流,但佢無hard sale要幫襯佢,佢話去政府做都得,二者無大分別,只係政府唔做冷凍切片,如最後結果唔好就要開多次全切,其餘分別不大,我話要考慮下,佢話就算去政府有咩唔明都可以打電話問佢,所以我覺得佢唔係為左做生意。而今次幫我睇報告唔收錢

首頁

尾頁

跳至