1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

女兒19個月大,
今日想幫佢 toilet training.

黃昏無俾佢著片,只係著褲
但係佢連還疴咗4篤尿,濕咗4條褲,
都無出過聲話急wee wee.
佢只係識得疴濕地之後先話wee wee
咁應該點做?

定係未係時候開始?

大宅

回覆樓主:

明顯未ready,建議過多幾個月先

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一開始係咁㗎,慢慢黎喇。

子爵府

回覆樓主:

係未ready,佢識唔識表達要去廁所?

別墅

傻之達人 發表於 18-10-2 20:29
女兒19個月大,

聽人教岩岩開始通常都係每個鐘/每兩個鐘帶佢坐下廁所比佢習慣坐廁所去小便先。
我仔仔24個月大便識去廁所,依家學緊小便⋯

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-10-3 16:15
係未ready,佢識唔識表達要去廁所?

佢從來無表達過急wee wee/ poo poo
如果著住片poo poo咗,間唔中會出聲,但係著片wee wee咗唔會講

係今日無俾尿片佢著嘅時候,佢wee wee咗,疴到一地都係之後,就會指住地下話wee wee同埋指住褲仔話濕濕

子爵府

傻之達人 發表於 18-10-3 21:08
佢從來無表達過急wee wee/ poo poo
如果著住片poo poo咗,間唔中會出聲,但係著片wee wee咗唔會講

咁應該好快ready,佢知道瀨濕會唔舒服

大宅

回覆樓主:

佢未識講你咁快幫佢戒?
一般小朋友大概2歲左右,膀光肌肉發展先較成熟,即係可以忍到一陣尿。
你可留意下小朋友如果隔長咗時間先屙濕片,咁即係佢開始ready,到時再每半個鐘至45分鐘帶佢去廁所屙,慢慢畀佢習慣唔屙係片,之後先再除片教佢要講或自己去廁所屙。
而家你一嚟就除片,佢梗係屙濕哂,佢又未意會到急的感覺,又未識表達,如果處理得唔好,例如話佢、埋怨、又或者一個厭惡的表情,都可能會造成壓力同陰影,要戒片就難上加難

大宅

emmmacyk 發表於 18-10-3 21:42
佢未識講你咁快幫佢戒?
一般小朋友大概2歲左右,膀光肌肉發展先較成熟,即係可以忍到一陣尿。
你可留意下 ...

嘿嘿

咁我見佢疴濕又無責怪過佢,我都係想試下佢究竟ready 未je,無打算push佢嘅

所以咪開post 向大家學下嘢囉

講開又講,因為我係working mom, 仲要係返shift, 所以toilet training 對我黎講都真係幾難入手

大宅

傻之達人 發表於 18-10-3 22:12
嘿嘿

咁我見佢疴濕又無責怪過佢,我都係想試下佢究竟ready 未je,無打算push佢嘅

咁就最好由主要照顧者開始

男爵府

女兒19個月大,

我覺得19個月細左點

大宅

女兒19個月大,

19個月可能仲細,大多小小,就會ready多d.
我阿女今個月剛2歲半,在19個月時都未識表達去wewe,反而poop poop就識講,但都唔肯去potty,一定要用片片企向度痾.同埋佢當時都抗拒坐potty.所以直至她兩星期前仍然是用緊片片.
最近我在公園見有一個小朋友剛2歲,比阿女細了3,4個月已經識同媽媽講要去尿尿同忍尿,呢位媽媽話她說她阿囡在家不用片,每一個小時就一定要帶她去坐potty.所以,我返去屋企照做.我諗阿囡今次比較大個,比之前ready,是頭一天,失事率比較高(連濕幾條褲),之後真的很快pick up到,不用兩星期已經識表達去we we和poop poop,亦可以坐potty 去wee or poop.所以現在在家不用片片了!

大宅

好,聽大家咁講我都放心啲,
唔洗急住幫囡囡toilet training

大宅

2018復活節勳章

我都想請教吓點樣教小朋友咩叫便意...
我囡27個月,識除褲識去廁所,但佢一直都係玩玩吓未有一次去到,係咪真係要唔着片先得呢?
因為我見老師都無話佢ready我又唔想太心急...

水晶宮

回覆樓主:

而家佢腦仔未ready到,別心急,時候到就會介到

珍珠宮

放鬆d ,我仔果時唔肯去坐添,嬲到我丫

後尾慢慢嚟,漸漸就ok

結論係,急唔嚟,一定要有耐性

大宅

女兒19個月大,

聽落都知未 ready la

大宅

女兒19個月大,

我個女都係19個月大,屙左屎問佢係唔係屙左便便,佢有時會點點頭,有時會唔鬼睬我,我覺得2歲開始差唔多,唔知係唔係應該教左佢大大先?識左先教佢wewe?

大宅

sukito630 發表於 18-10-5 13:04
我個女都係19個月大,屙左屎問佢係唔係屙左便便,佢有時會點點頭,有時會唔鬼睬我,我覺得2歲開始差唔多, ...

我個囡個現況就係”事後通報”

我唔知點樣可以教到佢疴出黎之前就識講

首頁

尾頁

跳至