自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

banki00 發表於 18-10-2 01:14
學校投訴咩?

我小朋友 好像一個小班長, 我小朋友話我聽佢話佢陪個小朋友 去廁所, 老師同我講而老師就覺得佢帶小朋友去廁所喺度扮曬大家姐, 最後變相 需要去廁所嘅小朋友就冇畀人鬧而我個女陪人去就比人當場大鬧, 返到屋企佢喺度喊覺得好委屈 佢問我點解佢會畀人鬧, 如果你係我你會點做

珍珠宮

fionaliii 發表於 18-10-2 01:11
小朋友主要同我講老師計對住佢,做錯小小事就大大聲鬧佢,令到佢好唔想返學,今年佢k2,同k1分別好大, 之 ...

咁即係同老師要求紀律有关?咁你要同老師傾,同小朋友傾,睇下係d乜嘢所謂"小小事"。究竟係小朋友升K2要求規矩多左未習慣,定係老師真係大聲嚇怕佢了。若非學業吃力問題,又未必駛考慮轉校呢個option 先。

子爵府

fionaliii 發表於 18-10-2 01:20
我小朋友 好像一個小班長, 我小朋友話我聽佢話佢陪個小朋友 去廁所, 老師同我講而老師就覺得佢帶小朋友 ...

老師要求佢陪定佢自己冇問過老師就走咗出課室?

珍珠宮

我小朋友 好像一個小班長, 我小朋友話我聽佢話佢陪個小朋友 去廁所, 老師同我講而老師就覺得佢帶小朋友 ...

咁你要勸你小朋友要跟老師指示,在學校呢d規矩一要跟,只要她肯跟,不自把自為,就不會被鬧。仲解釋給她知,一個學生未知會老師走去厠所,老師不見了一個學生,係大事,不是小事。當然,你可同老師傾傾,是否真是大鬧,呢d case 責備係应該,但是否真的閙得好重手。

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

如果小三以上,我會叫佢接受現實,社會係咁架啦,但幼稚園,我會建議轉返happy school, 咁細個小朋友未準備好接受現實的殘酷
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

咁就要睇呀女喺上堂時間定自由活動時間咁做啦。
但老師既處理手法有問題,邊有咁樣話個小朋友,你最好同校長傾傾。

男爵府

咁你女話老師鬧佢乜嘢呀?即係老師話佢錯乜?

就算扮大家姐,都係老師主觀諗法,老師都唔駛投訴呀? 除非係上堂時間走咗去。

BTW,個老師咁惡嘅?

珍珠宮

了解咗如果係學校問題嘅話,我會諗辦法幫佢轉。扮大家姐都講得出?個老師如果咁講嘢,我都唔鍾意。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

KittyMelody1 發表於 18-10-2 00:38
最唔鐘意呢間幼稚園,睇過佢D教材,完全係拔苗助長

同意,當年幼稚園開放日,睇完後,冇去in。

不過,佢的成績好出色,入神小名小%幾乎全港no.1。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

個老師好有問題,小孩唔係做左咩好錯事,老師可以先讚佢欣賞佢,繼而同佢講道理喎!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

小學既話我會叫佢自己改善下達到老師標准
但幼稚園我會同老師溝通下
再唔得就轉校
返學開心好重要,如果唔係嚇怕左佢以後都唔鐘意返學就麻煩

珍珠宮

回覆樓主:

可能要轉,讀書人生-個小部份,想小朋友開心D成長,當年孩子有轉因跟不上成績差,佢大咗估記不起了

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

幼稚園講得出呢句話,我會擔心

伯爵府

KittyMelody1 發表於 18-10-2 00:38
最唔鐘意呢間幼稚園,睇過佢D教材,完全係拔苗助長

同意。

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

用戶要求終止服務

fionaliii 發表於 18-10-2 00:22
開學冇耐 我個女就成日同我講媽咪我想轉校我返學返得好唔開心, 佢本身讀緊 私立幼稚園, 學校比較谷學業所 ...

樓主,如果小朋友係未問過老師就帶咗另外一個同學去廁所,咁問題真係佢唔遵守規則要問過老師先出去……咁如果俾我,我就會同佢講返要問過老師先可以出去,因為老師唔見咗你哋,會非常擔心……但係,我亦會留意會唔會係個老師真係太惡咁鬧小朋友……了解咗先

水晶宮

回覆樓主:

簡直痴線幼稚園咋,仲要私校唔係小學,老師好有問題,我會直接去學校搵老師

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

可能有人蝦佢。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

了解下咩事唔開心先?有無其他暗藏原因?

首頁
12345...8

尾頁

跳至