少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女7歲, 做野慢吞吞, 連老師都寫手冊話佢寫字食飯太慢, 唉....

複式洋房

happylokchun 發表於 18-10-3 10:40
阿女7歲, 做野慢吞吞, 連老師都寫手冊話佢寫字食飯太慢, 唉....

慢有兩種,一種係性格比較慢,一種係因為唔專心而慢。咁專注力問題就可能需要搵專業人士幫佢。
我囡囡就係屬於性格比較慢,幼稚園時都係超慢被投訴果類,宜家小學就好咗好多,但都係慢。我知道佢專注力無問題,就選擇由佢,會照push但起碼唔需要太勞氣囉。佢畫畫班老師話,依類小朋友比較有藝術家feel,我當佢讚緊我囡呀!
所以搵出問題關鍵,而無需太過擔心,成長有好多必經階段,或者好快就又唔同咗。小朋友根本就個個有自己特性,只要家長肯比耐心,慢慢來,缺點都有可能變優點,當然有識得欣賞佢的父母係非常重要。

大宅

謝謝, 我諗我個女性格又慢,專心力又唔得個D.

珍珠宮

王國教室勳章

happylokchun 發表於 18-10-4 10:45
謝謝, 我諗我個女性格又慢,專心力又唔得個D.

我個女都係慢,勁慢,我有時候好灰心。佢可以乜都慢,氹又好,點都好,佢都係咁慢,有時候真係好影響生活,我已好好耐性,但六歲啦,仲係乜都慢好多,食飯至嬲老師話佢學習無問題但佢慢得好過份下

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-2-10 09:12
我個女都係慢,勁慢,我有時候好灰心。佢可以乜都慢,氹又好,點都好,佢都係咁慢,有時候真係好影響生活 ...
學習無問題就可以
太過迫佢都一樣辛苦

珍珠宮

王國教室勳章

vincentjai 發表於 19-2-10 17:19
學習無問題就可以
太過迫佢都一樣辛苦

我唯有提自己佢個步伐係咁,個人就係咁慢

首頁

尾頁

跳至