自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

子爵府

pillarfung 發表於 18-10-2 08:04
咁樣心態?現在的是K2小朋友喎?覺得委屈同媽媽講仲要係主動講,仲要畀媽媽鬧多次,再有咩都唔講啦,因為 ...

做錯事俾人鬧都叫委屈?

係課室自出自入、自把自為做自己認為啱嘅事,真係唔洗鬧?定係覺得好少事?老師發覺上上吓堂唔見咗個學生都唔知去邊度搵佢呀!

水晶宮

回覆樓主:

老實講我覺得係大人灌輸

kg人做我做,唔知咩叫辛苦,冇人教佢辛苦兩個字都唔知點解

唔啱讀轉去讀屋村學卷, hea到爆

子爵府

fionaliii 發表於 18-10-2 00:22
開學冇耐 我個女就成日同我講媽咪我想轉校我返學返得好唔開心, 佢本身讀緊 私立幼稚園, 學校比較谷學業所 ...

會唔會同老師,同學有關? 學術深極有限。教佢面對問題,不要輕言轉校。

翡翠宮

畀面勳章

老師個個星期打俾你投訴,投訴乜野呢?唔會次次都係陪同學去厠所。
你可以分析下老師投訴是否合理,如果老師有理據,我會同小朋友講番件事,教導佢係學校要守規矩。如果不合理,我會同老師傾甚至同學校要求轉班。
老實講,而家好多老師都心埋變態,中意針對某些不喜愛的小朋友,如果去到受針對的地步,家長一定要處理。
我個人不喜歡太嚴厲的幼稚園,小朋友幾歲人仔,做錯事好正常,有必要大鬧嗎?
日日是好日

用戶要求終止服務

樓主,

小朋友從小入幼稚園嘅目的除咗知識,其實好重要就係學習紀律,唔會到小學先要聽老師話……所以, happy School還happy School,紀律小朋友一定要遵守.....

老師如果話俾你聽唔見咗個小朋友,我諗家長都會發癲,可能老師就係因為咁好嬲......

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

fionaliii 發表於 18-10-2 01:11
小朋友主要同我講老師計對住佢,做錯小小事就大大聲鬧佢,令到佢好唔想返學,今年佢k2,同k1分別好大, 之 ...

幼稚園都日日打黎投訴,咁一定係老師問題,佢攪唔掂就搵家長,佢閙咁細既小朋友有咩用,佢應該有耐性有愛心咁教小朋友,而唔係嚇怕小朋友。
小朋友做唔好,老師有責任糾正佢行為,老師亦有責任解釋比小朋友知錯在那裡,佢既行為做成既後果係點,而唔係得個閙字,教育就指教導,唔係責罵。

就算轉校一樣會遇到類似老師,希望家長了解後都要睇下小朋友要不要行為糾正。

公爵府

講真,好少事,唔明點解你哋話到個女犯大罪咁,學校有責任教,佢教唔掂已係失職,仲要攪到小朋友嚇親,仲要惡劣態度對家長,大佬,真金白銀比錢衰極都係客人,根本完全不能接受,俾我會轉校,反正你個女咁醒轉校不難
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

大宅

唔會,直升機父母咩,會協助佢搵出問題同鼓勵佢面對,一齊面對而非逃避

水晶宮

個個禮拜打黎投訴,投訴咩呢?樓主個女K1和K2都好地地,K3出現咗乜嘢行為問題,要咁樣比老師話?樓主去學校同老師傾吓好。

至於話小朋友扮大家姐陪另一個同學去廁所。呢d行為係另一些老師眼中,係照顧同學、小老師,有 initiatives,可能係獲得讚賞的。係咪自把自為,自己行來行去唔收規矩,真係要睇老師的安排,小朋友以前做開被讚,而家比鬧,當然唔習慣。

公爵府

禁止訪問

珍珠宮

fionaliii 發表於 18-10-2 00:22
開學冇耐 我個女就成日同我講媽咪我想轉校我返學返得好唔開心, 佢本身讀緊 私立幼稚園, 學校比較谷學業所 ...
h我以為係小學添, 幼稚園都識咁講, 都好嚴重喎, 聽下佢講, 了解下係咩問題? 真心係學校問題, 真係要考慮轉校

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我重覆睇左樓主嘅留言兩次先係度回覆,出現一個問題;一個剛升k2嘅小朋友頂盡都係四歲半,佢點解會講得出"針對"呢個形容詞?
媽咪;若你覺得轉校不是問題,轉一間輕鬆嘅不是一件壞事(我一向唔buy學業程度深嘅kg),但你轉前都要先了解洗楚,究竟女女真的被針對, 定係佢向你所講所受嘅"委屈"令你覺得她被針對?
我亦認同某啲會員回覆,話佢要轉校就同佢轉,等於逃避現實。若是我,我會先同女女正面分析究竟呢幾件事佢本身有無錯(唔明點解佢要陪去廁所,老師叫定自己話陪?小班長係老師比佢嘅職責,定你覺得佢性格有班長特質?)若果女女從中係有錯嘅,就要指正佢,知道守規重要

大宅

回覆樓主:

手機唔比出太長;續:
若未能夠了解事情真相,為有向老師正面了解,說出女女上課一個月可能有點未適應,回家有點情緒,問下老師佢情況,旁叩侧繫,睇下有無咩事係你未有過嘅資料,再決定去留問題。

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至