家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chinahk30 發表於 18-10-8 17:36
政府係救急不救緩. 救生不救死

所以如果係慢性病, 又或者太嚴重到政府醫院唔想理你, 咁保險真係解到一時 ...

係~

我外父政府醫院已說冇得醫,但我外家送了他入了法國醫院,醫院用盡方法吊住佢條命, 令他求生不得求死不能, 要承受多40日無謂的痛苦,结果用了98萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

大宅

大力大力 發表於 18-10-8 18:04
係~

我外父政府醫院已說冇得醫,但我外家送了他入了法國醫院,醫院用盡方法吊住佢條命, 令他求生不得求 ...

你呢個例子就是證明要買保險。除非你讚成安樂死, 否則政府醫院唔理, 都要使錢去私家搏一搏, 保險減低錢方面的壓力。除非冇錢, 點都希望試下, 就算知道使幾十萬, 如果有機會救返, 我都會選擇試下。 我有親戚生癌, 都選擇使錢去私家, 可以快些有得做, 電療好痛苦, 但都要做, 好彩有份保險幫下, 但自己都要比很多。如果我將來大病, 難道會選擇死左, 留錢比下一代? 再多的錢, 死左都是冇用。當然, 如果要賣樓而機會微, 我都可能選擇唔醫。請大力先生唔好為反而反, 要先求知及反思。

大宅

chinahk30 發表於 18-10-8 17:36
政府係救急不救緩. 救生不救死

所以如果係慢性病, 又或者太嚴重到政府醫院唔想理你, 咁保險真係解到一時 ...

所以我親戚有黃斑點, 大年紀, 有一個眼正常, 仲要自付葯費, 就排很耐

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mrsir 發表於 18-10-8 20:37

你呢個例子就是證明要買保險。除非你讚成安樂死, 否則政府醫 ...

病人自己都話唔想治療,家人反而要用藥吊住條命, 插住胃喉 , 用住壓力呼吸機 ,講又講唔到嘢,食又食唔到,成口瘡又超級瘦, 根本就是要他受盡痛苦~

我看不過眼才出手,質問主診醫生,如果這是他父親,在這個情況,他會怎樣處理?

他說根本就不要(吊病)治療,由他自然去世~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

你呢個例子就是證明要買保險。除非你讚成安樂死, 否則政府醫 ...

問翻你,如果病人入院40日用咗98萬, 可以全數 claim得到嗎?

其中一日醫生夜間緊急出診, 醫生收費$7500.......

一般保險,都是每項費用有封頂上限 ,我相信他這個情況,只能claim到十零廿萬,即其他80萬 ,就要病人家屬自己去籌款,如果冇錢,親人便是一身債了 , 仲有病人是先要付款,才能向保險公司索償,那一百萬從何來 ?

在醫院的ICU病房,每日都見病人由私家醫院送去政府醫院治理,相信是付不起費用吧~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

博什麼呢 ?

病人兩個癌症在身,亦已擴散,在私家醫院搶救的是併發症,嚴重肺炎,入院20日醫生根本沒提過癌症治療方法,隔兩天就輸三包比病人吊命,病人完全食不到任何流質的東西,插住胃喉也連粥水也食不下.......

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 18-10-8 21:13

問翻你,如果病人入院40日用咗98萬, 可以全數 claim得到 ...

那就要看看你買些什麼, 買得大賠得大就是必然定律。如果你一開始覺得冇得醫, 又何必後期轉去私家? 公立都說冇得醫, 轉去私家不是搏一搏? 當搏唔到, 就賴私家又貴又唔得? 你轉私家前不是知道又貴又醫到機會低嗎?我朋友患上cancer, 就是覺得有得醫, 去私家睇, 希望可以快些做電療, 如果留在公立唔知要排幾耐。 我只是買一些入門醫療, 睇送食飯, 唔會求比惜食堂的價錢, 享受自助餐的服務。當然, 如果我是超級大病, 都是會去公立醫院。

男爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 18-10-8 21:19
博什麼呢 ?

病人兩個癌症在身,亦已擴散,在私家醫院搶救的是併發症,嚴重肺炎,入院20日醫生根本沒提過 ...

大力的遭遇同保險無關。只係所遇到私冢醫生的專業水平不足或醫生專業操守的問題。

政府醫療資源有限,香港普遍情况係私家私療體系可以俾到的照顧一定比政府提供俾大眾的服務快同優勝。

洋房

mwsiipb2 發表於 18-10-3 08:28
想幫阿b買保險,
係咪通常醫療,住院,危疾会1set買?
另外儲蓄,教育就分開買?

小朋友可以買左教育儲蓄同醫療住院一份過
當然危疾愈早買愈好,但睇番你地自己本身覺得有無需要

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

EmilyChiu1209 發表於 18-10-9 11:32
小朋友可以買左教育儲蓄同醫療住院一份過
當然危疾愈早買愈好,但睇番你地自己本身覺得有無需要
...

點會建議人一份過買 有得揀,分開好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wallshar 發表於 18-10-9 10:55
大力的遭遇同保險無關。只係所遇到私冢醫生的專業水平不足或醫生專業操守的問題。

政府醫療資源有限,香 ...

是私家醫院普遍情況,買在仲衰~

買基金真係好傷

大宅

大力大力 發表於 18-10-9 18:48
是私家醫院普遍情況,買在仲衰~

在公立由佢決定時間及醫療方法, 在私家就自己決定時間及方法, 當然係好貴, 而政府亦決心盡力迫大家唔好去公立醫院,亦將部份藥轉做用者自付。

大宅

wallshar 發表於 18-10-9 10:55

政府醫療資源有限,香 ...

佢個例子當然是無關, 政府醫生都話冇得醫, 難道轉去私家前會信好大機會醫好? 轉去私家只是搏一搏, 私家好貴亦大家都知, 用錢換個希望。最後搏唔到, 又使左錢, 就罵私家?就例如買6合彩, 買前已知中的機會極低, 唔中當罵馬會搵笨?如果是我, 去前一定將公立的報告比私家, 溝通清楚私家有咩意見。如私家一早講有咩特別治療方法, 加上自己負擔到, 才決定是否轉去私家。 當然, 如轉左私家咩都冇做, 就要問醫生為何反口。
我親戚在政府做黃斑點, 要自付藥費, 都會先問清楚個療程內容, 雖然唔識。

複式洋房

mwsiipb2 發表於 18-10-3 08:28
想幫阿b買保險,
係咪通常醫療,住院,危疾会1set買?
另外儲蓄,教育就分開買?

只買住院
等佢再大少少,3歲左右才買危疾

儲蓄不會買,供幾年,話會派錢比你,其實咪又係自己的錢,回報不大,寧願月供股票

複式洋房

小朋友多成日都有小病小病咁,帶小朋友去睇醫生係經常有,一個原因係小朋友唔識表達自己邊度唔舒服,所以做父母不是專業醫生護士,又點樣去確定自己小朋友出現咩毛病,所以係每次都會去睇醫生檢查,呢筆消費都唔少又無得估、就算肉赤都係要畀,唔買保險就唯有兩公婆辛苦自己食小啲留多啲畀個小朋友。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

caremother 發表於 18-10-10 14:16
小朋友多成日都有小病小病咁,帶小朋友去睇醫生係經常有,一個原因係小朋友唔識表達自己邊度唔舒服,所以做 ...

不是買了保險(必定)要每月供款,要每月悭多D辛苦D咩?

因為小朋友不是必定會病,而每月必虍要供款~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至