懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由8週開始有便秘情況, 而家23週越黎越難柯。 已經日日谷自己飲好8杯水同盡量食多d菜,但d poopoo好似係門口唔肯出咁。已試過西梅汁,火龍果,橙粉,芝麻糊,奇亞籽,車前子,乜都試。開始時得但而家適應左又唔太得。 就算谷到都只係柯得少少,唔清到,又谷到痔瘡發。想去過大便都好苦惱點搞呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

試下益生菌 ... c 字頭果隻,我見呢度好多媽媽話好
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 18-10-2 23:07
試下益生菌 ... c 字頭果隻,我見呢度好多媽媽話好

我剛買左葉翠翠果隻,試左2日但未見效

複式洋房

kaka0324 發表於 18-10-2 23:05
由8週開始有便秘情況, 而家23週越黎越難柯。 已經日日谷自己飲好8杯水同盡量食多d菜,但d poopoo好似係門 ...

新鮮羅漢果
便後用濕紙巾擦乾淨 不要用廁紙 會磨擦令痔瘡更痛

複式洋房

Baby_Gena 發表於 18-10-2 23:17
新鮮羅漢果
便後用濕紙巾擦乾淨 不要用廁紙 會磨擦令痔瘡更痛

沖水飲?

大宅

回覆樓主:

8杯唔夠啊..飲多兩杯,我自己每日最少3公升,有冇食supplement?

複式洋房

hohoyin731 發表於 18-10-2 23:22
8杯唔夠啊..飲多兩杯,我自己每日最少3公升,有冇食supplement?

食藻油丸,同隔日食materna , 我係初期食materna開始便秘

大宅

kaka0324 發表於 18-10-2 23:24
食藻油丸,同隔日食materna , 我係初期食materna開始便秘

我食materna 都係超便秘,最後放棄冇食,寧願係唔同既食物度吸收天然營養,我仍住d poopoo係肚入面唔出黎好似好多毒素積聚住對bb都唔好

男爵府

由8週開始有便秘情況, 而家23週越黎越難柯。 已經日日谷自己飲好8杯水同盡量食多d菜,但d poopoo好似係門 ...

平時出去行一下,活動下點腸

複式洋房

hohoyin731 發表於 18-10-2 23:27

我食materna 都係超便秘,最後放棄冇食,寧願係唔同既食 ...

係啦,都唔敢食太多野

複式洋房

bchuma 發表於 18-10-2 23:27
平時出去行一下,活動下點腸

我都有活動呀返工放工,行下樓梯。係 屋企做下簡單瑜珈動作伸展下。

男爵府

kaka0324 發表於 18-10-2 23:30
我都有活動呀返工放工,行下樓梯。係 屋企做下簡單瑜珈動作伸展下。

辛苦你啦 食點孕婦益生菌得唔得呢

禁止訪問

複式洋房

kaka0324 發表於 18-10-2 23:19
沖水飲?

唔好意思,原來我打錯咗。係新鮮無花果至啱。
或者你可以試下食乳酪,果時我有咗用錯力大便,都凸咗粒痔瘡出嚟。我每日食2個新鮮無花果,乳酪從雪櫃取出後喺室溫攤一攤,去緊啲寒氣先食。習慣下每天一起身飲一大杯溫水,坐喺廁所10-15分鐘,無便意就起身,唔好㩒電話/睇雜誌,專心培養。我果時試咗3-4日左右,就開始有規律每朝都有得去。有痔瘡最忌用力谷,因為會出血、會痛,養成咗習慣,我到生之前都可以一早一晚各一次。

大宅

嗰陣我頭三個月都係咁,極辛苦!唔出唔入,三個月後就回復正常。
冇食Materna, 同埋後來廣華有開到兩大樽纖維粉俾我,但我冇食過,因為已經冇問題,如有需要可以pm你

大宅

火龍果唔得 試下麒麟果 好有效架!

別墅

我之前都係便秘,谷咗痔瘡出嚟。本來都有食materna,停咗materna,食益生菌,加乳酪,隔日有便便,唔使飲橙粉d便便都唔硬。

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

我依家孕晚期都仲係便秘得好緊要,食多啲菜同生果,飲多啲水都係無用,好煩!

珍珠宮

多D散步,同飲多D水亞,或者試下益生菌

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至